De Standaard

Theresa May kijkt niet

- Redacteur buitenland © world production­s / netflix

Sinds ze voor de Brexit hebben gekozen, wordt ernstig getwij feld aan het beoordelin­gsvermogen van de Britten. Politiek lijken ze het spoor helemaal bijster. Maar als ze televisie maken over hun regering, blijven ze de meesters van Europa.

De zesdelige politieke BBCthrille­rreeks Bodyguard veroorzaak­te de voorbije maanden een ongeziene opstoot in de kijkcijfer­s. Naar de ontknoping keken meer dan 10 miljoen Britten, cijfers die alleen de Engelse voetbalplo­eg haalt (tenminste, als ze een beetje presteert). Meteen bewezen de Engelsen dat ze nog altijd goede smaak hebben. Bodyguard behoort tot de spannendst­e tvfictie die de jongste tijd gemaakt is. En voor de meerwaarde­zoeker is ze nog politiek relevant ook.

Het verhaal in een notendop. David Budd is een Afghanista­nveteraan met een relatiecri­sis en lijdt aan het posttrauma­tisch stresssynd­room, waaraan hij weigert toe te geven. Hij werkt nu bij de Londense politie. Omdat hij een terreuraan­slag kan verijdelen – de ze nuwslopend­e openingssc­ène in een treintoile­t zet meteen de toon – wordt hij gepromovee­rd tot persoonlij­ke bodyguard van Julia Montague, de minis ter van Binnenland­se Zaken.

Montague lijkt zo weggelopen uit de regering van Theresa May. Zij is een ij zige tante die het terreurkli­maat gebruikt om zich te profileren. Vergele ken met Montague zijn Jan Jambon en Theo Francken watjes. Vooral in de eerste drie aflevering­en geeft Bodyguard een intrigeren­de inkijk in de in terne keuken van de Britse politiek en de paranoïde strijd om de macht tussen de veiligheid­s en politiedie­nsten.

Jed Mercurio – het brein achter Bodyguard dat ook verantwoor­delijk was voor het excellente Line of duty – schetst een donker universum waarin iedereen een agenda heeft. Kortom, de Britse Conservati­eve partij in actie. Theresa May liet meteen weten dat zij niet keek omdat ze al genoeg sores aan haar hoofd heeft. Haar voormalige minister van Binnenland­se Zaken Amber Rudd toonde zich wel een fan.

Als Mercurio er ook nog eens de georganise­erde misdaad bijhaalt, wordt het plots minder spannend. Helemaal overtuigen doet Bodyguard dan ook niet. Toch had de Canvaskijk­er er zich kunnen aan warmen, ware het niet dat de reeks achter de Netflixdec­oder zit. Omdat de BBC steeds meer op de centen moet letten, moest ze de internatio­nale rechten snel verkopen aan de meest biedende. U mag drie keer raden wie daarvoor de schuld krijgt. Juist, de Conservati­even hebben het altijd gedaan.

Als de Britten televisie maken over hun regering blijven ze meesterlij­k

 ??  ?? David Budd, de bodyguard, en de minister van Binnenland­se Zaken: net echt.
David Budd, de bodyguard, en de minister van Binnenland­se Zaken: net echt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium