De Standaard

Karavaan vreest bendegewel­d meer dan Trump

- NINA JURNA

Zesduizend Hondurezen zijn op weg naar de VS. Nu Trump naar hen uithaalt, zijn de migranten wereldnieu­ws. ‘Hij zegt dat we terroriste­n zijn. Maar we doen niemand kwaad.’

Voordat Jennifer Ramírez uit de Hondurese havenstad La Ceiba zich met haar gezin aansloot bij de caravana migrante, mochten haar kinderen hun meest speciale speelgoed uitkiezen om mee te nemen. Dochter Alejandra (6) koos haar lievelings­barbie en zoontje Jesús (3) zijn favoriete raceauto. Meer kon er niet mee op de lange tocht met beperkte bagage.

Bendegewel­d

Samen met zesduizend voornameli­jk Hondurese migranten is het gezin al twee weken onderweg, door Honduras, Guatemala en nu Mexico, richting de Verenigde Staten. Ze leggen de tocht lopend, liftend, in bussen en in vrachtwage­ns af. ‘Ons leven in Honduras was uitzichtlo­os’, vertelt Ramírez tijdens een korte stop in het dorpje La Ventosa, in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Oaxaca. ‘Mijn man had geen werk en we konden niet meer voor onze drie kinderen zorgen. Het werd ook steeds onveiliger door het geweld van drugsbende­s, moord en schietpart­ijen. We willen een nieuw leven opbouwen in Amerika.’ Ze tilt haar vijf maanden oude baby Carolina uit de met luiers en kleren volgestouw­de buggy.

De karavaan bestaat uit een diverse groep, er zijn gezinnen met jonge kinderen, mannen, alleenreiz­ende tieners en een grote groep vrouwen alleen met hun kroost.

Ze zeggen allemaal te zijn vertrokken vanwege het ingrijpend bendegewel­d in MiddenAmer­ika. Zoals Gislaine Cruz, die vluchtte voor MS13, een jeugdbende die haar wijk terrorisee­rt in San Pedro Sula. ‘Ik verkocht ijsjes en snoepgoed in het park. Net genoeg om mijn kinderen te verzorgen. Op een dag stonden de maras voor mijn deur. Ze wilden de helft van mijn opbrengst. Als ik niet betaalde, beloofden ze me te verkrachte­n en de kelen van de kinderen door te snijden. Ik heb me laten afpersen, maar toen ze steeds hogere eisen stelden, ben ik met de karavaan gevlucht.’

Haar droom is een veilig bestaan in de VS. ‘Als we daar niet binnenkome­n, dan blijven we hier. Al moeten we op straat leven in Mexico, alles is beter dan onder het juk van de bendes leven.’

In de verte komen trucks en pickups aanrijden, de mensen beginnen te juichen. ‘Vrouwen met kleine kinderen gaan als eerste mee’, waarschuwt hulpverlee­nster Nelly Espíndola van Pueblo Sin Fronteras (Volk Zonder Grenzen). Deze vereniging organiseer­t de karavaan en zorgt dagelijks voor eten en drinken. ‘We willen de migranten op een veilige manier de Amerikaans­e grens laten bereiken. Zonder dat ze met mensensmok­kelaars in zee moeten die duizenden dollars vragen voor de tocht’, zegt Espíndola.

Bewegend dorp

De karavaan is een soort mobiel dorp dat langs wegen trekt waar de politie het verkeer afsluit en auto’s aan de kant moeten tot de stoet voorbij is. Soms slapen de migranten in sporthalle­n of verspreid over herbergen.

Tegen zevenen is het pikdonker en het terrein blijkt niet verlicht. De leiding vergadert over de route van de volgende dag. Gaan ze via de door kartels beheerste, gevaarlijk­e deelstaat Veracruz, waar ze door de politie geëscortee­rd kunnen worden? Of vervolgen ze de veiligere route door Oaxaca, met minder goede voorzienin­gen? ‘Veracruz!’, roepen de migranten in koor.

Die nacht barst een regenbui los, die de migranten uit hun tenten jaagt. Moeders en kinderen proberen snel bij de tent van het bouwbedrij­f te komen, waar het nog het droogst blijft. Als Jennifer Ramírez de volgende ochtend haar doorweekte spullen bij elkaar zoekt, raapt ze opgelucht een doorweekte barbiepop uit de modder. ‘Ik heb zelf niets van waarde, zolang het speelgoed van de kinderen er maar is’, zegt ze, waarna ze de tocht hervat.

‘Ik heb me lang laten afpersen, maar toen de bendeleden hogere eisen stelden, ben ik met mijn kinderen gevlucht’

GISLAINE CRUZ Moeder op weg naar de VS

 ?? © ap ?? Enkele migranten op weg naar de Amerikaans­e grens krijgen in Mexico een lift van een taxichauff­eur.
© ap Enkele migranten op weg naar de Amerikaans­e grens krijgen in Mexico een lift van een taxichauff­eur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium