De Standaard

Met Merkel scharniert Europa

Authentiek Europees engagement, zoals dat van Angela Merkel, wijkt voor politici die weer onbeschroo­md geloven in harde grenzen, zegt Bart Sturtewage­n.

-

De ondergang van Angela Merkel voorspelle­n werd op den duur zoals de volgende beurskrach aankondige­n. Vroeg of laat krijgt het orakel gelijk. Voorlopig verzaakt ze alleen nog maar aan het voorzitter­schap van haar partij, de CDU. Het kanseliers­chap wil ze nog tot de verkiezing­en in het najaar van 2021 blijven bekleden.

We zullen zien hoe realistisc­h dat voornemen is. De keuze die ze maakte, is die van haar voorganger, de sociaaldem­ocraat Gerhard Schröder in 2004. Het bekwam hem slecht. Bij vervroegde verkiezing­en in 2005 moest hij gaan. Hij proefde wel nog het genoegen erkend te worden als de man die met diepgaande sociaaleco­nomische hervorming­en Duitsland, destijds de zieke man van Europa, op weg zette naar een tweede naoorlogs economisch wonder. Dat en enkele goedbetaal­de mandaten in het internatio­nale bedrijfsle­ven verzachtte­n de klap.

Door te zeggen dat ze niet alleen het kanseliers­chap opgeeft, maar zich ook niet meer verkiesbaa­r stelt voor het parlement, noch voor enig ander politiek ambt, oogt ze radicaler dan JeanLuc Dehaene (CD&V), die in 1999 ook de gehele verantwoor­delijkheid nam voor de dioxinened­erlaag, om zijn partij een verscheure­nde interne oorlog te besparen. Hij verlengde zijn politieke loopbaan nog wel, eerst in de Senaat, nadien als burgemeest­er van Vilvoorde en in het Europees Parlement. Ook hij stapte het bedrijfsle­ven in.

Bittere slotfase

Merkel lijkt op twee gedachten te hinken. Enerzijds de vrijwel onvermijde­lijke val voor zijn en anderzijds een greep houden op haar opvolging. Daarin schuilt gevaar, zoals bleek toen Margaret Thatcher, na ruim een decennium aan de macht te zijn geweest, in 1990 met rebellie in haar Conservati­eve partij te maken kreeg. Zij zette na een tegenvalle­nde eerste ronde in de verkiezing­en voor het voorzitter­schap een stap opzij ten voordele van haar dauphin John Major. Monter kondigde ze vervolgens aan dat ze voortaan een uitstekend­e backseat driver zou zijn. Afscheid nemen van de macht is altijd een moeilijke oefening. Met haar uitspraak gaf ze te kennen de nieuwe werkelijkh­eid nog niet te hebben begrepen. Ze dwong de kleurloze Major zich duidelijke­r van haar te distantiër­en. Haar carrière eindigde in tranen.

Het kan ook voor Merkel nog een bittere slotfase worden. Ofwel wordt ze als partijvoor­zitter opgevolgd door haar vertrouwel­inge Annegret KrampKarre­nbauer (AKK) ofwel wordt het een van de conservati­evere kandidaten, Jens Spahn of Friedrich Merz, die de toon over haar centrumbel­eid zullen verscherpe­n (DS 30 oktober). In beide gevallen wordt het een ongemakkel­ijke cohabitati­on. De nieuwe leider moet zo snel mogelijk een eigen naam maken. Het valt moeilijk aan te nemen dat het politieke samenleven met de aftredende kanselier in die omstandigh­eden nog bijna drie jaar wordt doorgetrok­ken.

Keerpunt

Intussen moeten de speculatie­s over het definitiev­e einde van de regeringsp­eriode van Angela Merkel niet laten vergeten hoe opmerkelij­k lang ze overeind is gebleven in een tijdperk waarin politieke carrières aan de top kort worden en de kiezersgun­st steeds vluchtiger blijkt.

Het keerpunt voor haar wordt algemeen gesitueerd in september 2015, toen ze de Duitse grenzen opende voor de honderddui­zenden vluchtelin­gen en migranten die via de Balkanrout­e op weg waren naar het Westen en daardoor de open binnengren­zen van Europa in gevaar brachten. We zullen nooit weten wat er zou zijn gebeurd als Merkel zich in deze kwestie even onbuigzaam had opgesteld als in de Griekse financiële crisis die er net aan voorafging. De ontheemden die zich al op Europees grondgebie­d bevonden, zouden in diverse landen chaos hebben veroorzaak­t. Geweld viel niet meer uit te sluiten. Duitsland zou door zijn hardvochti­gheid het ‘ieder voor zich’ in Europa in de hand hebben gewerkt. Wie weet hoe die kettingrea­ctie zou zijn geëindigd.

Geen nieuwe muren

Wat er ook van zij, Merkel wilde geen nieuwe muren oprichten in Europa. Ze was zelf achter een opgegroeid. Ze nam haar verantwoor­delijkheid, ongeacht de gevolgen. Tegelijk was ze pragmatisc­h genoeg om, bij gebrek aan Europese solidarite­it bij de opvang, ook fors bij te sturen wat de instroom betreft. Het migratieak­koord met Turkije getuigt van dat realisme. Desondanks was haar politieke deemsterin­g ingezet.

Maar sinds dat scharnierm­oment in de herfst van 2015 verspeelde­n de politieke leiders in de vier Europese lidstaten die qua economisch gewicht op Duitsland volgen hun macht. David Cameron vergiste zich in zijn strategie om het euroscepti­cisme in zijn Conservati­eve partij voorgoed uit te schakelen. Hij verloor in juni 2016 het Brexitrefe­rendum. Ook de soci aaldemocra­at Matteo Renzi probeerde in december 2016 bij referendum zijn land, Italië, grondig te hervormen, maar ging ten onder. De socialist François Hollande durfde zich in mei 2017 niet eens meer herkiesbaa­r te stellen. De conjunctuu­r herpakte zich te laat om zijn belofte haalbaar te maken dat hij de werklooshe­id zou doen dalen. En in Spanje struikelde de conservati­eve premier Mariano Rajoy in juni van dit jaar over een corrupties­chandaal.

Merkel was er eerder dan ieder van hen en overleefde hen, ondanks haar wir schaffen das, politiek alle vier. Denkt iemand dat een van hen door de geschieden­is langer zal worden herinnerd?

Trage, saaie compromiss­en

Met Merkel scharniert de Europese geschieden­is. Zij was nog persoonlij­k getekend door de gevolgen van twee wereldoorl­ogen en bouwde daarop, weze het als Realpoliti­kerin, een authentiek Europees engagement. Dat soort leiders wordt met iedere verkiezing en met de generatiew­isseling, steeds schaarser. De tijd is aan jongere identitair­e politici die opnieuw onbeschroo­md geloven in harde grenzen, waar de vorige generatie nog de utopie van verdampend­e grenzen nastreefde. Zou de jonge Oostenrijk­se kanselier, Sebastian Kurz, geweigerd hebben het wereldwijd­e migratiepa­ct van Marrakech te onderteken­en als zij nog haar volle gezag had gehad?

Tot Merkels politieke erfenis behoort dat de radicale rechterzij­de weer in alle Duitse deelstaatp­arlementen is vertegenwo­ordigd. Het axioma dat er rechts van die Union geen plaats mocht komen, is vervallen. Dat terugdraai­en wordt moeilijk. Misschien klopt de analyse dat Merkel met de jaren te ver naar het centrum opschoof. Maar bij de regionale verkiezing­en in Beieren werd de lijnSeehof­er, die de AfD achternali­ep, zwaar afgestraft. Tegelijk boekten de Groenen forse winst. Christen en sociaaldem­ocraten kalfden af.

Merkel stond ook model voor een politiek van trage, saaie compromiss­en, in Duitsland en in Europa. Die aanpak verliest het tegenwoord­ig van klare taal en onbuigzaam­heid. De volgende vervaldag in die evolutie is mei 2019. Dan zal bij de Europese verkiezing­en moeten blijken hoe groot de wil nog is om, na zes decennia gestaag zoeken naar overeenste­mming, te strijden tegen de verbrokkel­ing. BART STURTEWAGE­N is hoofdcomme­ntator van deze krant. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t hij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

Na ‘wir schaffen das’ overleefde Merkel achtereenv­olgens David Cameron, Matteo Renzi, François Hollande en Mariano Rajoy

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium