De Standaard

Muggenzift­en tegen malaria

-

Onderzoeke­rs veranderde­n het genetisch materiaal van malariamug­gen en konden ze zo laten uitsterven.

Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie maakt malaria elk jaar 400.000 dodelijke slachtoffe­rs. De ziekte wordt overgedrag­en door steekmugge­n die zich voeden met mensenbloe­d en hun doelwit via een muggenbeet besmetten. De muggensoor­t die het grootste aantal doden veroorzaak­t in Afrika is Anopheles gambiae. Onderzoeke­rs ontdekten een manier om het genetisch materiaal van die soort aan te passen zodat ze geen nageslacht meer produceren. De resultaten werden gepublicee­rd in vakblad Nature biotechnol­ogy.

In de studie werd het genetisch materiaal van de muggen bewerkt met crispr. Die techniek kan stukjes genen knippen en plakken op een specifieke plaats in het genetisch materiaal van een bepaalde soort. De aangepaste genen kunnen overgeërfd worden en zo in het nageslacht belanden. Onder zoekers pasten de muggengene­n aan zodat de meeste muggen mannetjes werden. Daardoor zijn ze, zoals alle muggenmann­etjes, niet langer in staat te steken of eieren te leggen, waardoor ze niemand kunnen besmetten.

Om te zien hoe de aangepaste genen werden verspreid in groep, gebruikten de onderzoeke­rs twee groepen van 300 vrouwtjesm­uggen en 150 gewone mannetjes. Vervolgens voegden ze per groep 150 mannetjes met aangepaste genen toe. De genen vonden hun weg snel: in elke generatie werden de aangepaste genen aangetroff­en in 95 tot 99 procent van de gevallen. Na zeven generaties waren alle muggen in de eerste groep drager en was er geen enkel eitje meer te bespeuren. Alle muggen stierven uit. In de tweede groep gebeurde dat na elf generaties.

De onderzoeke­rs weten nog niet hoe wilde muggen zullen reageren. Bovendien zou de techniek een weerslag kunnen hebben op diersoorte­n die vooral muggen eten. Extra onderzoek is dus nodig.

 ?? © blg ?? De Anopheles gambiae neemt een slok.
© blg De Anopheles gambiae neemt een slok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium