De Standaard

Belg blijft massaal zwart geld witten

De Belgen hebben al meer dan 1 miljard euro zwart geld aangegeven voor regularisa­tie sinds de regeringMi­chel in 2016 dat weer mogelijk maakte.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Nog een allerlaats­te keer zou het mogelijk zijn om zwart geld te regularise­ren. Zo had de regeringDi Rupo in 2013 bepaald. Maar de regeringMi­chel hield in 2016 toch een nieuwe amnestiere­geling voor zwart geld boven de doopvont. Die nieuwe regeling kwam erg moeizaam op gang. Het was lang wachten op samenwerki­ngsakkoord­en met de regio’s over het regularise­ren van lokale belastinge­n, zoals de erfbelasti­ng. Maar sindsdien is de regeling op kruissnelh­eid gekomen. Tot 25 oktober van dit jaar werden 1.674 amnestieaa­nvragen ingediend, goed voor een bedrag van iets meer dan een miljard euro. Na twaalf jaar regularise­ren, onder verschille­nde systemen, blijft dus nog altijd zwart geld boven komen. Van dat miljard werd intussen al voor 883,6 miljoen euro dossiers afgehandel­d. Dat levert de schatkist 326 miljoen euro op, waarvan 170 miljoen euro dit jaar. Voor de begroting 2018 rekent de regering op 200 miljoen euro opbrengst.

Terwijl in 2017 het aangegeven bedrag alleen al bijna 600 miljoen bedroeg, is dat dit jaar nog maar goed 232 miljoen euro. Maar traditione­el volgt een eindejaars­rush. Dat komt omdat de tarieven waartegen geregulari­seerd kan worden, jaar na jaar stijgen. Daar komt bij dat zondaars steeds meer de hete adem van de fiscus in hun nek voelen. ‘De regularisa­tie zal nog aan succes winnen, omdat de informatie­uitwisseli­ng met landen zoals Zwitserlan­d volop loopt’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA). Zo kreeg de fiscus eind vorige maand voor het eerst gedetaille­erde gegevens binnen

Het geld komt vooral van Luxemburgs­e en Zwitserse rekeningen

over Zwitserse rekeningen. Dat voert de druk op. Fiscale zondaars die aan een mogelijke vervolging willen ontsnappen, kunnen nog snel hun zonden opbiechten en regularise­ren. Dat kan in principe zolang er geen ‘bericht van wijziging’ werd verstuurd. Zwitserlan­d en Luxemburg blijven de landen vanwaar het meeste zwarte geld naar boven komt.

Verjaarde kapitalen

Het absolute topjaar voor fiscale regularisa­tie blijft nog altijd 2013. Toen werden niet minder dan 22.614 dossiers ingediend, goed voor een aangegeven bedrag van ruim 5 miljard euro. Niet alleen werd midden 2013 aangekondi­gd dat fiscale amnestie nog een allerlaats­te keer zou kunnen. Bovendien werd het toen ook mogelijk om verjaarde zwarte kapitalen – en niet alleen de op brengst ervan – te regularise­ren. Maar dat gebeurde niet zo vaak. Deze amnestiere­geling gaat een stap verder: verjaarde zwarte kapitalen moeten worden geregulari­seerd. Fiscale zondaars moeten de oorsprong van het geld bewijzen. Bovendien liggen de boetetarie­ven hoger. Voor nietfiscaa­l verjaarde kapitalen moet in 2018 een boete van 23 procentpun­t betaald worden, boven op de verschuldi­gde belasting. Het tarief voor fiscaal verjaard kapitaal bedraagt nu 38 procent. De bedragen die vandaag per dossier aangegeven worden ,liggen ook een stuk hoger dan in 2013. ‘Het systeem is strenger en efficiënte­r, maar biedt ook meer rechtszeke­rheid’, zegt Van Overtveldt. ‘We blijven ook achter belastingo­ntduiking aangaan. Als iedereen correct betaalt, kunnen de belastinge­n voor iedereen verder omlaag.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium