De Standaard

Gab, het extreemrec­htse Twitter

Het sociale netwerk Gab is sinds maandag onbereikba­ar, omdat ene Robert Bowers er zijn schietpart­ij in Pittsburgh aankondigd­e. Maar oprichter Andrew Torba belooft er over enkele dagen weer te staan. ‘Voor de vrije meningsuit­ing.’

- DOMINIQUE DECKMYN

Gab geeft het nog niet op. Maandagnac­ht liet het bedrijf via zijn Twitteracc­ount weten dat de website er ‘volgens een voorzichti­ge schatting’ tegen dit weekend terug is, en ‘we mikken op eerder’. In dezelfde tweet laat de site ook weten dat de toppriorit­eit nu is ‘justitie en FBI helpen zodat gerechtigh­eid geschiedt in deze tragedie’. Dat is een verwijzing naar de schietpart­ij in een synagoge in Pittsburgh.

De schutter, Robert Bowers, kondigde zijn plannen aan op Gab: ‘Ik kan niet stilzitten en toezien hoe mijn volk wordt afgeslacht. Screw your optics, I’m going in.’ Gabopricht­er Andrew Torba vindt niet dat hij of zijn website enige verantwoor­delijkheid draagt, integendee­l zelfs. ‘Dankzij de gegevens die ze van ons hebben gekregen, hebben Justitie en de FBI nu bewijsmate­riaal’.

Maar dat het bedrijf Bowers maandenlan­g ongestoord zijn rassenhaat en complotthe­orieën liet verspreide­n, wordt Gab nu bijzonder kwalijk genomen. Daarom zegden een aantal technologi­ebedrijven Gab zondag de wacht aan. Godaddy, het bedrijf dat de domeinnaam Gab.com beheert, gaf Gab 24 uur om een nieuwe leverancie­r te vinden. Hostingbed­rijf Joyent deed hetzelfde. Beide bedrijven zeggen dat Gab hun gebruiksvo­orwaarden heeft geschonden. Online betaaldien­sten Paypal en Stripe willen ook niet meer samenwerke­n met de site, wat de financieri­ng bemoeilijk­t.

Volgens Torba draait het allemaal rond vrijheid van meningsuit­ing, en die van hem wordt nu beknot. ‘Wij beloven er alles aan te doen om Gab online te houden, de vrije meningsuit­ing en de individuel­e vrijheid van iedereen te verdedigen’, staat in zijn open brief, die sinds zondag te vinden is op de verder ontoeganke­lijke website Gab.com.

Censuur

Torba was in 2016 de vreemde eend in Silicon Valley: een Trumpsuppo­rter aan het hoofd van een technologi­ebedrijfje. Dat bedrijfje, Automate Ads, ontwikkeld­e reclametec­hnologie. Nadat hij berichten had gelezen over hoe Facebook conservati­eve stemmen muilkorft, richtte de 25jarige Torba in augustus 2016 Gab op. ‘Wat we de voorbije achttien maanden hebben gezien, is verregaand­e censuur en onderdrukk­ing van conservati­eve gedachten, nieuwsbron­nen en personen over de hele wereld’, vertelde hij aan de BBC.

Torba omschrijft zichzelf als ‘conservati­eve christen’ en als voorvechte­r van de vrije meningsuit­ing – niet als een vertegenwo­ordiger van altright. Dat het kikkerlogo van de site een verwijzing is naar extreemrec­htse Pepe the frogmemes, ontkent hij. Toch ontpopte Gab zich al heel snel als hét toevluchts­oord voor altrightko­pstukken voor wie de grond elders te heet onder de voeten werd. Beroepspro­vocateur Milo Yiannopoul­os, in juli 2016 van Twitter gegooid wegens zijn racistisch­e aanvallen op actrice Leslie Jones, verkaste naar Gab, net zoals extreemrec­hts ideoloog Richard Spencer, samenzweri­ngenventer Alex Jones van Infowars en Andrew Anglin van de neonaziweb­site The Daily Stormer. Rond hen doken enkele honderddui­zenden gebruikers op die hun afkeer voor de ‘mainstream media’ van zich af kwamen schrijven. Er werd op Gab ook gechat over andere onderwerpe­n, maar vitriool en samenzweri­ngstheorie­ën voerden de toon.

Laisserfai­re

Gab oogt als een vereenvoud­igde versie van Twitter, maar met een aantal eigenschap­pen die eerder doen denken aan forums als Reddit. Je kunt er berichten posten met een limiet van 300 tekens, en andere gebruikers kunnen die berichten ‘op’ of

Dat het kikkerlogo van de site een verwijzing is naar altrightic­oon Pepe the frog, ontkent oprichter Andrew Torba

‘neer’ stemmen. Er zijn wel een handvol regels. Kinderporn­o mag niet. En dreigen met geweld ook niet – maar die stelregel kan meestal ongestoord genegeerd worden. Daarmee grijpt Gab eigenlijk terug naar wat, amper drie à vier jaar geleden nog heel gewoon was op het internet: een algemeen laisserfai­re, waarbij pas wordt opgetreden als de problemen echt acuut worden. Op Reddit werd het uitgesprok­en racistisch­e forum Coontown pas in 2015 opgedoekt.

Half door de knieën

Vooral na de dramatisch afgelopen extreemrec­htse mars in Charlottes­ville, vorig jaar, werd de strijd tegen online haatberich­ten opgevoerd. The Daily Stormer werd van Facebook en Twitter gebannen – al is met name Twitter niet altijd even consequent. Zo liet het dreigende tweets staan van Cesar Sayoc, de man die vorige week bombrieven stuurde naar tegenstand­ers van Trump. Gab, van zijn kant, is niet helemaal meer het Wilde Westen. In augustus dreigde Microsoft Gab te toegang te ontzeggen tot de clouddiens­t Azure als een aantal antisemiti­sche dreigement­en niet werd verwijderd. Daarop ging Gab half door de knieën: het maakte bekend dat de auteur van die antisemiti­sche berichten ze ‘vrijwillig’ had verwijderd.

In afwachting van de terugkeer van Gab weet extreemrec­hts best wel waarheen. Ondanks eerdere schoonmaak­operaties blijven Discordcha­tservers een thuis bieden voor altrightfo­rums, zoals onlangs nog die van Schild & Vrienden. En een website als The Daily Stormer is nog altijd actief, nu op het adres Dailystorm­er.name. Andrew Anglin gaat er vandaag opnieuw tekeer tegen ‘bloeddrink­ende Joodse parasieten’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Schutter Robert Bowers kondigde zijn plannen om joden aan te vallen aan op Gab.
Schutter Robert Bowers kondigde zijn plannen om joden aan te vallen aan op Gab.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium