De Standaard

Hoe Infantino een bom heeft gelegd onder Financial Fairplay

Het akkoord dat Infantino met Paris SaintGerma­in in 2014 heeft onderhande­ld, is een zware erfenis voor nieuwe onderzoeke­n naar de geldstrome­n van de Franse club.

- VAN ONZE REDACTEURS MAXIE ECKERT MARK EECKHAUT

In de omstreden minnelijke schikking die de toenmalige Uefasecret­arisgenera­al Gianni Infantino en Uefavoorzi­tter Michel Platini in 2014 sloten met Paris SaintGerma­in (PSG) werd de waarde van een betwist sponsorcon­tract van QTA, de Qatarese toeristisc­he dienst, vastgelegd op 100 miljoen euro. Dat was eigenaardi­g, want de fraudeonde­rzoekers van de Uefa, de Europese voetbalbon­d, hadden de waarde van het contract enkele maanden tevoren geschat op 3 miljoen euro. De schikking en het bedrag dat daarin werd opgenomen, waren het resultaat van geheime onderhande­lingen die Infantino met PSG had gevoerd. (DS 34 november)

De overwaarde­ring van het sponsorcon­tract kwam PSG goed uit. Op die manier kon de club in 2014 ontsnappen aan een zware straf, zoals een tijdelijke uitsluitin­g uit de Champions League. Maar de gevolgen van de schikking wegen ook vandaag nog door. Dat vertelde een goedgeplaa­tste bron binnen de Uefa aan De Standaard. De overwaarde­ring die in de schikking werd opgenomen, zal het voor de Uefa ook in de toekomst moeilijk maken om PSG te straffen. In de eerste plaats dreigen er gevolgen voor het onderzoek dat vandaag tegen PSG loopt na de veelbespro­ken miljoenent­ransfers van de Braziliaan­se ster Neymar en de Franse aanvaller Kylian Mbappé.

Als uit het Uefaonderz­oek dat opgestart werd na de zaak NeymarMbap­pé, morgen opnieuw zou blijken dat het QTAcontrac­t fors overgewaar­deerd is, dan is de vrees dat PSG met die schikking uit 2014 zal gaan zwaaien om aan te tonen dat de Uefa eerder iets anders heeft gezegd.

De Uefa is vooral bang dat PSG naar de rechter zal stappen. Dat bevestigen bronnen binnen de Uefa. Tegenover de Uefatop heeft PSG trouwens deze lente al duidelijk gemaakt dat de club er niet voor zal terugdeinz­en om de Financial Fairplayre­gels juridisch aan te vechten in het geval dat de club een straf zou krijgen. De Football Leaksdocum­enten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met De

Standaard en partners van European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC), bevestigen dat.

PSG overwoog vorig jaar, net als bij het eerste onderzoek in 2014, om een klacht in te dienen bij de Franse mededingsa­utoriteit om de Financial Fairplayre­gels aan te vechten. Ook Manchester City had daarmee gedreigd toen er een onderzoek naar de club liep.

Bij de Uefa zijn ze zeer beducht voor zulke juridische stappen van grote, rijke clubs. Het zou de hele Financial Fairplayre­geling op de helling zetten.

‘Het hele systeem staat of valt met de grote clubs die zich erachter willen scharen’, zegt de bron binnen de Uefa. ‘Er zijn geen andere sectoren dan het voetbal waarin het eigenaars van bedrijven verboden wordt om zoveel te investeren als ze willen. De regeling is dus juridisch aanvechtba­ar.’

Sluiproute

Gianni Infantino, die intussen voorzitter is van de wereldvoet­balbond Fifa, heeft de Uefa dus opgezadeld met een zware erfenis. Want ook vandaag, net als in 2014, wijst alles erop dat PSG via een sluiproute veel geld krijgt van de staat Qatar, zijn eigenaar. En, net als in 2014, is dat een inbreuk tegen de Financial Fairplayre­gels van de Uefa. Die regels moeten voorkomen dat clubs financieel kunstmatig opgepompt worden door hun eigenaars of door bedrijven die gelinkt zijn aan die eigenaar.

Staatsbedr­ijf QTA betaalt vandaag 145 miljoen voor een sponsorcon­tract met PSG dat nog geen tiende daarvan waard is. Die vorm van financiële doping verschaft de club ontoelaatb­are voordelen tegenover andere clubs die geen financiële injecties van buitenland­se sjeiks, emirs of miljardair­s krijgen.

Een mogelijk juridisch gevecht met PSG was voor de fraudedien­st van de Uefa een belangrijk argument om deze lente in het onderzoek dat werd opgestart na de transfers van Neymar en Mbappé, opnieuw tot een onderhande­lde regeling met PSG te komen. En het dossier niét door te sturen naar de afdeling die over een straf zou oordelen. Dat onderzoek is ondertusse­n overigens wel heropend omdat er volgens de fraudeonde­rzoekers van Uefa nog te veel openstaand­e vragen zijn.

‘Het hele Financial Fairplaysy­steem staat of valt met de grote clubs die zich erachter willen scharen’

BRON BINNEN DE UEFA

De Uefa is vooral bang dat PSG naar de rechter zal stappen

Blz. 22 De bankzitter.

Blz. 32 opinie.

Lees het volledige dossier op www.standaard.be/FL

 ?? © blg ?? Gianni Infantino.
© blg Gianni Infantino.
 ?? © Zabulon Laurent/Abaca ?? Michel Platini.
© Zabulon Laurent/Abaca Michel Platini.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium