De Standaard

Club heeft geen keeper nodig

Na vijf matchen waarin het niet kon winnen, heeft Club Brugge het tij gekeerd. Blauwzwart had geen enkel probleem met KV Oostende en ook geen enkel probleem met zijn keeper.

- JÜRGEN GERIL © Nico Vereecken/photo news

Jupiler Pro League

Er waren eens een Kroaat, een Nederlande­r, een Rus, een Amerikaan, een Belg en een Fransman. Ze waren allemaal doelman bij Club Brugge. Gisteren was het nog eens aan ’t Amerikaant­je. Het klinkt als een begin van een ontzettend flauwe mop, maar bij blauwzwart is het de re aliteit. Welke keeper doorstaat eindelijk eens de grote test?

Gelukkig speelden de Bruggeling­en nu tegen KV Oostende. De Kustboys hebben gemiddeld het laagste percentage balbezit in eerste klasse: 42,7 procent. Deze ploeg komt – zeker tegen de topclubs – amper in de zestien van de tegenstand­er en zelfs met pakweg Dion Cools in de goal had Club hier gewonnen. Misschien had het dan de nul niet gehouden, maar verliezen had het zeker niet gedaan.

Rits zoals Vormer

Waarmee we niet willen zeggen dat Ethan Horvath het niet goed deed. De keeper werd luidkeels aangemoedi­gd door de spionkop, stuurde zijn defensie en duwde een paar ballen goed weg. Slechts één keer grabbelde hij licht onzeker na een schot van Vanlerberg­he, maar de Amerikaan pakte ook uit met een goeie reflex op een kopbal van Milovic. Op basis van deze ene match is het wel moeilijk te zeggen of Horvath straks definitief overneemt van Letica. Veel zal ook afhangen van de strategisc­h getimede blessure van de blunderend­e Kroatische doelmen.

Bij Oostende zijn er ook wel een paar die maar beter een strategisc­he blessure inroepen als excuus. Sjonge jonge. Gert Verheyen zal zijn terugkeer naar Jan Breydel ongetwijfe­ld anders hebben voorgestel­d, maar KVO was bij momenten de speelbal van Club. Op links kreeg de 19jarige Jelle Bataille nachtmerri­es van Diatta en Vanaken, die hem keer op keer voorbij snelden.

Blauwzwart begon nochtans aan de match met kapitein Ruud Vormer op de bank. Rits speelde op diens positie en vervulde die hogere rol met verve. Leko zal wellicht minder lang moeten nadenken om hem nog eens de voorkeur te geven op de Nederlande­r, dan over het dilemma HorvathLet­ica.

Mats Rits infiltreer­de naar hartenlust en sneed door de Oostendse defensie. Dat leverde al na 16 minuten de perfecte assist op voor Siebe Schrijvers: 10 en Brugge op rozen. Zo’n dominant spel kan deugd doen als je al vijf matchen na elkaar niet meer gewonnen hebt.

Het was dus zeker niet zo dat er geen bal op de tv was. Dat vond trouwens ook videoref Tim Pots: hij haalde scheidsrec­hter Erik Lambrechts tot twee keer toe voor het schermpje voor betwistbar­e fases.

In beide gevallen was er met de beelden amper duidelijkh­eid te verkrijgen. Was de fout van Bataille op Diatta nu binnen of buiten de rechthoek? Moeilijk te zeggen. Toch gaf Lambrechts penalty en Vanaken scoorde de 20. Was de trap van Wesley even later wel over de doellijn? Wij dachten van wel, maar Lambrecht gaf geen doelpunt. Mooi gecompense­erd.

Ovatie voor Vanaken

Nog voor de rust kon Club Brugge al gaan denken aan de topper van zondag tegen RC Genk. Vanaken verstuurde nog maar eens een gemeten voorzet en Wesley troefde Milovic – nochtans ook geen kleintje – keurig af. Voor de Braziliaan was het al zijn zevende treffer van het seizoen en daarmee komt Rezaei niet aan zijn hielen. Check maar eens hoe de ingevallen Iraniër na de rust een reuzekans alleen voor de keeper verkwansel­de.

Het is moeilijk te zeggen of Horvath straks definitief overneemt van Letica

Na de pauze was dit trouwens geen wedstrijd meer. Na een vrije trap van Denswil kon Schrijvers nog de 40 scoren in de rebound en kon Hans Vanaken wat freewheele­n. Toen de Limburger naar de kant werd gehaald, kreeg hij een staande ovatie van het publiek.

Club Brugge zit na zijn dipje weer op koers en dat leek geen schone schijn. Geen Keeping Up

Appearance­s. Al hebben ze van het woord keeping wel wat schrik in Jan Breydel.

 ??  ?? Siebe Schrijvers maakte twee doelpunten tegen KV Oostende.
Siebe Schrijvers maakte twee doelpunten tegen KV Oostende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium