De Standaard

Het plan B van Zuckerberg

- DOMINIQUE DECKMYN

Mark Zuckerberg had zich 2018 heel anders voorgestel­d. Bij de voorstelli­ng van de – teleurstel­lende – financiële resultaten van Facebook legde hij uit hoe ons gebruik van media aan het veranderen is. We delen minder via sociale media en meer via chatnetwer­ken, stelt hij vast. En we verkiezen dat te doen op een manier die geen blijvende sporen nalaat.

Zuckerberg had oorspronke­lijk een ander plan voor ogen. Hij wist precies hoe de newsfeed van Facebook zou evolueren: we zouden daar steeds meer en steeds ‘rijkere’ inhoud delen, met steeds meer mensen. Het begon met berichten, toen kwamen foto’s, de volgende stap was video posten, vervolgens video live streamen. En de stap daarna lag ook al vast: virtuele realiteit. We zouden onze Facebookvr­ienden uitnodigen om samen met ons Halloween te vieren in een virtuele versie van onze eigen living. Aan die toekomst werkte Zuckerberg al zeker sinds 2014, toen hij 2 miljard dollar op tafel legde om VRspeciali­st Oculus op te kopen. Twee jaar later, in 2016, demonstree­rde Facebook al hoe dat eruit zou zien, een sociaal netwerk in virtuele realiteit (nogal raar, met houterige cartoonver­sies van je vrienden).

Sindsdien is het nogal stilletjes over de VRplannen van Facebook. De eerste generatie VRbrillen bleek te duur en te onhandig voor het grote publiek, het is wachten op goedkopere en prak tischer modellen. Als het er al ooit van komt. Want inmiddels lijkt het een an dere kant uit te gaan: we delen niet méér, maar juist mínder op Facebook. Video’s posten doen we maar in beperkte mate, live video streamen is iets voor profession­als en influencer­s gebleven. Waarom houden we het liever bij foto’s? Misschien wel omdat we daar meer controle over hebben. Of Halloween met de kinderen echt geslaagd was of maar half: een paar leuke foto’s kun je er altijd van sharen. Met video is dat al wat moeilijker, en live video wordt al helemaal link.

In plaats van echte video’s (gemonteerd of live) heeft het internet dit jaar gekozen voor het ‘verhaal’, zoals dat heet. Een tijdelijke want zichzelf na 24 uur vernietige­nde selectie van foto’s en videofragm­entjes. Uitgevonde­n door Snapchat, maar pas doorgebrok­en toen Zuckerberg het idee pikte en inbouwde in de apps die mensen toch al gebruikten.

Zuckerberg verkondigd­e deze week trots dat er nu 1 miljard van die ‘verhalen’ per dag worden gedeeld. Mag hij daar trots op zijn? Ach, welja, waarom niet. Het is voor hem maar plan B, maar hij hééft toch maar mooi een plan B. Waarvoor hij bovendien al jaren geleden de basis heeft gelegd, onder meer met de peperdure overname van Whatsapp. Zo niet had het er nu voor hem veel slechter uitgezien.

Facebook is die gebruikers niet kwijt, het moet alleen een nieuwe manier vinden om hun aanwezighe­id om te zetten in bergen cash

Uit de cijfers die het bedrijf deze week bekendmaak­te, bleken zorgwekken­de trends. De stijging van het aantal gebruikers speelt zich nu af op de ‘verkeerde’ plaats: in landen waar de gemiddelde reclameopb­rengst per gebruiker lager is. En erger nog: buiten de Facebook‘newsfeed’, de efficiënts­te geldmachin­e die het internet ooit heeft gekend.

Maar betekent dit dat voor Facebook het vet nu van de soep is? Dat zou een voorbarige conclusie zijn. Dat Facebook er überhaupt nog staat en zelfs groeit, is al straf. Als gebruikers het in 2018 gehad hebben met die Facebookfe­ed, is dat vanwege twee negatieve trends waarvoor Zuckerberg zelf grote verantwoor­delijkheid draagt: de groeiende frustratie over zuurheid en fake news in die newsfeed, en de vrees voor onze privacy na schandalen als Cambridge Analytica. De Facebookge­bruiker die boos opstapte, week blijkbaar vooral uit naar Instagram, Messenger en Whatsapp. Facebook is die gebruikers dus niet kwijt, het moet alleen een nieuwe manier vinden om hun aanwezighe­id om te zetten in bergen cash. Hoe Zuckerberg dat precies wil aanpakken, weten we nog niet. Wel dat hij daar tot nog toe een onvoorstel­baar talent voor heeft getoond.

 ?? © rr ?? Graffitiku­nstenaar plakt Zuckerberg tegen de muur.
© rr Graffitiku­nstenaar plakt Zuckerberg tegen de muur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium