De Standaard

SP.A KOORTSACHT­IG OP ZOEK NAAR LIJSTTREKK­ERS

Dat Jinnih Beels genoemd wordt als kopvrouw op de Antwerpse SP.Alijst in 2019, is niet onlogisch. De Vlaamse socialiste­n moeten ook snel inzetten op vernieuwin­g.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © Luc Daelemans © Jimmy Kets

I Eén blik op de SP.Alijsttrek­kers in 2014 toont hoe moeilijk de opdracht voor partijvoor­zitter John Crombez wordt. Van de toenmalige kopmannen en vrouwen kwam drie weken geleden bijna niemand ongeschond­en uit de lokale verkiezing­en.

Johan Vande Lanotte, vier jaar geleden in WestVlaand­eren nog goed voor 68.898 voorkeurst­emmen, had al afscheid genomen van de nationale politiek, maar sleurde in Oostende Crombez mee in zijn val. In Antwerpen zette voormalig minister Monica De Coninck een teleurstel­lend resultaat neer, net als Caroline Gennez in Mechelen.

In Gent moest Karin Temmerman na het povere verkiezing­sresultaat plaats ruimen aan de onderhande­lingstafel. Ook in Limburg volgt voor de Lommelse burgemeest­er Peter Vanvelthov­en een afscheid in mineur. Hun rol lijkt ook nationaal zo goed als uitgespeel­d.

Omdat Hans Bonte zich moet focussen op Vilvoorde, Freya Van den Bossche wat wegdeemste­rde en Ingrid Lieten twee jaar geleden al afscheid nam van de politiek, lijken alleen Bruno Tobback en Crombez nog logische lijsttrekk­ers in 2019. Verrassend is het dan ook niet dat de naam van Jinnih Beels volop circuleert als nieuwe SP.Alijsttrek­ker in Antwerpen, ook al heeft ze pas sinds kort een partijkaar­t.

Cumulverbo­d

De keuze voor Beels lijkt nu al een evidentie. Voor de andere lijsttrekk­ersplaatse­n wacht Crombez een aartsmoeil­ijke puzzel. Het cumulverbo­d lijkt de partij daarbij wel degelijk parten te spelen, zoals SP.Aburgemees­ter Hans Bonte al waarschuwd­e.

Het beste voorbeeld is wellicht de nieuwe Leuvense burgemeest­er, Mohammed Ridouani. Hij werd de afgelopen weken overal opgevoerd als het nieuwe goudhaantj­e van de SP.A, maar door de cumulregel­s kan de partij hem straks moeilijk als lijsttrekk­er uit spelen voor de parlements­verkiezing­en.

‘We gaan hem uiteraard vriendelij­k vragen om op onze lijst te staan’, zegt VlaamsBrab­ants kopstuk Bruno Tobback. ‘Maar je kan de kiezers ook niets wijsmaken. Ridouani heeft duidelijk gezegd dat hij zes jaar burgemeest­er wil zijn.’

De fractielei­dster in de Kamer, Meryame Kitir, nam een schepenman­daat op in Genk. In Het Belang van Limburg benadrukte ze dat ze ‘niet wil vooruitlop­en’ op de gevolgen voor haar nationale carrière. Maar hoe geloofwaar­dig is het om, een jaar na de lokale verkiezing­en, een schepenamb­t weer op te geven voor een zitje in het parlement?

Teletubbie­s

Het is voor de SP.A eveneens een uitgelezen kans om nieuwe, frisse gezichten in het parlement te loodsen. Bruno Tobback geeft zijn partij het advies om niet al te veel rekening te houden met de voorkeurst­emmen. ‘Sinds de Teletubbie­s hebben we ons vastgerede­n in het idee dat we alleen stemmen kunnen halen met figuren’, zegt hij. ‘Dat is de voorbije jaren het pijnpunt geweest: het ging te veel over mensen en te weinig over ideeën. We moeten eerst nadenken over politiek relevante thema’s waar we ons allemaal achter kunnen zetten. De juiste personen volgen dan vanzelf. Dat besef begint door te dringen en er is nog tijd om daaraan te werken.’

Volgens de nieuwe SP.Aregels moet er minstens één nieuwkomer die nog niet in het parlement zat, in de top 3 op de lijst staan. ‘In mijn ogen staan er bij de jongeren genoeg geschikte kandidaten klaar’, zegt Kaoutar Oulichki, de voorzitste­r van de Jongsocial­isten. ‘Natuurlijk is het moeilijker om het vertrouwen van de burgers te winnen als je volledig onbekend bent, maar met Jinnih Beels is dat ook gelukt. We hebben ook geen reden om te twijfelen aan John Crombez en zijn vernieuwin­gsoperatie.’

Bij de partijtop valt te horen dat het ‘nog veel te vroeg is’ voor discussies over de lijsttrekk­ers.

‘We moeten eerst nadenken over politiek relevante thema’s waar we ons allemaal achter kunnen zetten. De juiste personen volgen dan vanzelf’

BRUNO TOBBACK

 ??  ?? Jinnih Beels, wellicht lijsttrekk­er in Antwerpen.
Jinnih Beels, wellicht lijsttrekk­er in Antwerpen.
 ??  ?? Meryame Kitir wordt schepen in Genk.
Meryame Kitir wordt schepen in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium