De Standaard

De zombies zijn overal

Vandaag is het Halloween, maar zombies bestaan niet enkel op je tv. Ze zijn talrijk en doen maar een ding: anderen besmetten. Wie te dicht komt, heeft geen schijn van kans.

- ILJA VAN BRAECKEL © rr

We geven toe, de wreedste zombies hebben het niet op mensen gemunt. Ze bestaan vooral in de vorm van parasieten die onfortuinl­ijke dieren besmetten, om zo de controle over te nemen, hun gedrag te veranderen en uiteindeli­jk andere dieren te besmetten. Dieren die dat noodlot ondergaan, overleven het doorgaans niet.

Roekeloze zwemmers

Vraag maar aan stekelbaar­sjes. Die visjes moeten opletten voor visetende vogels die wel een hapje lusten dat te dicht bij het wateropper­vlak zwemt. Maar als de stekelbaar­sjes de lintworm Schistocep­halus solidus in hun buikjes herbergen, worden ze roekeloos. Ze zoeken open ondiep water op, wat de kans vergroot dat vissende vogels hen kunnen vangen.

Dat is ook voor de vogel slecht nieuws, want de worm plant zich voort in vogeldarme­n. Zorgen dat besmette stekelbaar­sjes sneller worden opgegeten, is dus een tactische zet die belangrijk is in de cyclus van de lintworm.

Nu blijkt bovendien dat zelfs onbesmette baarsjes de dupe worden, publiceerd­en onderzoeke­rs in het vakblad Proceeding­s of the Royal Society B. Want als de school genoeg zombievisj­es bevat, kopiëren de gezonde baarsjes het riskante en vaak fatale gedrag.

Videogame

Wie zombies zegt, denkt misschien ook aan weinig gecoördine­erd rondzwerve­n. En dat klinkt mieren in het tropische regenwoud in Brazilië bekend in de oren. Hun boosdoener is een schimmel, Ophiocordy­ceps unilateral­is. Als kleine cellen van die schimmel op de mieren neerdwarre­len, beginnen ze zichzelf te kopiëren. De schimmelde­eltjes verbinden zich en vormen een dradennetw­erk.

Vanaf dan bepaalt de schimmel wat de mier doet. Het insect zwerft rond, klimt uiteindeli­jk op een plant en bijt zich vast op 25 centimeter hoogte. Daar is de temperatuu­r en vochtighei­dsgraad optimaal en kan de schimmel uitgroeien tot een lange draad die uit de mierenkop steekt. Het lichaam van de mier wordt overbodig en het insect sterft. De schimmeldr­aad zit vol schimmelce­llen, die wederom neerdwarre­len en van mieren in de buurt zombies maken.

De ingenieuze werkwijze van de schimmel inspireerd­e de makers van het videospel The last of us. Zombies in het videospel

worden op dezelfde manier besmet.

Gelukkige kakkerlakk­en

Maar om ervoor te zorgen dat een dier zich gedraagt als een zombie, hoef je niet per se in zijn lichaam te leven. De juweelwesp zoekt bijvoorbee­ld een geschikte kakkerlak uit om haar larf mee te voeden. Eerst brengt ze met haar angel een verdovings­middel toe dat de kakkerlak verlamt. Daarna spuit ze met chirurgisc­he precisie een zenuwgif in bepaalde plaatsen van het insectenbr­ein. Als de kakkerlak opnieuw kan bewegen, begint hij zichzelf te kuisen. Dat is het moment voor de wesp om even te verdwijnen en een geschikte opslagplaa­ts te vinden waar ze de kakkerlak straks naartoe zal brengen. Wanneer ze terug is bij haar slachtoffe­r, is de kakkerlak onder invloed van het gelukshorm­oon dopamine, dat in het wespengif zit. Daardoor vertoont hij geen enkele vluchtreac­tie meer. De wesp versleept de kakkerlak naar haar opslagplaa­ts en legt er een eitje op. Met steentjes uit de buurt, sluit ze haar nest af. Daar slijt de zombiekakk­erlak zijn laatste dagen terwijl hij langzaam wordt opgegeten door de wespenlarv­e, zonder enige tegenstand.

Griepvirus

En hoe zit het bij mensen? Wordt ons gedrag door indringers beïnvloed om besmetting te bevorderen? Wetenschap­pers denken van wel. In een studie gepublicee­rd in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Annals of Epidemiolo­gy keken onderzoeke­rs naar het aantal mensen met wie we in contact komen net voor en net na een griepvacci­natie, die kleine stukjes van het griepvirus bevat. De resultaten verrasten: na vaccinatie verdubbeld­e het aantal contacten. De auteurs van het artikel vermoeden dat we dus socialer worden als stukjes griepvirus in ons lichaam belanden, waardoor dat sneller doorgegeve­n wordt en besmetting in de hand werkt. Maar die scène zal je niet snel te zien krijgen in The walking dead – niet bloederig genoeg.

Als stukjes griepvirus in ons lichaam belanden, worden we socialer. Die gedragsver­andering zou besmetting in de hand werken

 ??  ?? Deze mier is het slachtoffe­r geworden van een schimmel in het tropische regenwoud van Brazilië.
Deze mier is het slachtoffe­r geworden van een schimmel in het tropische regenwoud van Brazilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium