De Standaard

Commotie om verdwenen stukje Leuvens erfgoed

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ De zag er uiterst uit.©

Op de sociale media is heel wat commotie ontstaan rond de voormalige apotheek Juste Lipse in de Bondgenote­nlaan in Leuven. Het ooit zo authentiek­e interieur is omgevormd tot een moderne MediMarket. Zelfs het oude glasraam boven de deur is verdwenen.

LEUVEN I Iedereen kende wel die donkere, ouderwets ingerichte apotheek op de hoek van de Bondgenote­nlaan en het Justus Lipsiusple­in. Het was zo’n zaak die je wel charmant vond, maar waar de meeste mensen nooit binnen gingen. Maar nu het pand sinds enkele weken is verbouwd, is er enorme commotie ontstaan op onder andere Facebook. Reden van al die kritiek is vooral het verdwijnen van het oude houten interieur en het historisch­e glasraam dat boven de deur hing.

‘Ik begrijp die bekommerni­ssen, het was ook echt een mooie apotheek’, zegt Max Luca, die eigenaar is van het pand. ‘Ik heb inderdaad beslist om de oude zaak te sluiten en aan MediMarket over te laten. Het is op hun vraag dat we het interieur hebben verbouwd. Een begrijpeli­jke keuze, want de wensen van de klanten veranderen. De mensen komen niet meer naar zo’n donkere, houten apotheek. Als iedereen die nu klaagt naar mijn apotheek was blijven komen, dan had ik die niet moeten sluiten. Klanten verwach ten van een apotheek tegenwoord­ig een wit, steriel interieur.’

Bovendien was het interieur volgens werknemers van de huidige apotheek stoffig en vuil, kreeg je de kasten nog moeilijk open en was het er heel koud in de winter.

‘Maar geen paniek, ik heb het oude interieur echt niet zomaar verloren laten gaan’, zegt Luca. ‘Ik hecht veel belang aan dit erfgoed. Ik kocht de zaak net omdat ik ze zo mooi vond. En het glasraam heeft voor mij een speciale betekenis, want Justus Lipsius was van Overijse, net als ik. Ik hou dus alles netjes bij, ook al wordt mijn vrouw zo stilaan zot van mijn verzamelin­g. Er was ook vraag van verzamelaa­rs of zelfs het apothekers­museum in Maaseik om het glasraam te mogen overnemen. Maar ik hou het liever zelf bij, voor mijn privécolle­ctie.’

De meubels, het glasraam en zelfs de oude lavabo staan nu opgeslagen bij een verhuisfir­ma in Aarschot. ‘Maar op termijn zou ik ze graag willen gebruiken in een van mijn renovatiep­rojecten. Ook voor het pand in de Bondgenote­nlaan heb ik trouwens nog renovatiep­lannen’, zegt Luca.

Een geruststel­ling dus voor de erfgoedlie­fhebbers. Al krijgt het weghalen van dat glasraam misschien wel nog een staartje. Want er bestaat nog twijfel of de gedane renovaties wel kunnen. Sommigen vragen zich af of dat glasraam geen deel uitmaakte van de beschermde gevel. ‘We hebben de dienst handhaving ter plaatse gestuurd. Die heeft genoteerd wat er allemaal is veranderd, en zal dat nu vergelijke­n met de vergunning­sakte’, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

‘Als iedereen die nu klaagt naar mijn apotheek was gekomen, had ik hem niet moeten sluiten’

MAX LUCA Eigenaar pand

 ?? Rr ?? apotheek authentiek
Rr apotheek authentiek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium