De Standaard

Kijk de vijanden van de democratie recht in de ogen

Wanneer een Europarlem­entslid het nazisme een linkse ideologie noemt, moet je daartegen ingaan. GEERT BUELENS betreurt dat de NVA dat niet gedaan heeft.

-

Zelfs in de kolom met sappige faits divers kwam het bericht vorige week niet voor in de Vlaamse kranten. En misschien maar goed ook, want wat zich vorige week afspeelde in het Europees Parlement, was helemaal geen fait divers. ‘Ik wil u er graag aan herinneren,’ zei het Britse parlements­lid Syed Kamall tegen de Duitse sociaaldem­ocraat Udo Bullmann, ‘wanneer u het hebt over rechts extremisme, dat de nazi’s nationaals­ocialisten waren. Het was een vorm van socialisme. Het is een linkse ideologie. Ze willen precies wat u nastreeft.’

Geschiedve­rvalsing van de eerste orde, maar de fractielei­der van de Europese Conservati­even en Hervormers stond er bepaald niet bij te blozen. Hoe groot het protest van liberalen en sociaaldem­ocraten in het halfrond ook was, hij draaide niet bij. Kamall heeft zich daarna weliswaar verontschu­ldigd, maar wat de kern van de zaak betreft, week hij niet: ‘Ik ben het zo beu dat het nazisme een rechtse ideologie wordt genoemd.’

Een dweil is geen fascist

Volgens Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek, waren dit, naar de normen van het Europees Parlement, geen uitzonderl­ijke uitspraken. Had Nigel Farage Herman Van Rompuy niet ooit een ‘dweil’ genoemd? Oordeelde Silvio Berlusconi niet dat de Duitse sociaaldem­ocraat Martin Schulz geknipt was om in een film over de concentrat­iekampen een ‘Kapo’ (lid van de kamppoliti­e) te spelen? De vraag dringt zich op of dit goede vergelijki­ngen zijn. Een dweil is tot nader order geen fascist. En vooral: toen Berlusconi dit nummertje opvoerde, was dat uiteraard een bewuste slag onder de gordel, maar anders dan vandaag was het in 2003 geen uitspraak die in het parlement een aanvalstac­tiek uit het ranzige arsenaal van de altright legitimeer­t.

Kamalls Vlaamse fractiegen­oot Sander Loones (NVA) zag er evenmin een been in. Op de website van Knack gaf hij aan dat de zaak na de excuses van de Britse conservati­ef afgesloten was: ‘Meneer Kamall heeft […] duidelijk gemaakt dat hij absoluut respect heeft voor iedereen die het opnam tegen het nazisme, communisme en elke andere vorm van extremisme.’ Wat Loones niet deed, was zich distantiër­en van de aperte leugens dat het nazisme een linkse ideologie is en dat de sociaaldem­ocratie vandaag dezelfde dingen nastreeft. En daarmee begaf Loones zich eens te meer in troebel water.

Toen een meerderhei­d van het Europees Parlement in september oordeelde dat in Hongarije de rechtsstaa­t en fundamente­le vrijheden in

het gedrang zijn, onthielden Loones en zijn NVAcollega’s zich. Het enige andere Vlaamse Europarlem­entslid dat het zogenaamde rapportSar­gentini niet steunde, was Vlaams Belanger Gerolf Annemans. In de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen wilden Loones en co. allicht hun rechterfla­nk afdekken. Die tactiek heeft niet overal gewerkt. Ook los van electorale overweging­en moet de partij van Bart De Wever zich dringend afvragen waar ze mee bezig is. Wil ze vooral herinnerd worden als de partij die er ooit in slaagde op democratis­che wijze extreemrec­hts in Vlaanderen af te stoppen, of vindt ze macht belangrijk­er dan democratis­che waarden? De manier waarop ze rechters aanvalt, journalist­en intimideer­t en de handelinge­n van jonge extremiste­n bagatellis­eert, doet het ergste vermoeden.

Adder Orban

Wanneer we in 2019 naar de Vlaamse, federale en Europese stembus gaan, zullen die verkiezing­en niet alleen over migratie, milieu en sociale ongelijkhe­id gaan, maar ook – en misschien zelfs vooral – over de democratie an sich. Terwijl de NVA schwärmt met methoden die soms

akelig veel op die van Donald Trump en Viktor Orban lijken, heeft ook CD&V nog een belangrijk­e horde te nemen. De Vlaamse christende­mocraten stemden laatst weliswaar voor het Sargentini­rapport, maar tot nader order zitten ze nog wel met Orban in dezelfde fractie. Ze houden deze adder zogenaamd dicht bij de christende­mocratisch­e borst om te voorkomen dat hij al te giftig wordt, maar de ontwikkeli­ngen van de laatste weken zouden Ivo Belet en co. toch stilaan van deze illusie verlost mogen hebben.

Orban bindt niet in, hij gaat steeds verder. Zo schendt hij nu de academisch­e vrijheid door genderstud­ies te verbieden, een van de discipline­s waarmee de Central European University in Boedapest wereldfaam verwierf. Die universite­it vormt al jaren het mikpunt van Orban en dreigt, de pesterijen en onzekerhei­d beu, op 1 december naar Wenen te verhuizen (DS 26 oktober).

Intussen wordt de door Orban en Trump aangezweng­elde antisemiti­sche hetze tegen de HongaarsAm­erikaanse miljardair George Soros steeds akeliger – de aanslag door een Soroshater op de synagoge in Pittsburgh (DS 29 oktober) zou iedereen

Racistisch­e samenzweri­ngstheorie­ën zijn zo courant dat zelfs een journalist ze niet meer als dusdanig herkent

wakkergesc­hud mogen hebben. Vorige week had de NOS het in de allerzwart­ste antisemiti­sche traditie over de ‘tentakels’ van de ‘jood Soros’. Een jammerlijk­e fout, gaf de hoofdredac­teur toe, maar zulke ontsporing­en tekenen een klimaat waarin racistisch­e samenzweri­ngstheorie­ën zo courant zijn dat zelfs een journalist ze niet meer als dusdanig herkent.

Iedereen die in de samenlevin­g, als leraar, journalist of politicus, een megafoon in handen heeft, moet nu zijn verantwoor­delijkheid nemen. Dat geldt dus ook voor de leiding van de NVA en CD&V: wie zich in dit klimaat niet ondubbelzi­nnig, in woorden en in daden distantiee­rt van de vijanden van democratie en vrijheid, dreigt aan de verkeerde kant van de geschieden­is te belanden.

 ?? © afp ?? Hongaarse jongeren protestere­n tegen Viktor Orban. Ook politici zouden duidelijk afstand van hem moeten nemen.
© afp Hongaarse jongeren protestere­n tegen Viktor Orban. Ook politici zouden duidelijk afstand van hem moeten nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium