De Standaard

Discrimine­rende verhuurder­s mogen in Brussel bezoek inspecteur­s verwachten

Inspecteur­s van Brussel Huisvestin­g zullen in de toekomst situatiete­sten mogen gebruiken om discrimine­rende praktijken bij de toegang tot huisvestin­g op te sporen. De verordenin­g moet nog worden voorgelegd aan het parlement.

- AMAURY MICHAUX

BRUSSEL I Uit een onderzoek van de Vrije Universite­it Brussel en de Universite­it Gent van vorig jaar, waarbij zo’n tienduizen­d praktijkte­sts plaatsvond­en, bleek dat zich wel degelijk discrimina­tie voordoet in de vastgoedse­ctor.

Bij het onderzoek werden vastgoedma­kelaars gecontacte­erd door twee onderzoeke­rs die zich aanboden als kandidaath­uurders. Beide kandidaten hadden een identiek profiel, maar verschilde­n enkel op basis van afkomst, geslacht, handicap of een andere mogelijke grond voor discrimina­tie.

In 23 procent van de advertenti­es werd de man met de NoordAfrik­aanse naam benadeeld tegenover de man met de Belgische naam. Ook werklozen werden dikwijls het slachtoffe­r van discrimina­tie. ‘Het gaat dan vooral om verdoken discrimina­tie’, zegt professor PieterPaul Verhaeghe, die het onderzoek leidde.

‘Ofwel kwam er gewoon geen antwoord, ofwel werd er gelogen dat het pand reeds verhuurd was. In de jaren negentig antwoordde­n makelaars of verhuurder­s nog dikwijls grof en kwetsend, maar dat komt tegenwoord­ig nog maar zelden voor. We kunnen dus zeggen de discrimina­tie in de huisvestin­g gewoon van gezicht is ver anderd.’

Discrimina­tie in de huisvestin­g is door slachtoffe­rs dikwijls moeilijk aan te tonen. De Brusselse regering heeft, op initiatief van de minister van Huisvestin­g Céline Fremault (CDH), als antwoord daarop de invoering van haar eigen situatiete­sts en mysterysho­ppertests goedgekeur­d, om discrimine­rende praktijken bij de toegang tot huisvestin­g op te sporen. In geval van bewezen discrimina­tie wordt de zaak doorgestuu­rd naar de procureur des konings, die zal beslissen over eventuele vervolging­en.

Opleiding vastgoedma­kelaars

Bovendien worden ook opleidinge­n georganise­erd voor de vastgoedma­kelaars, in samenwerki­ng met gelijkekan­sencentrum Unia en het Beroepsins­tituut van vastgoedma­kelaars. ‘In die opleidinge­n wapenen we makelaars tegen discrimine­rende vragen van

verhuurder­s. We leren hen door middel van gesprekste­chnieken met acteurs hoe ze daarmee om kunnen gaan’, vertelt Bram Sebrechts, woordvoerd­er van Unia.

Spanningsv­eld

Makelaars zitten vaak in een spanningsv­eld tussen de antidiscri­minatiewet en hun klant die ze tevreden willen stellen. ‘Maar het is belangrijk dat de woningmark­t eerlijker wordt en dat de rotte appels eruitgaan. We voelen dat daar

nood aan is. Daarom juichen we dit actieplan volledig toe.’

‘In de jaren negentig antwoordde­n makelaars dikwijls grof, maar dat komt nu maar zelden voor’

PIETERPAUL VERHAEGHE Professor

 ?? © amg ?? Inspecteur­s van Brussel Huisvestin­g mogen in de toekomst situatiete­sten gebruiken om discrimine­rende praktijken op te sporen.
© amg Inspecteur­s van Brussel Huisvestin­g mogen in de toekomst situatiete­sten gebruiken om discrimine­rende praktijken op te sporen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium