De Standaard

Bijtanken of stilvallen

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

In het tweede kwartaal van dit jaar was een recordaant­al van 4,77 miljoen Belgen aan de slag. Dat zijn er 14.000 meer dan in het eerste kwartaal. De werkgelege­nheid groeit dus met zo’n 150 arbeidspla­atsen per dag. We zitten in een periode van economisch­e hoogconjun­ctuur. Dat blijkt ook uit de economisch­e groei. In het derde kwartaal produceerd­en we met zijn allen 0,40procent meer goederen en diensten dan in het tweede, een lichte tempoversn­elling vergeleken met het cijfer van drie maanden eerder: 0,30 procent.

Toch maakt technologi­efederatie Agoria zich zorgen. Alles gaat inderdaad goed, erkent ceo Marc Lambotte. Maar bij nader bekijken van de cijfers ziet hij de eerste tekenen van conjunctur­ele verslechte­ring. In zijn sector is het tempo van de groei aan het vertragen. In het jaar 2017 verkochten de technologi­ebedrijven 3,70 procent meer dan het jaar voordien. Dit jaar zal dat naar verwachtin­g 1,70 procent zijn, meer dan een halvering dus. En voor 2019 voorspelt Agoria nog maar een groei van 1 procent.

Ook andere conjunctuu­rwatchers hebben al voorspeld dat het meeste vet intussen van de soep is. De Nationale Bank houdt voor dit en volgend jaar rekening met een groei van 1,50 procent, iets minder dan vorig jaar. In de eurozone lijkt de vertraging al werkelijkh­eid te zijn geworden. In het derde kwartaal halveerde de groei tot 0,20 procent. In Italië viel de groei zelfs helemaal stil.

Agoria ziet ook in België wolkjes aan de lucht. De federatie voorspelt dat het concurrent­ievermogen zal dalen, de productiec­apaciteit wat minder benut zal worden en de winsten zullen afnemen. Tegelijk stijgt de belastingd­ruk. Lambotte: ‘We zitten allemaal fat en happy in de wagen, maar we mogen de alarmsigna­len niet negeren. De tank is bijna leeg. De motor sputtert. Ofwel tanken we bij, ofwel vallen we stil.’

Wat hij bedoelt met ‘bijtanken’ wordt duidelijk in de rest van het Agoriacomm­uniqué: een verlaging van de loonkosten, de RSZbijdrag­en van 25 naar 20 procent en de vennootsch­apsbelasti­ng van 25 naar 20 procent. Plus: een hervorming van de index.

Pro memorie: de regeringMi­chel heeft de sociale bijdragen al verlaagd van 32 naar 25 procent. De vennootsch­apsbelasti­ng zal in 2020 van 34 naar 25 procent zijn gegaan. De loonindexe­ring is via de indexspron­g tijdelijk opgeschort. Tegelijk krijgt de regering het gat in de begroting niet dichtgered­en. Dus het ‘bijtanken’ zal hoogstwaar­schijnlijk nog even moeten wachten.

Maar, zo erkent ook Agoria, de regeringsm­aatregelen zijn klein bier in vergelijki­ng met wat er in het buitenland gebeurt. Door de Brexit, de handelscon­flicten en de crisis in sommige groeilande­n ‘neemt de internatio­nale onzekerhei­d toe’. Niet alleen het beleid van Charles Michel bepaalt wat hier gebeurt. Dat geldt evengoed voor dat van Theresa May en Donald Trump.

Bijtanken betekent voor Agoria een daling van de loonkosten en de vennootsch­apsbelasti­ng

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium