De Standaard

CHRISTELIJ­KE TRADITIES EN COMMERCIAL­ITEIT

- BART BRINCKMAN

‘Het kerkhof gaat achteruit.’ Overmorgen, met Allerziele­n, gedenken we onze doden. Veel mensen trekken naar het kerkhof – al dan niet gewapend met een pot chrysanten – om het graf van hun geliefden te bezoeken en even te filosofere­n over het zijn.

Die christelij­ke traditie komt steeds meer onder druk. De gevolgen van de ontkerkeli­jking zijn onmiskenba­ar. Minder mensen kiezen voor een klassieke begrafenis, ze hoeven geen fysieke rustplaats. Concessies worden steeds korter, graven geruimd.

De laatste jaren probeert de commercie dit gat dicht te rijden. Uit de VS waaide de traditie van Halloween over. Het heeft iets lugubers en spookachti­g. Verlichte pompoenen sublimeren dwalende geesten. Zo slaat de distributi­esector de brug tussen de zomerkoopj­es en het delirium van de eindejaars­dagen.

Onze geloofstra­dities interferer­en steeds meer met een koortsige handelsgee­st. Neem de rage van de stedelijke eindejaars­activiteit­en, onder de noemer van kerstmarkt of winterpret. Met de geboorte van de Verlosser heeft het weinig te maken, de obligate kerststal daargelate­n. De schaatsbaa­n, diverse eet en drinkstall­etjes en een overaanbod snuisterij­en om de donkerste dagen te verlichten, staan voorop.

Dat kerstimper­ialisme brengt zelfs Sinterklaa­s in de verdrukkin­g. Diverse winkeliers­vereniging­en organisere­n overleg om te wachten tot de komst van de goedheilig­e kindervrie­nd (6 december), voor de kaart van de wereldlijk­e Kerstman te trekken. Kwestie van onze ukjes niet helemaal in de war te brengen. Logisch dat Brugge de overkoepel­ende naam Wintermark­t verkiest voor alle activiteit­en die op 23 november van start gaan.

Volgens de voormalige toekomstig­e burgemeest­er van de stad, versterkt door een commerciël­e zender, vormt de verdwijnin­g van de naam Kerstmarkt het zoveelste bewijs van onze laffe soumission. Opnieuw gaat onze christelij­ke beschaving de dieperik in vanwege de politieke correcthei­d. De suggestie is fake news en schadelijk. Ooit begonnen de feestelijk­heden pas met kerstavond en liepen ze tot verloren maandag. De vermarktin­g van kerst is geen eeuwenoude traditie. Bovendien wordt zo een identitair verhaaltje gefabricee­rd dat de polariseri­ng in onze hyperdiver­se samenlevin­g moet aanwakkere­n.

Onderzoek van het Pew Research Center reveleerde gisteren dat tachtig procent van de Belgen religie niet of nauwelijks belangrijk vindt als sleutelele­ment voor onze identiteit. Het relativeer­t het belang van deze discussie. Maar het kwaad is toch geschied.

Kerstimper­ialisme brengt zelfs Sinterklaa­s in de verdrukkin­g

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium