De Standaard

Oudste chocolade is 5.300 jaar geleden gemaakt

- ILJA VAN BRAECKEL

Als het een troost mag zijn voor zoetekauwe­n met een schuldgevo­el: ‘chocoholic­s’ bestaan al veel langer dan we dachten.

Chocolade is niet alleen erg lekker, maar ook bijzonder oud. Sporen van cacao werden teruggevon­den op eeuwenoude potten en kruiken. Nu blijkt dat ’s werelds oudste chocolade 5.300 jaar geleden werd gemaakt in het ZuidAmerik­aanse regenwoud. Althans, dat vertellen onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature Ecology & Evolution.

Om tot die conclusie te komen, analyseerd­en archeologe­n keramieken en stenen voorwerpen uit huishouden­s en graftombes. Die werden in 2002 opgegraven in Santa Ana La Florida in het westen van het Amazonegeb­ied, in een gebied dat vandaag in Ecuador ligt. Eeuwen geleden kon je daar een ZuidAmerik­aanse ge meenschap aantreffen, bekend als de MayoChinch­ipe.

‘Ik merkte dat er heel wat artefacten werden gevonden waarvan de vorm me deed denken aan de potten die de Maya’s gebruikten voor hun cacaodrank­jes’, zegt Michael Blake, betrokken onderzoeke­r in een artikel op de website van Science. ‘Toen bleek dat nog niemand er had gezocht naar sporen van chocolade’.

Chocopasta

In de potten en kruiken vond het onderzoeks­team zetmeelkor­rels terug die overeenkom­en met die van gecultivee­rde cacao. Uit tests bleek dat er theobromin­e aanwezig was, een bittere chemische stof uit zaden van cacaobomen. Dat betekent dat het gecultivee­rde bomen waren, want het stofje is niet aanwezig in wilde cacaobomen. DNAtesten bevestigde­n nog eens dat het niet om wilde bomen kon gaan, want fragmenten van het genetische materiaal kwamen overeen met die van gecultivee­rde varianten.

Tot voor kort dachten onderzoeke­rs dat de eeuwenoude beschaving­en van de Olmeken en Maya’s de eerste waren die cacao bewerkten. Ze oogstten bonen die ze droogden, fermenteer­den, roosterden en vermaalden tot een soort chocopasta die werd gebruikt in drankjes.

Bewijs daarvoor dateerde van 1900 voor Christus en kwam uit Honduras, in MiddenAmer­ika. Dat ligt zodanig zuidelijk dat onderzoeke­rs al dachten dat cacao oorspronke­lijk ook moest voorkomen in ZuidAmerik­a. Daarnaast deed het genetisch materiaal van cacaobomen vermoeden dat cacao al langer gebruikt werd. In het vochtige Amazonewou­d is de genetische diversitei­t van de bomen het grootst, wat zou betekenen dat die plaats de oorsprong is. Van daaruit werden planten verzameld, verder verspreid en veredeld.

Het vermoeden van de onderzoeke­rs is nu bevestigd. Hoe de cacaobonen hun weg hebben gevonden naar MiddenAmer­ika, is nog niet duidelijk. Dat kan niet eenvoudig geweest zijn, want cacaozaden verliezen hun kiemkracht snel bij opslag.

De onderzoeke­rs vermoeden dat cacaoplant­jes met boten verplaatst werden langst de kust richting het Noorden.

In de potten en kruiken van de MayoChinch­ipe vond het onderzoeks­team zetmeelkor­rels terug die overeenkom­en met die van gecultivee­rde cacao

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium