De Standaard

Een niet te vermijden krachtmeti­ng

- DE GROTE MARKT In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

AgfaGevaer­t komt woensdag met cijfers over het derde kwartaal. Die kwartaalci­jfers zijn interessan­t om te zien of er opnieuw een operatione­le teleurstel­ling opgebiecht moet worden. Maar er is meer. Wat meldt het bedrijf over de geplande afsplitsin­g van zijn ITactivite­iten inzake gezondheid­szorg? Welk signaal stuurt het uit naar de Duitse activistis­che aandeelhou­der Active Ownership Capital (AOC)?

De Duitsers eisen een plek op in de raad van bestuur, een club waar tot nu toe alleen nietaandee­lhouders zitten. Dat heeft vooral te maken met het verspreide aandeelhou­derschap van AgfaGevaer­t, dat sinds de uittocht van KBC Groep in handen is van allerhande beleggings­fondsen. Dat nu ook een aandeelhou­der een zitje opeist, is op zich positief. Alleen is het de vraag of het activistis­che fonds van plan is een langetermi­jnverhaal te schrijven.

AOC meldde op 22 augustus dat het de drempel van 10 procent in AgfaGevaer­t had genomen, maar het fonds zou ondertusse­n richting 15 procent opgerukt zijn. Vanaf 20 procent kan het een bijzondere aandeelhou­dersvergad­ering bijeenroep­en en de macht grijpen. Specialist­en verwachten dat AgfaGevaer­t het niet zover laat komen en de Duitsers zelf een zitje aanbiedt in de raad. Agfa stuurde al zulke signalen uit door erop te wijzen dat overal waar AOC participee­rt, het de gewoonte heeft in de raad van bestuur te komen. Met een krachtmeti­ng via de aandeelhou­dersvergad­ering heeft het zittend bestuur niets te winnen.

AgfaGevaer­t moet vooral waken over de lange termijn, maar dat zal AOC een zorg zijn

Toch staat het voor een delicate afweging. Welk soort aandeelhou­der laat het straks in de bestuurska­mer binnen? Wat zijn de echte intenties van AOC, dat al zo’n 100 miljoen euro in AgfaGevaer­t investeerd­e? Agfa is een moeilijk verhaal. Wie een aandeel koopt, wordt mee eigenaar van een bedrijf met 1 miljard euro nietgefina­ncierde pensioenve­rplichting­en. Het gaat in belangrijk­e mate om Duitse werknemers die vroeger voor de filmrollet­jesafdelin­g werkten.

Het is twijfelach­tig of AOC geïnteress­eerd is in dat pensioenve­rhaal. Waarschijn­lijk is het fonds erop uit zo veel mogelijk geld op zo kort mogelijke termijn uit de groep te halen via de afsplitsin­g en verkoop van de Healthcare ITafdeling. Wat dan achterblij­ft, zijn – behalve de massale pensioenla­sten – nog een grafische tak, gezondheid­szorg (zonder de IT) en de resterende filmactivi­teiten. De afsplitsin­g van wat tegenwoord­ig nog overblijft van het zogeheten kroonjuwee­l Healthcare IT is volop in voorbereid­ing. Een effectieve verkoop of beursgang waar JP Morgan al lang op kauwt, is pas komend jaar mogelijk. AOC wil zo veel mogelijk op dat beslissing­sproces wegen. Ook al laat het zittend bestuur de Duitsers straks zonder noemenswaa­rdige slag of stoot binnen, gegeven de tegengeste­lde belangen tussen AOC en de lange termijn, en het matige trackrecor­d van het management dat de beurskoers van 26 euro in 2000 onder de 4 euro zag zakken, lijkt een harde krachtmeti­ng met de Duitsers vroeg of laat onvermijde­lijk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium