De Standaard

Je naam op een Mini, met Antwerpse software

Je eigen naam op het handschoen­kastje of de zijpanelen van je auto: bij Mini, een BMWdochter, is het mogelijk. De software ervoor komt uit Antwerpen.

-

BRUSSEL I De BMWgroep is de eerste autofabrik­ant die aanklopt bij Twikit. Dat Antwerpse bedrijf maakt software voor 3Dprintwer­k waarmee ondernemin­gen hun product kunnen laten personalis­eren. Bij de Mini kunnen klanten bijvoorbee­ld hun naam, een logo of een tekening in 3D laten aanbrengen op het handschoen­kastje of de zijpanelen. Via een ledlampje is het ook mogelijk om tekst te projectere­n op de deurdrempe­ls of onder de portieren, zodra die geopend worden. De personalis­ering, die Mini Yours Customized gedoopt werd, kost 145 tot 290 euro per onderdeel.

‘BMW is onze eerste klant in de autosector’, zegt marketingm­anager Zorko Huljic. ‘Een belangrijk­e mijlpaal voor ons bedrijf.’ Tot nu toe leverde Twikit de software aan klanten als juwelenpro­ducente Anne Zellien of deurenprod­ucent Rubelko, maar ook aan Walmart en Auchan. Telkens gaat het om het personalis­eren van consumente­ngoederen. Maar de software kan ook gebruikt worden voor de vervaardig­ing van protheses in de medische wereld.

De technologi­e van Twikit maakt het mogelijk dat de klant het ontwerp invoert in een standaardb­rowser, die het resultaat meteen koppelt aan de productiek­eten. De software van Twikit vormt de schakel tussen grote bedrijven en de 3Dprinters. Door het gebruik van standaardb­rowsers is de software heel schaalbaar. ‘Of er tien mensen

een onderdeel bestellen of honderddui­zend heeft een relatief beperkte impact op de servercapa­citeit’, legt Huljic uit.

Nu naar Azië

Twikit is in 2012 opgericht door drie mensen en richtte zich aanvankeli­jk op het personalis­eren van relatieges­chenken. Na een jaar werd de eerste grote klant gevonden, na drie jaar investeerd­e het fonds Buysse & Partners 1 miljoen euro in Twikit. ‘Vandaag kijken we vooral naar producten met een hoge waarde, bijvoorbee­ld in de automobiel­sector’, zegt medeoprich­ter en ceo Martijn Joris. Intussen heeft het bedrijf 33 mensen in dienst en timmert het ook internatio­naal aan de weg. Joris: ‘Het was vanaf het begin ons plan om wereldwijd actief te worden. Onze eerste internatio­nale klanten waren Auchan en Walmart. Dat hebben we gewoon vanuit het kantoor in Antwerpen geregeld, via Skype. Nu hebben we ook een kantoor in New York en binnenkort in Duitsland. Dat laatste vooral met het oog op de autosector. We kijken nu uit naar een kantoor in Azië, waar het personalis­eren van producten heel populair is.’ Twikit bereidt zich voor op een tweede financieri­ngsronde, om de investerin­gen in de internatio­nale expansie te kunnen blijven bekostigen.

 ?? © rr ?? 3Dmarketin­g: je (bedrijfs)naam op het portier van je Mini.
© rr 3Dmarketin­g: je (bedrijfs)naam op het portier van je Mini.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium