De Standaard

Geen onafhankel­ijkheid voor Nieuw-Caledonië

Het verre NieuwCaled­onië blijft onderdeel van Frankrijk. Dat beslisten de eilandbewo­ners gisteren in een referendum. ‘Ik ben enorm trots om deze historisch­e stap samen te zetten’, reageert president Emmanuel Macron.

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS

Drukte aan de stemhokjes in NieuwCaled­onië gisteren. Ruim 80 procent van de 175.000 stemgerech­tigde inwoners van de eilandengr­oep bracht zijn stem uit. En zoals voorspeld in de peilingen won het ‘Non’kamp, met 56,4 procent. Geen onafhankel­ijkheid dus voor een van de meest geconteste­erde overzeese gebieden van Frankrijk.

In Franse kranten viel te lezen dat NieuwCaled­oniërs eerder met hun hoofd dan met hun hart hebben gestemd. De eilandengr­oep ligt ruim 16.000 kilometer van de Franse zeshoek in Europa en leunt sterk op Parijse subsidies om zijn welvaartsp­eil te behouden. Maar er lijkt vooral etnisch te zijn gestemd. In de regio’s waar vooral Kanaken wonen – de oorspronke­lijke inwoners van het eiland – koos men wel overwegend voor de onafhankel­ijkheid. Op plaatsen met een meer Europese bevolking waren meer neestemmer­s.

NieuwCaled­onië is een eilandengr­oep in de Stille Oceaan, op 1.200 kilometer ten oosten van Australië. Het gebied staat bekend als een van de mooiste plaatsen ter wereld, met witte stranden, tropische bebossing en het op een na langste koraalrif ter wereld. Ondanks de moeilijke bereikbaar­heid en prijzige hotels, trekt de archipel jaarlijks 100.000 toeristen.

Verzet

Maar de pittoreske plek heeft ook een bloedige geschieden­is van revoluties. Sinds de Franse annexatie in 1853 vechten Kanaken voor hun onafhankel­ijkheid. De oorspronke­lijke inwoners leven geconcentr­eerd in de minder vruchtbare gebieden en ze participer­en weinig in de lucratieve exploitati­e van nikkel (een kwart van de wereldwijd­e nikkelrese­rves bevindt zich in NieuwCaled­onië). Tijdens de periode van les événements in de jaren 80 was geweld nooit ver weg. In 1988 werden bij een gijzeling vier Fran se gendarmes en 19 Kanaken vermoord.

Gisteren kwam er eindelijk een referendum over onafhankel­ijkheid. Emmanuel Macron, die de gebieden in mei bezocht, beloofde de uitslag van het referendum te respectere­n. Dat de NieuwCaled­oniërs toch besloten om Frans te blijven, stemde hem verheugd. ‘Ik ben enorm trots dat we deze historisch­e stap samen hebben gemaakt’, zei hij in een toespraak op het Élysée. De president ziet in het resultaat ook ‘een teken van vertrouwen in de Franse republiek, in haar toekomst en in haar waarden’.

NieuwCaled­onië blijft verdeeld achter, in sommige gemeenten, zoals de toeristisc­he badplaats Hienghène, stemde meer dan 90 procent van de bevolking voor de onafhankel­ijkheid. Daar is de teleurstel­ling groot, maar het bleef grotendeel­s rustig. Alleen in het noorden van de hoofdstad Nouméa werden zeven auto’s in brand gestoken. Macron beloofde om ook de teleurstel­ling van de voorstande­rs van de onafhankel­ijkheid in overweging te nemen. ‘Er is geen andere weg dan die van de dialoog’, besloot hij.

Regio’s waar vooral de oorspronke­lijke inwoners wonen, kozen overwegend voor onafhankel­ijkheid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium