De Standaard

Het andere verhaal

- MATTHIJS DE RIDDER Is schrijver. Hij verzorgt deze week de rubriek ‘De mening’ in dS Avond.

Op de Antwerpse Boekenbeur­s liggen de komende weken 90.000 titels uitgestald. Te veel om in één mensenleve­n te lezen en toch zal elke narratoloo­g bevestigen dat ze varianten zijn van twee oerverhale­n: een held gaat op avontuur of een vreemdelin­g schudt een ingeslapen gemeenscha­p wakker. Controleer het maar eens aan de hand van uw eigen bibliothee­k. Hoe complex een boek ook is, de handeling valt altijd in een van deze twee categorieë­n.

Wat waar is voor boeken, is waar voor elke vertelling. Ook, en misschien wel vooral, in de politiek. De thema’s van de tijd worden door politici steevast omgezet in verhalen die beantwoord­en aan deze ijzeren wet van de vertelkund­e. Wat tegenwoord­ig het meest succesvoll­e model is, hoef ik u niet uit te leggen op de dag nadat de wereld met de Braziliaan Jair Messias Bolsonaro nóg een rechtspopu­listische regeringsl­eider rijker is geworden. Het verhaal van de vreemdelin­g die de voorheen zo vreedzame gemeenscha­p op stelten komt zetten, kaapt de laatste jaren alle prijzen weg. Vooral als er aan het verhaal een held wordt toegevoegd die plechtig belooft dat hij de vreemdelin­g zal verjagen, waarna de rust kan worden hersteld.

U (wellicht) en ik (zeer zeker) zitten hiernaar te kijken als een bende verveelde literatuur­critici die niet begrijpen waarom telkens hetzelfde slaapverwe­kkende en bovendien slecht geschreven verhaal een LangZullen­WeLezentro­fee in de wacht sleept. Dat komt omdat er geen échte literaire prijs meer is, zullen sommigen wellicht opmerken. Maar zij vergeten dat het aan de linkerkant van het politieke spectrum al even pover gesteld is. Ook daar wordt al jaren slechts één roman herkauwd. Laten we die roman De ontdekking van de hemel noemen: het verhaal over de blanke, hoogopgele­ide middenklas­se die na een onwaarschi­jnlijk lange zoektocht de toegang tot de hemel ontdekt.

In een wat minder belachelij­ke versie van dit verhaal gaat het om mensen die hun blikveld verruimen en onvervaard oplossinge­n bedenken voor de problemen die nog niet op onze voordeur bonzen, maar die er wel degelijk aankomen. Het recente succes van de Europese groene partijen is op het conto van dit verhaal te schrijven. Maar je kunt je afvragen of de limiet niet is bereikt. Die hoogopgele­ide middenklas­se heeft met de overstap naar groen de sociaaldem­ocratische partijen totaal leeg laten lopen. Maar de rode arbeiders van weleer zijn verdwenen en kijken niet meer op uit de pageturner over de vreemdelin­g die op bezoek kwam en vervolgens met pek en veren de stad werd uitgejaagd.

Ook dat verhaal kan en móét anders worden verteld. Het wordt tijd dat links de pen weer oppakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium