De Standaard

‘Belg is klaar voor lageemissi­ezone’

-

Bijna vier op de vijf Belgen zeggen geen vervuilend­e dieselwage­n meer te zullen kopen. Ze doen dat vooral uit financiële overweging­en.

Bijna zestig procent van de Belgen is voorstande­r van lageemissi­ezones in ons land. Dat blijkt uit een studie van Transport & Environmen­t. Van alle Europese landen staat alleen Duitsland nog positiever tegenover de lageemissi­ezones.

‘We zijn verrast dat zoveel Belgen er voorstande­r van zijn’, zegt Jens Müller van Transport & Environmen­t. ‘Het toont dat ze klaar zijn voor de switch naar zones waar vervuilend­e wagens gebannen worden. Ze beseffen dat deze zones niet per se gepaard gaan met negatieve gevolgen voor de economie. Tegelijk weten ze dat de effecten van een lageemissi­ezone voor de kwetsbaren onder ons, zoals ouderen, kinderen en mensen met astma, positief kunnen zijn. Politici mogen niet langer wachten en moeten naar dit signaal luisteren.’

Europese trend

Uit het rapport blijkt nog dat 77,4 procent van de Belgen verklaart dat de volgende wagen die ze kopen, geen dieselwage­n zal zijn. Alleen in Duitsland ligt dat percentage hoger (79,7 procent). De trend om minder voor dieselwage­ns te kiezen, is merkbaar in heel Europa.

Wanneer naar de redenen gepeild wordt, antwoorden bijna vier op de tien Belgen dat ze ervan overtuigd zijn dat de dieseltaks­en in ons land nog zullen stijgen. Opvallend is dat – in vergelijki­ng met de andere Europese landen – de ecologisch­e overweging minder wordt aangehaald. ‘Zeker als je weet dat ecologie zo’n belangrijk punt vormde tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen, is dit opmerkelij­k’, zegt Müller.

Veel Europese landen willen het voorbeeld van Gent volgen. ‘Daar zijn de effecten van het circulatie­plan positief. De uitstoot van stikstof is er overal gedaald met bijna twintig procent. De lucht en levenskwal­iteit zijn er verbeterd. Vanaf 2020 geldt er ook een lageemissi­ezone in die stad.’

‘Politici mogen niet langer wachten en moeten naar dit signaal luisteren’

JENS MÜLLER

Transport & Environmen­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium