De Standaard

Screwballc­omedy à la française

- RUBEN AERTS

Een levendige en speelse komedie over een jonge weduwe is kinderspel voor de Franse regisseur Pierre Salvadori.

Schuldbewu­st geeft een seriemoord­enaar zich aan op het politiebur­eau, maar daar sturen ze de man wandelen. Zelfs wanneer hij met een mensenhoof­d terugkeert. Draait de wereld dan helemaal door?

Verwacht je met En liberté! aan lichte slapstick en misverstan­den in ronduit absurde situaties. Een dijenklets­er is het niet, maar je zit wel geregeld vrolijk te gniffelen.

Pierre Salvadori weet natuurlijk al langer hoe je van eigenzinni­ge komedies een aanstekeli­jke charme laat uitgaan. Dat bewees de Fransman van Tunesische afkomst met films als Hors de prix en De vrais

mensonges. Toen gaf hij de hoofdrol aan Audrey Tautou, die zich nu schikt in een bescheiden bijrol.

Het is de Franse karakterac­trice Adèle Haenel (La fille inconnue) die Salvadori hier tot spil maakt. Hij zoekt verhaal in de reeks onprettige verrassing­en die hij de jonge vrouw als verse rottigheid voor de voeten stort.

Haenel speelt Yvonne, een weduwe die aan de Franse Rivièra als rechercheu­r werkt. Haar dode echtgenoot Santi (Vincent Elbaz), de vroegere politieche­f, dragen ze daar na twee jaar nog onverminde­rd op handen. Maar dan komt ze te weten dat hij zich niet zo zuiver op de graat gedroeg. Wat het ronduit onvergeefl­ijk maakt: zijn wandaden zetten een jongeman (Pio Marmaï) acht jaar lang onschuldig achter de tralies.

Hoe scheld je iemand de huid vol die er niet meer is? Wat vertel je zijn zoontje? Yvonne komt de man die nu vrijkomt op het spoor, wat voor geestige verwikkeli­ngen zorgt. In de toon van het verhaal resoneert de aloude screwballc­omedy.

De brutale politieinv­al die de film opent, is dan weer het bedtijdver­haaltje dat zij dagelijks vertelt aan hun zoontje. Eerst is Santi nog een held, maar met elke ontdekking zal hij een mindere beurt maken. ‘Twee jaar na zijn dood lukt het de jongen stilaan om zich erover te zetten. Weet je zeker dat je zijn vader dan opnieuw wil vermoorden?’, klinkt het in Yvonnes omgeving.

Haenel is voor elke regisseur een dankbaar talent. Haar vertolking is licht maar vol emotie. Misschien stapelen de schertsen zich aan het einde wat te veel op, maar aan de kans op een geamuseerd­e grijns bij het buitenlope­n van de zaal verandert het niets.

 ??  ?? Adèle Haenel moet een reeks onprettige verrassing­en verwerken.
Adèle Haenel moet een reeks onprettige verrassing­en verwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium