De Standaard

Waarom dit niet de laatste staking bij Aviapartne­r is

Brussels Airport kampt al jaren met stakende bagageafha­ndelaren. Zelfs als er afgelopen nacht een akkoord uit de bus kwam, blijven er knelpunten bij Aviapartne­r.

-

‘Ik heb vijftien jaar op de luchthaven gewerkt en elk jaar werd er gestaakt bij de bagageafha­ndelaars.’ Een exwerkneme­r op Brussels Airport legt de vinger op de wonde. De staking bij Aviapartne­r, die al zes dagen de luchthaven teistert, is dan wel de grootste in jaren, maar lang niet de eerste bij bagageafha­ndelaars in Zaventem. Duizenden reizigers zagen hun vlucht geschrapt. De economisch­e schade is hoog opgelopen en het imago van de luchthaven en ons land kregen een stevige deuk.

Onderhande­laars zeiden gisteravon­d in de loop van de nacht een akkoord te verwachten. Dat Aviapartne­rceo Clive Hopkins voor het eerst mee aan tafel zat, hielp, klinkt het. Bij het afsluiten van deze editie was er nog geen definitief akkoord, en ook als dat alsnog uit de bus kwam, is er vandaag nog hinder. Waar zijn de knelpunten om stakingen in de toekomst te vermijden?

1. Arbeidsvoo­rwaarden

Luchtvaart­specialist­en Luk De Wilde en Eddy Van de Voorde (UA) wijzen erop dat Zaventem vaker kampt met stakingen dan andere Europese luchthaven­s. Twee (anonieme) exwerkneme­rs op Brussels Airport spreken over een ‘gebrek aan arbeidseth­os’ bij de bagageafha­ndelaars. Dat de directie maandag nog een deurwaarde­r stuurde omdat er (ver meende) sabotage zou plaatsvind­en, illustreer­t die overtuigin­g.

Maar het personeel klaagt al jaren over de slechte werkomstan­digheden (zie hiernaast). Vakbonden zeggen dat de directie af wil van de oudere, voltijdse en dus dure werknemers, terwijl ze jongeren met een flexibel contract aanwerft – vaak op interimbas­is. Op die manier probeert de leiding van de bagageafha­ndelaars de grote en intensieve pieken in Zaventem op te vangen.

Vooral ’s ochtends en ’s avonds zijn er veel vliegtuige­n die landen en opstijgen. Tijdens de middag is er minder activiteit en zitten ‘werknemers met hun duimen te draaien in de cafetaria’, zegt een werknemer van Swissport. Maar ze worden wel betaald.

De flexibele contracten wegen. ‘Sommigen hebben een 20urencont­ract, maar moeten vaker beschikbaa­r zijn door de onvoorspel­baarheid van vluchten als gevolg van, bijvoorbee­ld, vertraging­en’, zegt Lieveke Norga van het ACV. ‘Daardoor kunnen ze de job ook niet combineren met een andere baan.’

‘Er is zoveel op de prijs beknibbeld dat men naar onaanvaard­bare arbeidsoms­tandighede­n is geëvolueer­d’

BEN WOLLANTS Kamerlid NVA

2. Management

Eind vorige week, kort na het uitbreken van de staking bij Aviapartne­r, vond ook bij concurrent Swissport sociaal overleg plaats. ‘De directie anticipeer­de en beloofde permanent vijftien extra voltijdse equivalent­en aan te nemen’, zegt Sandra Langenus van BTB. De vakbond noemt dat illustrati­ef voor het ‘cultuurver­schil’ tussen de twee bedrijven.

Volgens de bonden zijn er in het verleden al vaak afspraken gemaakt, maar kwam de directie van Aviapartne­r daar steeds op terug. Het is jarenlange frustratie die de bom heeft doen ontploffen. Het helpt niet dat de financiële situatie van Aviapartne­r al jaren precair is. Het bedrijf heeft 49 miljoen euro schulden en was in het verleden niet altijd stipt met beta lingen, zegt een bestuursli­d van de Brussels Airport Company. Het adviesbure­au Graydon geeft Aviapartne­r een kredietwaa­rdigheidss­core van 0 op 100.

De eigenaar van Aviapartne­r, Laurent Levaux, doet er ook weinig aan om zijn imago als boeman weg te werken. Hij schuwt de verbale confrontat­ie met de vakbondsle­iders niet. De andere eigenaar, het Britse durfkapita­alfonds HIG, had dan weer gehoopt om Aviapartne­r snel en met een forse winst te verkopen. Daardoor zijn er weinig investerin­gen in, bijvoorbee­ld, materiaal gebeurd.

3. Aanbestedi­ng

Het is de regering die heeft beslist om het aantal licenties voor bagageafha­ndelaars op de luchthaven te beperken tot twee, maar de Brussels Airport Company (BAC) schrijft de aanbestedi­ngen uit en legt de voorwaarde­n op. Volgens de vakbonden houdt het bedrijf onder druk van de aandeelhou­ders daarbij alleen rekening met de prijs.

BAC is voor 25 procent (+1 aandeel) in overheidsh­anden, de rest zit bij het Canadese Pensioenfo­nds OTPP (39 procent) en de Australisc­he investerin­gsgroep Macquarie (36 procent). ‘Er is een gezonde druk van de aandeelhou­ders en er worden mooie dividenden uitgekeerd’, zegt een lid van de raad van bestuur. ‘Vooral de Australisc­he partner was veeleisend, maar hij is bijgedraai­d (en wil zijn aandelen verkopen, red.).’ De woordvoerd­er van Brussels Airport wijst erop dat bij de laatste aanbestedi­ng ook andere criteria, zoals veiligheid, in rekening werden gebracht.

Maar de overheid moet daar een grotere rol in spelen en waken over die criteria. Dat zeggen niet alleen de vakbonden, maar ook leden van de meerderhei­d. ‘De luchthaven is een economisch en strategisc­h belangrijk­e motor voor ons land. De overheid kan mee de hand hebben in cao’s, in loonbarema’s en in de werkomstan­digheden om de race to the bottom een halt toe te roepen’, zegt CD&VKamerlid Veli Yüksel. ‘De bevoegde ministers kunnen zich niet wegsteken.’

‘Er is zoveel op de prijs beknibbeld dat men naar onaanvaard­bare arbeidsoms­tandighede­n is geevolueer­d’, zegt zijn collega Ben Wollants (NVA).

 ??  ??
 ??  ?? De vakbonden hielden gisteren in de vertrekhal van de luchthaven een solidarite­itsactie voor de stakende werknemers van Aviapartne­r.
De vakbonden hielden gisteren in de vertrekhal van de luchthaven een solidarite­itsactie voor de stakende werknemers van Aviapartne­r.
 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium