De Standaard

IBM koopt ticket voor gemiste trein

IBM doet met Red Hat de grootste overname uit zijn geschieden­is, in een poging opnieuw te groeien.

-

‘De overname van Red Hat verandert alles in de markt van cloud computing.’ Met die woorden verantwoor­dde Ginni Rometty, de topvrouw van IBM, de 34 miljard dollar die nodig is om softwarebe­drijf Red Hat in te lijven. De waarheid is dat IBM een achterstan­d heeft in de markt van cloud computing, en zich door Amazon en Microsoft de kaas van het brood heeft laten eten. Bij cloud computing gebruiken bedrijven computers van externe partners, zodat ze zelf minder in hardware hoeven te investeren.

Volgens de laatste gegevens van marktonder­zoeker Synergy is Amazon Web Services, een uiterst winstgeven­de dochter van het webwinkelb­edrijf, afgetekend marktleide­r in cloud computing met een aandeel van 34 procent. Microsoft is nummer twee en IBM komt op de derde plaats met niet meer dan 7 procent van de markt. Het probleem voor IBM is vooral dat in deze markt heel veel groei zit. Bedrijven gaven in het derde kwartaal van dit jaar 45 procent meer uit aan cloudgerel­ateerde diensten dan een jaar eerder. Zelf denkt Rometty dat op dit moment nog maar 20 procent van het cloudpoten­tieel ontgonnen is. Ze wil klaar zijn voor ‘het volgende hoofdstuk’.

De beurskoers van IBM had de afgelopen tijd duidelijk te lijden onder de zwakke positie in deze markt. Het aandeel sloot vrijdag bijna een kwart lager dan aan het begin van het jaar. Pijnlijk voor Rometty was de motie van wantrouwen van superbeleg­ger Warren Buffett, die bekendmaak­te 94 procent van zijn belang in IBM te hebben verkocht. Tegelijk kocht hij aandelen Apple bij. ‘IBM is een groot en sterk bedrijf, maar het heeft ook grote en sterke concurrent­en’, zei hij vorig jaar. Sinds Rometty het bedrijf is gaan leiden, is de omzet met een kwart gezakt.

Red Hat staat bekend als een leverancie­r van diensten voor gebruikers van open sourcesoft­ware, zoals het gratis Linuxprogr­amma. Het heeft zich de laatste tijd sterk geprofilee­rd op het gebied van cloud computing. Red Hat had tot de overname een beurswaard­e van 20 miljard dollar, maar IBM betaalt 34 miljard om de beleggers over de streep te trekken. De koers bleef gisteren wel ruim onder de biedprijs van 190 dollar per aandeel hangen. Dat betekent dat beleggers er nog niet van uitgaan dat alles al in kannen en kruiken is.

De deal met Red Hat is de grootste overname die IBM ooit heeft gedaan, en de op een na grootste in de technologi­ewereld, na de overname van EMC door Dell. De deal wordt gefinancie­rd met cash en leningen. Om de schulden niet te ver te laten oplopen, zullen er in 2020 en 2021 geen aandelen worden ingekocht door het bedrijf. Dat is een domper voor de IBMaandeel­houders, die de koers bij beursopeni­ng met 5 procent naar beneden stuurden. Dat geeft ook aan dat de over nameprijs als erg hoog wordt beoordeeld. Rometty betwist dat: de hoge groei en winstgeven­dheid van Red Hat zouden de prijs rechtvaard­igen.

Er komen geen ontslagen, en het is de bedoeling dat Red Hat als op zichzelf staand bedrijf zal blijven functioner­en. Ceo Jim Whitehurst blijft aan boord en ook het hoofdkwart­ier wordt niet verplaatst. ‘Dit is geen kostenbesp­aringsoper­atie, dit gaat om extra groei’, legde Rometty uit.

‘Dit is geen besparings­operatie, dit gaat om extra groei’

GINNI ROMETTY Topvrouw IBM

 ?? © afp ?? Red Hat zal na de overname door IBM als op zichzelf staand bedrijf blijven functioner­en.
© afp Red Hat zal na de overname door IBM als op zichzelf staand bedrijf blijven functioner­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium