De Standaard

Sofina Bekaert

- JAN REYNS

De portefeuil­le of investerin­gsmaatscha­ppij Sofina is in dit erg moeilijke beursjaar, met een winst van 27%, een van de absolute toppers. Ondertusse­n halveerde Bekaert bijna.

De koersen van de aandelen lopen al langer uit elkaar. En dat ligt niet aan hun positie. Beide zijn toppers in hun activiteit. Bekaert is zelfs de wereldleid­er in staaldraad voor allerlei toepassing­en en is wereldwijd actief. Maar dat is een heel competitie­ve industrie, met erg veeleisend­e klanten. Bekaert bedient hen via een netwerk van fabrieken waardoor het hoge vaste kosten heeft. Samen met de soms sterke wisselende grondstoff­enprijzen – zoals die van walsdraad van staal – maakt dat de resultaten van Bekaert cyclisch. Nochtans leek ceo Matthew Taylor goed op weg om de winstmarge­s van Bekaert dankzij meer efficiënti­e structuree­l te verhogen. Maar Bekaert liet zich alweer voorbijsne­llen in ultrafijne zaagdraad voor silicium. Maar vooral: de markt zit overal tegen. Door de overname van Bridon Ropes werd Bekaert ook actief in dikke stalen kabels die veel gebruikt worden in de offshore olieindust­rie. Maar toen stuikte de olieprijs in elkaar. Tot slot haalt Bekaert 44% van zijn omzet uit de autonijver­heid. Een sector die beleggers de voorbije maanden meden als de pest en dus ging ook Bekaert steevast in de uitverkoop.

Daarvan is geen sprake bij Sofina, dat zelf het familiekap­itaal van de oude industriël­e familie Boël beheert. De holding is al vele decennia een behoorlijk­e langetermi­jnbelegger. Maar sinds 2008 is met Harold Boël de nieuwe generatie aan de macht. Sindsdien is Sofina nog profession­eler en meet het zich (en werkt het samen) met de beste investerin­ggroepen van de wereld.

De helft van de portefeuil­le is belegd in beursgenot­eerde bedrijven, zoals Danone en Colruyt. Geen snelle groeiers, maar wel bedrijven met een uniek profiel. Onder impuls van Harold Boël werd er meer belegd in groeiers, zoals de Franse groep rusthui zen Orpea. Maar de grootste evolutie is er bij de rest van de portefeuil­le, die voor een kwart belegd is in speciale fondsen in nietgenote­erde aandelen (private equity). Sofina investeerd­e slim in vooral de Aziatische groeilande­n en nieuwe (internet) technologi­e. Dat doet het ook rechtstree­ks, en met succes: de Boëlholdin­g had een belang in Flipkart, de leidende speler in de ecommerce in India. Onlangs kocht Walmart dat bedrijf van Sofina voor het achtvoudig­e van de investerin­gsprijs.

Besluit: Beleggers schatten Sofina nog maar enkele jaren naar waarde. Vroeger noteerde de holding met een discount van 30 tot 40% op de waarde van de portefeuil­le, vandaag is dat amper 10%. Bij Bekaert deed zich de omgekeerde beweging voor: beleggers focussen volop op de cyclische kwetsbaarh­eid van Bekaert. Daardoor noteert het aandeel nu zelfs ruim 20% onder de boekwaarde. Dat lijkt voor een wereldleid­er als Bekaert een al even grote overdrijvi­ng als Sofina bedenken met een discount van 30 à 40%.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium