De Standaard

Banken zwak in online betalingen

- © imageglobe

De groeiende markt van internetbe­talingen dreigt de Belgische banken te ontglippen, als ze hun dienstverl­ening niet verbeteren.

De markt van betaaldien­sten zou het komend decennium jaarlijks met bijna 7 procent blijven groeien, schatten de consultant­s van Boston Consulting Group (BCG). Maar ondanks die groei kunnen banken beter doen, zegt Stefan Dab, senior partner en managing director van BCG Brussel.

De gebruikser­varing voor consumente­n die online winkelen, is matig. Online betalen lukt niet altijd met een Belgische debetkaart. De consu ment moet naar de kredietkaa­rt grijpen. Jongeren die online shoppen en een debetkaart hebben, moeten de kredietkaa­rt van de ouders vragen voor een privéaanko­op, waardoor de ouders het bedrag moeten voorschiet­en.

Dab verwacht niet dat de consument zijn Belgische betaalkaar­t inruilt voor gebruiksvr­iendelijke internatio­nale oplossinge­n. ‘Maar een Belgische bank die zich wil differenti­ëren met een goede oplossing, bijvoorbee­ld een debetkaart die overal werkt, heeft hier ruimte’, zegt Dab. In het Verenigd Koninkrijk bestaan dergelijke kaarten wel, zoals bijvoorbee­ld een debetkaart van Visa of Mastercard. Belgische banken lijken nog vast te zitten aan hun historisch­e architectu­ur, ooit door Banksys uitgerold.

Dab verwacht wel meer verschuivi­ngen bij diensten aan handelaren. ‘Die willen geïntegree­rde oplossinge­n. Een kapper wil op zijn tablet zowel de afspraken, de betaaloplo­ssing als de getrouwhei­dskaarten.’ Dit marktsegme­nt zou in de toekomst concurrent­iëler worden door aanbieding­en van bijvoorbee­ld fintechbed­rijven of gespeciali­seerde softwarefi­rma’s. De markt van betaaldien­sten is volgens BCG interessan­t, zowel omdat ze snelgroeie­nd is als vanwege de vele klantendat­a die ze oplevert. Dat opent de deur voor gerichte aanbieding­en, in eerste instantie inzake financiële diensten. ‘Belgische banken zijn een middenmote­r. Het is een beetje een verhaal van een gemiste kans’, besluit Dab.

‘Belgische banken kunnen beter doen in betaaldien­sten’

STEFAN DAB

Managing director BCG Brussel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium