De Standaard

Donald Trump wil van ‘ius soli’ af

- © shane

Trumps belofte om kinderen van illegale immigrante­n het staatsburg­erschap te ontnemen, past in de Republikei­nse verkiezing­sstrategie.

Donald Trump verzekerde zijn achterban gisteren komaf te zullen maken met het principe dat al wie in de VS geboren wordt, automatisc­h Amerikaans staatsburg­er is. ‘We zijn het enige land ter wereld waar zoiets bestaat. Het is belachelij­k’, zei hij in een interview – wat overigens niet klopt aangezien verscheide­ne andere landen het ius soli ook hanteren. ‘Het moet stoppen’, voegde hij eraan toe. Dat wil hij bewerkstel­ligen door een executive or

der te onderteken­en.

Verkiezing­sthema

Als het zo simpel was, had hij het ongetwijfe­ld al lang gedaan, want hij beloofde het al tijdens zijn verkiezing­scampagne in 2015. Maar zo simpel is het niet. Het birthright citizenshi­p vloeit voort uit het Veertiende Amendement van de grondwet.

Die kan alleen gewijzigd worden als twee derde van het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat ermee instemmen en als de parlemente­n van driekwart van de deelstaten de wijziging binnen een bepaalde tijdsspann­e ratificere­n.

Het lijdt geen twijfel dat Trump met zijn boude uitspraak immigratie tot het centrale thema van de Congresver­kiezingen van 6 november wil maken. Het feit dat een karavaan van Het birthright citizenshi­p vloeit voort uit het Veertiende Amendement van de

duizenden LatijnsAme­rikanen op weg is naar de grens van de VS speelt hem daarbij in de kaart. Immigratie is een kwestie die zijn achterban als geen ander ophitst. Conservati­eve Republikei­nse politici argumenter­en al lang dat het ius soli ‘illegalen’ aantrekt.

Als Trump een presidenti­eel bevel uitvaardig­t, zal dat zonder twijfel meteen aangevocht­en worden voor de rechtbank. Uiteindeli­jk zal het Hooggerech­tshof de knoop moeten doorhakken. Dan wordt het spannend, gezien de nieuwe conservati­eve oriëntatie van het Hof.

Sommige conservati­eve juristen betogen dat niets in het Veertiende Amendement de federale overheid belet om het staatsburg­erschap te

weigeren aan kinderen van illegale immigrante­n die geboren zijn in de VS. Voor hen draait alles om de zinsnede ‘onderworpe­n aan de jurisdicti­e’ van de VS.

Die kan volgens hen geheel (politiek) of gedeelteli­jk (enkel territoria­al) zijn. Wie in de laatste categorie valt, kan geen birthright citizenshi­p claimen. Maar, werpen andere experts op, dat onderschei­d staat niet in de grondwet.

Wél tevreden met Trumps belofte, zijn de Accidental Americans: mensen die toevallig in de VS geboren zijn, maar er verder geen banden mee hebben. Zij worden echter wel belast zoals Amerikaans­e burgers, waar ze ook wonen en werken.

Conservati­eve Republikei­nse politici argumenter­en al langer dat het ius soli ‘illegalen’ aantrekt

 ??  ?? grondwet.
grondwet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium