De Standaard

KIEZEN TUSSEN HOOP EN VREES

- RUBEN MOOIJMAN

Nooit eerder waren de midtermver­kiezingen in de Verenigde Staten zo belangrijk als nu. Er staat meer op het spel dan alleen de namen van degenen die verkozen worden. De Amerikanen beslissen vooral aan welk politiek model ze de voorkeur geven. Het populistis­che model, gebaseerd op leugens, bangmakeri­j en polariseri­ng, of het fatsoenlij­ke model, dat gestoeld is op feiten, programma’s en verwezenli­jkingen. Het is een keuze tussen het model dat appelleert aan het buikgevoel van de kiezers, of het model dat een beroep doet op rationele afwegingen.

Een overwinnin­g voor de Democratis­che Partij zou betekenen dat het populisme een slag wordt toegebrach­t. Dat zou een belangrijk signaal zijn na de verkiezing­szeges van populistis­che politici in Brazilië, Italië en Oostenrijk, en na de razendsnel­le opkomst van populistis­che partijen in andere landen zoals Duitsland en Zweden.

Daarom is de uitslag van de verkiezing­en niet alleen voor de Verenigde Staten van belang. Natuurlijk, de Amerikanen zullen er het meest van merken als het beleid van president Donald Trump de komende twee jaar serieus weerwerk zal krijgen. Maar het effect kan zich ook buiten de VS manifester­en. Niet alleen omdat Trump onder druk van het Congres wellicht zijn internatio­nale beleid zal moeten aanpassen. Maar ook omdat dan het signaal gegeven is dat er grenzen zijn aan wat je je als politicus kunt veroorlove­n.

Anderzijds betekent een eventuele Democratis­che overwinnin­g niet noodzakeli­jkerwijs dat het populisme op zijn retour is. Trumps handen zijn in dat geval wel gebonden, maar het verleden heeft uitgewezen dat dat vaak leidt tot een verlamming van het beleid. Geen van beide partijen slaagt er in zo’n situatie in haar agenda te realiseren. Het risico bestaat dat de polariseri­ng in het land daardoor toeneemt.

Pas in 2020 zullen de Amerikanen rechtstree­ks hun mening kunnen geven over Trumps beleid. Na een eventuele overwinnin­g deze week zal het werk voor de Democratis­che Partij nog maar beginnen. De uitdaging zal zijn om de komende twee jaar voldoende Amerikanen ervan te overtuigen dat zij beter af zijn zonder Trump – niet alleen economisch en financieel, maar vooral in moreel opzicht. Dat wordt een moeilijke oefening, want de tegenstand­er speelt volgens andere, zelfontwor­pen regels. Maar er hangt veel vanaf. Laten we hopen dat het verstand het haalt op de onderbuik, de waarheid op de verzinsels, het vertrouwen op de angst.

De Amerikanen beslissen vooral aan welk politiek model ze de voorkeur geven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium