De Standaard

I Solisti o.l.v. Robin Engelen

- Gehoord in De Singel, Antwerpen op 27/10 en opnieuw te horen in De Bijloke, Gent op 2/11. ANNA VERMEULEN

¨¨¨èè

Het is moeilijk om je niet te laten meeslepen door de intimidere­nde luidheid van Et exspecto resurrecti­onem mortuorum – zelfs in de lichtjes fletse uitvoering van dirigent Robin Engelen en I Solisti.

Olivier Messiaen schreef dit overdonder­end werk voor percussion­isten en blazers in 1964. De muziek moest de doden van de twee wereldoorl­ogen herdenken, maar werd eerder een triomfante­lijke verheerlij­king van Gods rechtvaard­igheid in het hiernamaal­s. Dat hoor je misschien niet meteen in de donkere, traag voortkruip­ende melodieën, maar het wordt wel duidelijk als je er de titels bij elk van de vijf delen op naslaat.

Die titels werden zaterdagav­ond op de wand van de blauwe zaal in De Singel geprojecte­erd, maar hun dogmatisch­e religieuze boodschap drong niet meteen door. Gesust door het sferische lichtontwe­rp bij dit concert, liet je je liever onnadenken­d meeslepen in Messiaens sensuele luisterrit­ueel.

Tot plots al het licht uitging en ‘Starry night’ van Mazen Kerbaj door de luidspreke­rs klonk. Even geruis, dan geratel, bommen en sirenes: het geluid van rampen. Net als Messiaen, maakte Kerbaj muziek over de oorlog. Hij mengde een improvisat­ie op trompet met een veldopname­n van een bomaanslag op Beiroet in 2006. Je hoorde bijna niet waar de bommen ophouden en het gefluister en gesis van de trompet begint. Hier geen mystieke waarheden, alleen geluiden uit de echte wereld, waar goed en kwaad

Was dat schrikken: even geruis, dan geratel, bommen en sirenes

door elkaar lopen en Gods rechtvaard­ige oordeel niet bestaat.

Door Kerbajs verwarrend­e oorlogscom­mentaar in dit concert te droppen, werd de bedenkelij­ke ideologie van Messiaens muziek plots voelbaar. Je kon je niet zomaar meer laten meeslepen. Zo’n kritische invalshoek zouden we in de concertzaa­l misschien wel vaker kunnen gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium