De Standaard

Wat is European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC)?

-

Journalist­en uit 15 landen ●

European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) is een journalist­iek netwerk waarvan media uit vijftien verschille­nde Europese landen deel uitmaken. In EIC werken kranten, websites en tvstations samen aan grensovers­chrijdende journalist­ieke projecten die te omvangrijk zijn voor een enkel nationaal medium.

De onthulling­en van Football Leaks die u vanaf vandaag in de krant kunt lezen, zijn het resultaat van die samenwerki­ng.

De Standaard werkte samen met L’Espresso (Italië), Le Soir (België), NRC (Nederland), Der Spiegel (Duitsland), The Romanian Centre for Investigat­ive Journalism / TheBlackSe­a.eu (Roemenië), Mediapart (Frankrijk), Politiken (Denemarken), Nacional (Kroatië), Expresso (Portugal), Reuters (Verenigd Koninkrijk), VG (Noorwegen), Premières Lignes (Frankrijk), NDR (Duitsland) en Tamedia (Zwitserlan­d).

70 miljoen documenten ●

Meer dan zeventig journalist­en werkten de voorbije acht maanden samen aan de analyse van zeventig miljoen documenten, waaronder emails, powerpoint­presentati­es en memo’s.

Een lek van 3,4 terrabyte ●

Alle documenten samen zijn goed voor 3,4 terabyte aan data. Het is het grootste datalek in de geschieden­is van de onderzoeks­journalist­iek. De oorspronke­lijke data werden begin 2018 aan ‘Der Spiegel’ bezorgd door een anonieme klokkenlui­der, met als bijnaam ‘John’. Stuk voor stuk zijn het documenten die afkomstig zijn uit de schoot van de grootste clubs ter wereld, uit de hoofdkwart­ieren van de Fifa en de Uefa, maar ook uit de kantoren waar de geheime deals tussen clubs, spelers en makelaars worden gesmeed. Dankzij EIC krijgt Europa een beeld van waar het in de wereld van het topvoetbal echt om draait: geld en nog eens geld. (me)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium