De Standaard

Vreugdevuu­r der ijdeltuite­n

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © vtm

Het zijn pertinente vragen, die bij aanvang van elke aflevering van Succesrijk! worden gesteld over succesvoll­e ondernemer­s. Waarom slaagt de ene wel en de andere niet? Heb je een killersins­tinct nodig? Hoe nemen ze hun beslissing­en? Wat doen macht en aandacht met een mens?

Helaas kregen we in de eerste aflevering­en van dit nieuwe Cathérine Moerkerkev­ehikel geen antwoord op die vragen. Omdat Cathérine ze vergat te stellen, maar ook omdat de ondernemer­s die tot nu aan bod kwamen, niet bepaald filosofen zijn – al zal Bart Verhaeghe van zichzelf vinden dat hij dat wel is. Bart Verhaeghe vindt wel meer van zichzelf.

De tweede aflevering was minder stuitend dan de eerste. Dat had te maken met het verschijne­n van schoenmake­r Wouter Torfs, een beschaafd, be scheiden mens in dit gezelschap, maar vooral met het verdwijnen van bouwpromot­or Bart Versluys: een windbuil, een ijdeltuit en een parvenu van heb ik jou daar. Versluys en zijn familie zijn bijna eigenhandi­g verantwoor­delijk voor de compleet verpeste kustlijn tus sen Knokke en Oostende. Hij is er zo fier op dat hij vorige week per helikop ter al zijn verwezenli­jkingen liet zien aan Cathérine. Die deed van ‘amai’, en ‘wauw’ en ‘allez, super’. Daarna mochten we bij Versluys thuis in Knokke Zoute het prachtige uitzicht over de velden bewonderen. ‘Het is natuurgebi­ed’, zei Versluys veelbeteke­nend. ‘Kan niet bebouwd worden.’ Je zou zo’n betonboer standrecht­erlijk executeren voor die uitspraak, maar Cathérine deed alleen van ‘amai’, en ‘wauw’, en ‘allez super’.

‘Ik doe niet aan onderzoeks­journalist­iek’, zei Moerkerke enige tijd geleden in Humo, na kritiek op haar vorige programma’s. Dat is haar goed recht, maar moet ze daarom de slippendra­ger van dit soort narcisten worden? Neem Vic Swerts, de 78jarige alleenheer­ser van de lijmfabrie­k Soudal, die haar zijn kunstcolle­ctie liet zien. ‘Ik heb nog nooit een Magritte aangeraakt’, kirde Cathérine terwijl ze een Magritte aanraakte. ‘Twee miljoen euro waard’, zo vatte Swerts zijn liefde voor de edele schilderku­nst samen. ‘Ongeloofli­jk boeiend man, die Vic’, fluisterde Moerkerke naar de camera.

En dan was er dus nog Bart Verhaeghe, die zo hyperkinet­isch van hot (de voetbalbon­d) naar her (Club Brugge) liep dat Moerkerke voortduren­d buiten adem was terwijl ze

Moerkerke wil niet aan onderzoeks­journalist­iek doen, maar moet ze daarom de slippendra­ger van deze narcisten worden?

hem probeerde te volgen en vragen in het luchtledig­e stelde.

Als hij even de tijd had om stil te staan, liet Verhaeghe de filosoof in zich naar boven komen. Dat hij nog veel met zijn overleden vader praat, en dat hij het allemaal niet voor het geld doet, kwamen we te weten. Wat hij precies doet? Afgaande op de eerste twee aflevering­en vooral handjes schudden en mensen vragen of ze het naar hun zin hebben. Hostessenw­erk, eigenlijk. Amai. Wauw. Allez, super.

 ??  ?? Vic Swerts toont een Magritte aan Cathérine Moerkerke: ‘Ik heb nog nooit een Magritte aangeraakt’.
Vic Swerts toont een Magritte aan Cathérine Moerkerke: ‘Ik heb nog nooit een Magritte aangeraakt’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium