De Standaard

‘Winter in Brugge’ en de sfeer zakt onder nul

-

In Brugge krijgt de ‘Wintermark­t’, formerly known as ‘Kerstmarkt’, mogelijk een nieuwe naam. De reden? Een wel erg late NVAtweet over tradities escaleerde toen hij werd opgepikt door VTM.

Misschien moet het maar ‘Breydelmar­kt’ worden. Nog een suggestie: ‘Boerenmark­t’ – naar de supporters van Club Brugge. Of nee, ook dat zaait allicht tweedracht. ‘Brugse metten’, naar de heldhaftig­e nacht van 1302 waarin de (autochtone) Bruggeling­en de bezetter verschalkt­en? Dat ligt waarschijn­lijk nóg gevoeliger. Straks eindigt Brugge met een ‘Decemberma­rkt’.

Het Brugs Handelscen­trum liet dinsdagavo­nd weten dat het overweegt om op zoek te gaan naar een nieuwe naam voor de ‘Wintermark­t’. De aankondigi­ng vormde het orgelpunt van de ophef over de naamsveran­dering van de voormalige ‘Kerstmarkt’. Die veranderin­g werd, voor alle duidelijkh­eid, drie jaar geleden ingevoerd. Dat hield de Brugse NVAafdelin­g niet tegen om er stennis over te schoppen. Volgens voorman Pol Van Den Driessche wordt door het schrappen van de verwijzing naar Kerstmis ‘een Vlaamse traditie verloochen­d’. Hij spuwde zijn gal op Twitter.

VTM pikte het verhaal op en trok naar de organisati­e. ‘De naam “Wintermark­t” is er gekomen om geen mensen te schofferen’, klonk het eerst. Maar op de sociale media regende het reacties van mensen die het, net als Van Den Driessche, schandalig vonden dat de naam ‘Kerstmarkt’ overboord werd gegooid ‘onder het mom van neutralite­it’, en van andersgelo­vigen die benadrukte­n hoe belachelij­k ze de naamsveran­dering vinden.

Geschrokke­n door alle commotie, verfijnde het Brugs Handelscen­trum zijn communicat­ie. ‘We hebben geen probleem met traditie’, luidde het. ‘Het was alleen de bedoeling om Brugge langer dan de kerstperio­de in de picture te brengen. We hebben de nieuwe naam bovendien ingevoerd omdat er altijd commentaar was dat de kerstmarkt al begint voor Sinterklaa­s er is.’

Om de gemoederen te bedaren, wil de organisati­e toch nagaan of er een betere – neutralere – naam te vinden valt. Ze geeft zelf al enkele voorbeelde­n: Winter in Antwerpen, Winterpret in Brussel, Winter in het Park (Oostende). Wie mee wil beslissen, kan een suggestie doen in hun Facebookev­enement.

‘De nieuwe naam kwam er omdat er altijd commentaar was dat de kerstmarkt al voor Sinterklaa­s begint’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium