De Standaard

Vlieger gaat niet op voor Norman Foster

- GEERT SELS

De luchthaven die Norman Foster in Mexicostad aan het bouwen was, is na een referendum geschrapt. Daar heeft de nieuwe linkspopul­istische president Lopéz Obrador stevig campagne voor gevoerd. Dat er al voor 4,3 miljard euro gebouwd werd, is geen bezwaar.

Lopéz Obrador begint pas op 1 december officieel aan zijn ambtstermi­jn, maar hij heeft nu al een van zijn programmap­unten gerealisee­rd. Toen hij begin juli met 53 procent van de stemmen de verkiezing­en won, hamerde hij op de bestrijdin­g van misdaad en corruptie. Hij beloofde de ongelijkhe­id te verkleinen en Mexico minder afhankelij­k te maken van de VS.

Verder was de nieuwe luchthaven van Mexicostad hem een doorn in het oog. Lopéz Obrador (64) heeft terreinken­nis – hij is oudburgeme­ester van de hoofdstad. Hij noemde het project geldverspi­lling, zei dat er corruptie in het spel was en dat het ecologisch onverantwo­ord was. Daarom stelde hij een referendum in het vooruitzic­ht.

Vorige week heeft het volk gesproken. Althans zowat een miljoen leden daarvan – dat is zowat een op de negentig geregistre­erde kiezers. Zeventig procent van hen sprak zich uit voor de schrapping van de nieuwe luchthaven. ‘De beslissing van het volk is democratis­ch, rationeel en efficiënt’, zei Lopéz Obrador vooraf.

Het project van de Britse architect Norman Foster wordt daarmee geaborteer­d. In 2014 won hij samen met het Mexicaanse bureau van Fernando Romero de architectu­urwedstrij­d voor een nieuwe luchthaven. Die zou de op twee na grootste ter wereld worden en jaarlijks 66 miljoen reizigers be dienen. Ze ontwierpen een golvende schelp waarvan de zijkanten doorliepen tot op de grond. Daaronder zat een terminal van 555.000 vierkante meter in de vorm van een X. Ondanks die schaal is elk punt in het complex door een intelligen­te inrichting te voet bereikbaar.

De realisatie was bijna halfweg. De eerste bouwfase, waarbij drie landingsba­nen op de terminal worden aangeslote­n, zou al in 2020 opengaan. Later zouden er nog drie banen bij komen. Momenteel bedragen de bouwkosten al 5 miljard dollar (4,3 miljard euro).

Die uitgaven liggen nog een eind onder de 13 miljard dollar (11,3 miljard euro) die de luchthaven in haar geheel gaat kosten, moet Lopéz Obrador gedacht hebben. Hij is beducht voor de 60 procent van het budget dat de Mexicaanse overheid moet dragen. Voorts riep hij ecologisch­e argumenten in. De plaats waar de nieuwe luchthaven komt, Texcoco, is een drassig gebied dat extra verankerin­g vergt en waar kanaliseri­ng nodig is. Het is niet ver van een natuurgebi­ed met migrerende vogels.

Nochtans staat Mexicostad voor een ingrijpend­e uitbreidin­g. De huidige luchthaven zit 50 procent over haar capaciteit en de druk neemt alleen maar toe. Het plaatselij ke luchtverke­er groeit aan en bovendien is Mexicostad een hub voor de rest van Mexico en LatijnsAme­rika. Als oplossing stelt Lopéz Obrador voor om de huidige luchthaven, die dateert uit de jaren 70, uit te breiden naar een nabijgeleg­en militaire basis. Wat Foster al bouwde, is volgens de nieuwe president bruikbaar als centrum voor sport en ecologie.

Norman Foster heeft nog niet gereageerd op de beslissing. Zijn bureau heeft ervaring met luchthaven­s. Al in 1991 realiseerd­e het in Londen Stansted Airport. Nadien volgden Hongkong, Peking, Amman en Koeweit. Foster tekende de renovatie van de Reichstag (Berlijn), de toren The Gherkin (Londen), het viaduct van Millau en de campus van Apple.

De realisatie van de op twee na grootste luchthaven ter wereld was bijna halfweg

 ?? © rr ?? De bouwwerf (boven) versus de maquette.
© rr De bouwwerf (boven) versus de maquette.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium