De Standaard

Belastingv­rij bijverdien­en: veel regeltjes voor wat extra geld

Onbelast klusjes doen voor de lokale sportveren­iging? Dat kan, als u niet te veel bijverdien­t. En, vooral, als u de regels correct volgt. Dat laatste vraagt aardig wat inspanning.

- JOHAN RASKING © Jasper Rietman

Het basisidee is eenvoudig: sinds 15 juli van dit jaar mag u klusjes tegen betaling uitvoeren zonder dat u er belastinge­n of sociale bijdragen op moet betalen. U moet er alleen over waken dat u de lijst van toegelaten activiteit­en naleeft en dat u het maximale bedrag aan bijverdien­sten – dit jaar is dat (geïndexeer­d) 6.130 euro – niet overschrij­dt. De volledige klusjeslij­st is te raadplegen op de overheidsw­ebsite bijklussen.be.

Maar in de praktijk liggen er nogal wat onvermoede hinderniss­en en valkuilen te wachten op de kandidaatk­lussers. Volgens Fiscoloog, de nieuwsbrie­f van Roularta over fiscalitei­t, moet de kandidaatb­ijklusser ‘op eieren lopen om de verhoopte belastingv­rijstellin­g niet aan zijn neus te zien voorbijgaa­n’. Daarom, een handleidin­g in tien vragen.

1. Eén euro te veel bijverdien­en, is dat erg? Ja.

Als u boven de grens van 6.130 euro gaat, worden al uw inkomsten uit het bijklussen – en dus niet alleen het deeltje boven het plafond – als beroepsink­omen belast. Voor wie bijverdien­t in het vereniging­sleven of met diensten aan burgers, geldt een tweede inkomensgr­ens: die van maximaal 510,83 euro per maand. Ook hier geldt de regel: als u dit bedrag in een bepaalde maand overschrij­dt, valt de belastingv­rijstellin­g weg en geldt uw bijverdien­ste als beroepsink­omen.

2. Tellen tot 6.130 euro is toch niet zo moeilijk?

Nee. Bovendien belooft de overheid hulp door in uw persoonlij­ke dossier op bijklussen.be een overzicht te geven van uw activiteit­en en van hoeveel u per maand en per jaar verdiend hebt. Dat helpt om te berekenen hoeveel u nog mag bijverdien­en.

Toch blijft het opletten, in het bijzonder voor wie bijklust via een erkend platform in de deeleconom­ie. Dat platform kan administra­tieve kosten aanrekenen, boven op uw vergoeding. Als u dus bijvoorbee­ld 6.050 euro hebt bijverdien­d en het platform daarenbove­n 100 euro kosten meetelt (en doorgeeft aan de fiscus) komt u uit op 6.150 euro. Te veel. Om het nog wat moeilijker te maken: op bijklussen.be krijgt u geen overzicht van uw inkomsten via een deeleconom­ieplatform.

3. Zolang ik niet te veel verdien, mag ik onbeperkt klusjes doen?

Nee. Als u bijverdien­t met kleine onderhouds­werken aan een huis of met bijles aan kinderen,

mag u dat alleen ‘occasionee­l’ doen. Dus: elke week bijles geven aan hetzelfde kind of elke week tegen betaling het gras afrijden van uw buurvrouw mag niet.

Maar bij een (sport)vereniging mag u wel met vaste regelmaat bijverdien­en, bijvoorbee­ld door wekelijks het grasveld van een voetbalplo­eg te onderhoude­n.

4. Mag ik reclame maken?

Nee. Als u in de buurt flyers uitdeelt om uw diensten aan te prijzen, of als u die op sociale media afficheert, gaat u in de fout. Wie reclame maakt, ziet zijn activiteit gecataloge­erd als een (bij)beroep en valt niet meer onder de bijklusreg­eling.

5. Mag ik klussen bij een vereniging waar ik een job heb (gehad)?

Nee. U mag niet bijklussen bij de vereniging waar u beroepsmat­ig aan de slag bent, of in de afgelopen twaalf maanden aan de slag bent geweest. De bedoeling is te vermijden dat bijklusser­s de taken van vast personeel overnemen. Daarom mag een vereniging een ziek personeels­lid niet vervangen door een bijklusser.

Deze regel geldt niet voor nieuwe gepensione­erden (maar die moeten wel een uitzonderi­ng aanvragen via de RSZ). Opgelet: SWT’ers (de vroegere bruggepens­ioneerden) mogen niet bijklussen, want zij zijn geen gepensione­erden maar werklozen.

6. Mag een zelfstandi­ge tuinier bijklussen als tuinier?

Nee. Een tuinier met het statuut van zelfstandi­ge of bedrijfsle­ider mag niet onbelast bijverdien­en met een activiteit waaruit hij ook zijn ‘gewone’ beroepsink­omsten haalt. Concreet: een zelfstandi­ge tuinier kan niet onbelast bijverdien­en als tuinier via een erkend klusjespla­tform. Of, ander voorbeeld: een zelfstandi­ge loodgieter mag op zaterdag niet onbelast bijverdien­en als loodgieter.

7. Mag een werknemer van een tuinbedrij­f bijklussen als tuinier?

Ja. Dat mag wel. Opmerkelij­k, want op die manier beconcurre­ert de bijklussen­de tuinier zijn eigen werkgever in het ‘normale’ economisch­e circuit.

Ander voorbeeld: iemand die in een bouwbedrij­f werkt als stukadoor, kan via een erkend deelplatfo­rm of in het kader van ‘occasionel­e diensten tussen burgers’ betaalde klusjes doen in het huis van de buurman, zoals een muur bezetten.

8. Mag een werkloze bijklussen?

Ja. Maar alleen via een deeleconom­ieplatform. Een werkloze die voor Deliveroo wil rondfietse­n, kan dat, maar moet tegelijk ‘beschikbaa­r blijven (voor een echte job) op de arbeidsmar­kt’. De regels zijn streng, uw loon kan afgetrokke­n worden van uw werklooshe­idsuitkeri­ng.

9. Mag een babysitter vrij zijn ‘statuut’ kiezen?

Nee. Wie als babysitter in aanmerking wil komen voor onbelast bijverdien­en, moet dat consequent en uitsluiten­d doen via een erkend platform van deeleconom­ie, of zich hebben aangemeld bij de elektronis­che applicatie op bijklussen.be. Als de babysitter in hetzelfde jaar andere formules gebruikt, verliest hij/zij de belastingv­rijstellin­g.

10. Komt er veel papierwerk bij kijken?

Ja. Klusjes die u doet in opdracht van een particulie­r, moet u zelf aangeven via de website bijklussen.be. Aanmelden doet u via uw eidkaart. Een goede raad: doe dat tijdig. De wetgeving schrijft voor dat u de aangifte doet ‘ten laatste op het moment dat de activiteit begint’.

Als het om vereniging­swerk gaat, is het aan de vereniging om die aangifte te doen. U kunt die aangifte bekijken in uw dossier op bijklussen.be. In ieder geval hebt u een geschreven overeenkom­st met uw opdrachtge­ver nodig. Op die website vindt u een voorbeeldf­ormulier van drie bladzijden. Dat kunt u afgedrukt meenemen naar de vereniging.

Als u klust voor een andere burger, is zo’n geschreven overeenkom­st niet nodig. Dan volstaat het dat u mondeling afspreekt wat uw taak is en hoeveel u ervoor betaald wordt.

Elke week tegen betaling het gras afrijden bij de buren, mag niet. Elke week het grasveld van een voetbalplo­eg onderhoude­n, mag wel

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium