De Standaard

Verborgen camera nieuw wapen in strijd tegen seksuele intimidati­e

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER

Zou jij reageren? Dat vragen de makers van filmpjes die werden opgenomen met verborgen camera's zich af. Ze werden ingeschake­ld voor ‘0% seksisme’, een nieuwe campagne in Brussel.

BRUSSEL I Een vrouw zit rustig op een bankje in het Brusselse Noordstati­on te wachten op de trein wanneer ze wordt aangesprok­en door een opdringeri­ge jongeman. Die raakt haar bovendien ook nog eens aan om zijn avances kracht bij te zetten. De jongedame reageert bitsig en wordt al snel bijgestaan door enkele toevallige passanten. De situatie ontspoort bijna tot iemand tussenbeid­e komt om duidelijk te maken dat dit alles via een verborgen camera wordt geregistre­erd.

Dit is één van de korte filmpjes die via sociale media verspreid worden om de campagne 0% seksisme kracht bij te zetten.

De nieuwe campagne werd gelanceerd door Brussels staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). Daarvoor deed ze een beroep op het collectief ‘Would You React?’. Dat collectief heeft eerder al van zich laten horen met soortgelij­ke filmpjes die meteen een hit waren op sociale media. Bedoeling is om mensen

de ogen te openen en hen te laten reageren op ongepaste situaties.

De campagne komt op het einde van een jaar waarin de strijd tegen seksuele intimidati­e centraal stond, met de populaire hashtags #metoo, #balanceton­porc of #not OK. Volgens wetenschap­pelijk onderzoek van de UGent was 86 procent van de Brusselse vrouwen al minstens één keer het slachtoffe­r van seksuele intimidati­e. Een derde van hen zegt er nog steeds onder te lijden, in de vorm van angst, verloren zelfvertro­uwen of slapeloosh­eid.

‘De filmpjes stemmen me hoopvol’, zegt Debaets. ‘Zowel mannen als vrouwen zijn wel degelijk bereid om tussenbeid­e te komen als ze getuige zijn van on gepast gedrag in het openbaar. Sommige clichés worden al heel vroeg aangeleerd aan mannen en vrouwen. Bepaalde mannen vinden het normaal om vrouwen als een prooi te beschouwen, die door hen veroverd moet worden. In sommige gevallen gaan ze dan over tot seksuele intimidati­e, lastigvall­en en zelfs aanranding. Dat gaat duidelijk over de schreef.’

Behalve de online campagne met filmpjes worden ook affiches in de Brusselse metro's opgehangen. Tevens wordt gehamerd op het gebruik van de applicatie ‘Blijf van mijn lijf’, waarmee je onder andere seksuele intimidati­e kan melden. Op 23 november wordt de campagne afgesloten met een groot evenement in Flagey.

 ?? © rr ?? Tshirt als beloning.
© rr Tshirt als beloning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium