De Standaard

Nieuw vaccin beschermt tegen elke griep

- WIM KÖHLER © gi

Griepvirus­sen veranderen snel. Maar een nieuw vaccin beschermt tegen álle soorten influenzav­irus. Voorlopig alleen bij muizen.

Een medicijn dat werkt tegen alle soorten influenzav­irussen is een stap dichterbij. Althans volgens onderzoeke­rs van Janssen Vaccines in Beerse en Leiden. Samen met Amerikaans­e collega’s presentere­n zij hun vondst in Science als beter alternatie­f voor de matig werkende griepprik. Ook zou het medicijn snel inzetbaar zijn bij een dreigende grieppande­mie met een nieuw type influenzav­irus.

De onderzoeke­rs ontwikkeld­en een ‘veelkoppig’ afweermole­cuul, een antilichaa­m. Na toediening beschermt het muizen tegen alle soorten influenzai­nfecties.

Antilicham­en zijn grote eiwitmolec­ulen waar het lichaam miljoenen verschille­nde vormen van kan maken. Sommige binden aan een binnendrin­gend virus. Als die binding een feit is, gaat het afweersyst­eem dat virusdeelt­je vernietige­n.

Het lichaam ‘onthoudt’ welke antilicham­en al eens tegen een virus zijn gebruikt. Als dat virus opnieuw opduikt, volgt een snelle afweerreac­tie. Dat is hoe vaccins werken.

Maar de meeste antilicham­en die het afweersyst­eem tegen influenzav­irussen maakt, binden aan delen van het virus die in een volgende virusgener­atie weer zijn veranderd. Daardoor kan het influenzav­irus keer op keer ziek ma ken. De onderzoeke­rs selecteerd­en echter zeldzame antilicham­en die binden aan nietverand­erende delen van het virus. Vier ervan, die samen voldoende binden aan alle A en B influenzat­ypen, combineerd­en ze in een ‘multidomei­nantilicha­am’.

Het antilichaa­m kan direct in de bloedbaan worden gespoten, maar het gen ervoor kan ook worden ingebouwd in een genetisch aangepast verkoudhei­dsvirus (een adenovirus). Dat virus kan in de neuskeelho­lte worden gebracht, waarna het antilichaa­m daar wordt gemaakt door gastheerce­llen.

De werking is aangetoond met proeven in muizen. Die dieren overleefde­n, na zo’n antilichaa­mbehandeli­ng, besmetting­en met dodelijke doses van allerlei typen A en Binfluenza­virussen.

De onderzoeke­rs claimen dat de nieuwe aanpak een heel griepseizo­en beschermin­g biedt. En dat vooral ouderen en andere mensen met een slecht werkend afweersyst­eem er veel aan kunnen hebben. Want de bestaande griepvacci­ns bieden juist de mensen die het het hardst nodig hebben slechts een matige beschermin­g.

Het medicijn zou snel inzetbaar zijn bij een dreigende grieppande­mie met een nieuw type influenzav­irus

 ??  ?? Niet ingeënt?
Niet ingeënt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium