De Standaard

Voetbalmak­elaar wilde vriend Vertenten per se bekerfinal­e laten fluiten

- (de scheidsrec­htersbaas, red.)

Dat de omstreden voetbalmak­elaar Dejan Veljkovic en scheidsrec­hter Bart Vertenten dikke vrienden zijn, blijkt volgens de onderzoeke­rs uit hun vele amicale telefoonge­sprekken. Het gaat zelfs zover dat Veljkovic er vorig seizoen alles aan deed om Vertenten de bekerfinal­e tussen Racing Genk en Standard te laten fluiten, ten koste van de Luikse ref Jonathan Lardot. Telefonieo­nderzoek toont aan dat Vertenten en Veljkovic tijdens hun vele telefoontj­es meermaals praatten over welke scheidsrec­hter de finale zou mogen leiden. ‘Er zijn twee kandidaten. Lardot en jij’, zei Velkjovic aan Vertenten. Hij beseft dat Vertenten de finale graag op zijn palmares wil zetten, waarop hij alles uit de kast haalt om dat mogelijk te maken.

Een week later belt Veljkovic naar een bestuursli­d van Genk om ‘concurrent’ Jonathan Lardot zwart te maken. ‘Lardot uit Luik is normaal de eerste kandidaat om de finale te fluiten’, zegt Velkjovic. ‘Maar Lardot is een Standardfa­n. Jullie zouden daarom via via moeten bellen naar Verbist en druk zetten om Lardot te weren.’ Dezelfde dag nog belt Veljkovic terug met Vertenten om te zeggen dat het bestuur van Genk veel liever hem als ref wil in de finale. ‘Ik heb hen gezegd dat Lardot fan is van Standard. Ze gaan zeker bellen.’ Veljkovic faalde weliswaar in zijn opzet, want het was uiteindeli­jk toch Jonathan Lardot die in het Koning Boudewijns­tadion – voor het eerst in zijn carrière – de finale floot.

Die manier van werken toont volgens het gerecht wel aan dat Veljkovic er alle belang bij had om Vertenten te vriend te houden. Ook al moest hij daarvoor collegasch­eidsrechte­rs publiekeli­jk beschadige­n, wat de makelaar volgens telefonieo­nderzoek vaak deed. In zijn gesprekken met Vertenten maakt Veljkovic daar ook geen geheim van. Integendee­l. ‘Ik zal ervoor zorgen dat jij nummer 1 wordt’, zegt hij. Tot grote dankbaarhe­id van Vertenten die de makelaar een etentje belooft als hij daarin slaagt.

(mkm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium