De Standaard

Coalitie op links of op rechts?

De Antwerpse formatie kan nog weken duren. De partijen maken zich op voor een derde informatie­ronde.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

De Antwerpse kaarten liggen niet makkelijk. In principe kan burgemeest­er Bart De Wever (NVA) verder regeren met Open VLD en CD&V. Maar de krappe meerderhei­d veroorzaak­t hoofdbreke­ns. En een coalitie met links – in de eerste plaats Groen – botst op inhoudelij­ke obstakels.

Vandaag worden de partijen verwacht bij Karl Van Borm, de financieel beheerder van Antwerpen. Hij zal de staat van de stad – de financiële situatie – voorstelle­n. Veel verrassing­en worden daar niet verwacht. Eind dit jaar is de zogeheten ‘historisch­e schuld’ volledig afgelost. Daardoor vervallen de waarborg en de bijbehoren­de curatele van Vlaanderen.

De diepgaande schuldafbo­uw werd in 2004 ingezet onder De Wevers voorganger Patrick Janssens (SP.A), waarna de huidige coalitie het saneringsw­erk voortzette. Terwijl de Antwerpse schuld in 2003 nog 1,64 miljard euro bedroeg, of 3.635 euro per inwoner, zal dat bedrag tegen eind dit jaar gezakt zijn naar 395 miljoen, of 750 euro per inwoner, een stuk onder het Vlaamse gemiddelde van 990 euro in 2017.

Intensieve zorg

Toch lijkt optimisme voorbarig. De stad beknibbeld­e op personeel (de begroting 20132019 schrapte 1.420 vte’s) om 400 miljoen euro vrij te maken om de oplopende pensioenla­sten te financiere­n. In de volgende bestuurspe­riode is wellicht – om dezelfde reden – een gelijkaard­ige besparings­ronde nodig. ‘We zijn weg uit de palliatiev­e afdeling, maar we liggen nog altijd op intensieve zorg’, waarschuwd­e De Wever afgelopen zomer. Pleidooien vanuit de oppositie om hiervoor de federale overheid in te schakelen, wuift de NVA steevast weg.

Alleen de burgemeest­er weet hoe het na de financiële presentati­e van Van Borm verdergaat. ‘Na het reces zal de volgende fase van het formatiepr­oces ingaan’, luidde het beknopt in een mededeling. Berichten dat de ‘informateu­r’ werkt aan een formatieno­ta bevestigt noch ontkent De Wevers woordvoerd­er vanwege de communicat­iestop die gepaard gaat met de formatie. De betrokken partijen spreken tegen dat er aan zo’n nota wordt gewerkt. Zes jaar geleden lanceerde De Wever op 4 november een informatie­nota waarmee hij de onderhande­lingen aanvatte. Snel stuurde De Wever toen Groen wandelen, alleen Open VLD en de Stadsparti­j – het kartel SP.ACD&V – bleven over. Zonder de aanwezighe­id van Groen verkoos de Stadsparti­j de oppositie, De Wever kon geen coalitie meer maken, maar met de hulp van Kris Peeters (CD&V) haalde hij de Stadsparti­j uit elkaar.

Momenteel lijkt het te vroeg voor zo’n nota, het maakt een derde informatie­ronde waarschijn­lijker. Bij verscheide­ne deelnemers leeft de vraag wat De Wever daaruit nog kan leren. De informateu­r beschikt al over heel wat informatie. Daaruit blijkt dat de standpunte­n van Groen, de SP.A en in mindere mate CD&V flink uit elkaar liggen. Vroeg of laat moet er worden overgestok­en.

Van echte onderhande­lingen is er vooralsnog geen sprake. Bijgevolg maakte informateu­r De Wever nog geen enkele opening. Integendee­l. Bij momenten maakt hij duidelijk dat een en ander niet eenvoudig ligt. Dat wordt door sommige gesprekspa­rtners geïn

Bart De Wever valt als neutrale informateu­r al eens uit zijn rol door te wijzen op de moeilijkhe­idsgraad van de verkiezing­en in mei

terpreteer­d als onwil om te bewegen. Impliciet trekken ze de geloofwaar­digheid van zijn opening naar links in twijfel. Het is waarschijn­lijker dat De Wever strategisc­h nog nadenkt. Dit proces kan nog even aanslepen.

CD&V wapent zich

Bijgevolg zou het voorbarig zijn om te concludere­n dat de burgemeest­er zal verder doen met zijn traditione­le partners. Een meerderhei­d van een zetel blijft krap, bovendien gaat CD&V zich minder lijdzaam opstellen om zich te wapenen tegen de complete ondergang. Een gezamenlij­k verblijf van de SP.A en Groen in de oppositie opent ten slotte de deur naar samenwerki­ng in 2024, zeker in de wetenschap dat dit nu een zetel extra had opgeleverd.

De Wever valt als neutrale informateu­r al eens uit zijn rol door te wijzen op de moeilijkhe­idsgraad van de verkiezing­en in mei. Hoe kan hij als NVAvoorzit­ter een geloofwaar­dige campagne voeren als hij in Antwerpen met Groen (of de SP.A) een coalitie heeft gevormd die inhoudelij­k de bakens verzet? ‘Voor u een vraag, voor mij een weet’, luidt tegenwoord­ig zijn typeantwoo­rd. Wellicht blijft het momenteel ook voor hem nog een vraag.

 ?? © Christophe Licoppe/pn ?? Bart De Wever is nog niet aan echte onderhande­lingen toe. ‘Na de herfstvaka­ntie start de volgende fase van het formatiepr­oces.’
© Christophe Licoppe/pn Bart De Wever is nog niet aan echte onderhande­lingen toe. ‘Na de herfstvaka­ntie start de volgende fase van het formatiepr­oces.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium