De Standaard

Kies de zes Belgische songs die elke Europeaan moet kennen

- © Stephan Vanfletere­n

Noordkaap en Anton Van Wilderode maken allebei kans op een plekje in het ‘EU Songbook’, 168 liedjes uit alle lidstaten van de Europese Unie, vertaald in alle talen van die Unie. Stemmen kan nu. INGE SCHELSTRAE­TE

Tot 18 november kunnen Belgen zes songs nomineren voor het EU Songbook. Het eerste liedjesboe­k van de Europese Unie vloog tot nu toe onder onze radar. Elke maand konden twee tot drie landen hun stem uitbrengen in zes categorieë­n: liefdeslie­djes, de na tuur en de seizoenen, vrijheid en vrede, volksliedj­es, geloof en kinderlied­jes. België is als achttiende land aan de beurt. Van vijftien landen staat de keuze al op de site eusongbook, waar u ook kunt stemmen.

Het EU Songbook is geen initiatief van de EU, maar van de Deen Jeppe Marsling, die vond dat de Unie naast kolen, staal, kazen, bieren en gespeciali­seerde diensten, ook erfgoed mag uitwissele­n. Hij zette een nonprofito­rganisatie op die de verkiezing­en organiseer­t. Zes liedjes uit 28 lidstaten – het Verenigd Koninkrijk is er nog bij – maakt 168 liedjes. Die zullen in de 24 talen van de Unie worden vertaald, zodat iedereen kan meezingen.

Goed dat het Verenigd Koninkrijk erbij is, want op ‘Stille Nacht’ uit Oostenrijk, ‘Whiskey in the jar’ uit Ierland, ‘Die Gedänken sind frei’ uit Duitsland of de ‘Finlandiah­ymne’ van Sibelius (geen prijzen om te raden uit welk land) na herkenden we niet zoveel. Het helpt, getuige Thin Lizzy’s versie van ‘Whiskey in the jar’, als iets ooit in de hitparade heeft gestaan.

Soft power

De Britten zijn koplopers als het op die soft power aankomt. Zij stemden The Beatles drie keer het songbook in. ‘All you need is love’ van Lennon & McCartney werd gekozen in de categorie ‘liefde’, ‘Here comes the sun’ van George Harrison in ‘natuur en seizoenen’, en Lennons ‘Imagine’ bij de songs over vrijheid en vrede. Ook het ‘volkslied’ kunnen we meezingen, dat is ‘Auld lang syne’ van de Schot Robert Burns – al staat het er met zijn Engelse titel, ‘Should old acquaintan­ce be forgot’. Hopelijk vinden de Schotten dat oké. Wij zingen natuurlijk uit volle borst ‘Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend’. Lieven Tavernier is tweemaal kanshebber.

In elk land wordt een shortlist voorgestel­d, waar u naar believen andere songs aan mag toevoegen. Voor ons land werd de preselecti­e gemaakt door twee koororgani­saties: Koor & Stem en À Coeur Joie Fédération Chorale WallonieBr­uxelles. In sommige landen werd ze opgesteld door musicologe­n, muzieklera­ars of muzikanten. De klemtonen verschille­n dus weleens. In Portugal is enthousias­t gestemd op ‘Amar pelos dois’ van Salvador Sobral, de winnaar van het Songfestiv­al en waarschijn­lijk het nieuwste liedje op de lijst.

Welke songs worden voor België gesuggeree­rd? Brel natuurlijk: hij duikt op met ‘Mijn vlakke land’, ‘La chanson des vieux amants’, ‘Quand on n’a que l’amour’ en ‘Ne me quitte pas’. ‘Vlaanderen mijn land’, bekend van Will Tura, maar geschreven door Jean Kluger en Mark Swido, is ook kanshebber. Net als ‘De eerste sneeuw’ van Lieven Tavernier, ‘Een vrolijk lentelied’ van Jan De Wilde, en de clas sic ‘Daar zat een sneeuwwit vogeltje’. ‘Madammen met een bontjas’ staat vrij verrassend in de categorie ‘natuur’. Vermoedeli­jk bien étonnés de se trouver ensemble, in de categorie ‘vrijheid en vrede’: ‘Lied van mijn land’ van Anton Van Wilderode en ‘Ik hou van u’ van Noordkaap, maar ook Taverniers ‘Fanfare van honger en dorst’. Maar niet zo étonnés als ‘Dominique’ van Soeur Sourire en ‘Un triste coeur’ van Orlandus di Lasso, in de categorie ‘geloof’.

De hartversch­eurendste keuze komt op het laatst. Of kunt u kiezen tussen ‘Klein klein kleutertje’, ‘In een klein stationnet­je’, ‘Kniktiekla­as’ en ‘Alle kleuren’?

Jacques Brel is vier keer genomineer­d, drie keer komen The Beatles voor

 ?? © Jan Vanstockst­raeten/photo news ?? Urbanus is genomineer­d in de categorie ‘natuur’ met‘Madammen met een bontjas’.
© Jan Vanstockst­raeten/photo news Urbanus is genomineer­d in de categorie ‘natuur’ met‘Madammen met een bontjas’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium