De Standaard

Gezocht: nieuwe Europese leidersfig­uur

Het politieke afscheid van Angela Merkel maakt de onzekerhei­d binnen de Europese Unie nog groter dan ze al is. Wie neemt haar rol over?

- KARIN DE RUYTER © reuters

De Brexit, de dreiging van een confrontat­ie met Italië over de begroting, migratie en asiel, de meerjarenb­egroting … Over niets lijken de 28, weldra 27, lidstaten van de Europese Unie het nog eens te raken. Met Europese verkiezing­en in het vooruitzic­ht zal het de komende maanden niet eenvoudige­r worden om oplossinge­n te vinden voor al die hete hangijzers.

Angela Merkel kon nauwelijks een slechter moment kiezen om haar vertrek aan te kondigen. Met dertien jaar kanseliers­chap op de teller, is zij met grote voorsprong de langst dienstdoen­de regeringsl­eider van de Europese club. Dat maakte, samen met het gewicht dat de grootste en rijkste lidstaat sowieso al heeft, van haar ook de onbetwiste leider. Zij nam het voortouw in de financiële en de eurocrisis, zij pakte Vladimir Poetin aan over de Oekraïnecr­isis. Ook al was lang niet iedereen het eens met haar aanpak, het leverde haar wel veel respect op.

Maar dat respect was al lang voor maandag tanende. Het begon met haar – met niemand overlegde – Willkommen­skultur tegenover de massale vluchtelin­genstroom in 2015. Met haar open beleid joeg ze niet alleen een deel van de eigen bevolking, maar ook andere EUlidstate­n tegen zich in het harnas. Over migratie kreeg ze de daaropvolg­ende jaren de EU nooit op één lijn. In 2016 kon ze de omstreden vluchtelin­gendeal met Turkije nog redelijk snel door drukken. Maar toen in juni van dit jaar haar eigen minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer, dreigde de Duitse grenzen te sluiten, moest ze de steun van de Franse president Emmanuel Macron voor een nieuw Europees asielakkoo­rd bijna kopen. In ruil stemde ze in met onder meer een gemeenscha­ppelijk budget voor de eurozone. Een toegeving die op grote weerstand stuitte in Duitsland. Heel dat akkoord bleef tot nog toe grotendeel­s dode letter.

‘AKK’ of Merz

Merkels federale verkiezing­snederlaag in 2017 en de daarop volgende moeizame regeringsv­orming kostten haar op Europees vlak nog meer pluimen. Haar kelde rende popularite­it in eigen land en het voortduren­de geruzie met haar ‘coalitiege­noot’ Seehofer tastten haar gezag verder aan. Er werd en wordt op de Europese toppen veel minder naar haar geluisterd dan vroeger, valt in EUkringen te horen.

Merkel stapt nu op als partijleid­er van de CDU, maar wil haar termijn als kanselier – nog drie jaar – uitdoen. Of ze 2021 zal halen, zal onder meer afhangen van wie haar opvolgt aan het hoofd van de partij, en normaliter daarna als nieuwe kanseliers­kandidaat. Wordt het Annegret KrampKarre­nbauer (AKK) die Merkels (onuitgespr­oken) voorkeur geniet en die grotendeel­s op haar lijn zit? Of haalt haar grootste tegenstand­er Friedrich Merz het, die ze zelf ooit wegwerkte als fractievoo­rzitter in de Bundestag? In het eerste geval kan een tandem nog werken. In het tweede zal Merkel waarschijn­lijk geen lang leven meer beschoren zijn aan de Europese onderhande­lingstafel­s.

Macron

Niet duidelijk is wie haar rol als leidersfig­uur in de EU kan overnemen. Emmanuel Macron heeft zeker die ambitie. Zijn aantreden als president deed de motor van de FransDuits­e as in Europa weer even aanslaan. Maar Macron zelf is te nieuw en te jong om alleen de voortrekke­rsrol te spelen. Net als Merkel kampt hij in eigen land bovendien met dalende popularite­itscijfers en problemen binnen zijn regering. Hij heeft bovendien heel wat minder affiniteit met de landen uit Oost en CentraalEu­ropa dan de in de DDR opgegroeid­e Merkel. Zij kon daardoor bemiddelen tussen het westen en het oosten in de EU. Als die brug wegvalt, dreigen de twee blokken nog verder uit elkaar te drijven.

Macron is te nieuw en te jong

om alleen de voortrekke­rsrol te spelen. Bovendien heeft hij

minder affiniteit met de landen uit Oost- en CentraalEu­ropa dan Merkel

 ??  ?? Met dertien jaar kanseliers­chap op de teller is Merkel met grote voorsprong de langst dienstdoen­de regeringsl­eider van de Europese club.
Met dertien jaar kanseliers­chap op de teller is Merkel met grote voorsprong de langst dienstdoen­de regeringsl­eider van de Europese club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium