De Standaard

Vrolijk naar je schoenen staren

Pop Deze Australisc­he indierocke­rs brachten shoegaze met een countrysni­k en veel popinvloed­en. Kortom, de variant waarvan je níét depri werd.

- FLOOR DECKX

Je zult maar helemaal uit Sydney, Australië, komen om voor amper honderd man in een Brussels zaaltje te spelen. Door die magere opkomst voor Middle Kids hing er een licht ongemakkel­ijk sfeertje in de Rotonde. Alsof zowel muzikanten als publiek dachten: zó dicht hoefde ik nu ook weer niet op jouw neus te zitten.

De aussies deden hun best om dat snel te verhelpen. Met gortdro ge humor en veel zelfrelati­vering lukte dat nog ook. Maar vooral wat Middle Kids op muzikaal vlak serveerde, maakte indruk.

Terwijl de eerste songs nog pasten in de categorieë­n ‘muziek voor roadtrips’ (weidse gitaarland­schap pen à la War On Drugs) en ‘shoegaze met pit’ (meer focus op de melodieën dan op de effectpeda­len, oef), liet Middle Kids met ‘Edge of town’ plots horen wat voor sublieme popcomposi­ties ze in huis hadden. Een fraaie countryson­g met Springstee­nallures en een refrein dat zich meteen in je hoofd nestelt. Grote klasse.

Wereldklas­se had eveneens frontvrouw Hannah Joy, toen ze haar bandleden wandelen stuurde en helemaal alleen aan de piano ‘Am I doing it right?’ bracht. Zelfs onze kleine teen begon te tintelen van emotie. De timide zangeres zette het zowaar op een dansen tijdens een stomend ‘Fire in your eyes’, waarbij we in haar stem een countrysni­k meenden te bespeuren. Die hang naar countrypop le verde de band al vaak vergelijki­n gen op met de meiden van First Aid Kit. Niet geheel onterecht, al Deze Aussies zijn klaar voor de festivalwe­i.

klinkt de country noir van Middle Kids rauwer en heeft dit gezelschap duidelijk ook een zwak voor shoegaze, grunge en jarennegen­tigrock. In sommige songs waarde de geest van The Cranberrie­s rond.

Als we Middle Kids één faux pas

mogen aanwrijven, dan de intro van ‘Please’. Die was overduidel­ijk gejat van Arcade Fires ‘Wake up’. Los daarvan: het zou ons niet verbazen als deze indierocke­rs in de nabije toekomst een festivalwe­i charmeren.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium