De Standaard

Franse colère om dure benzine

In heel Frankrijk worden deze maand snelwegen geblokkeer­d. Het protest is georganise­erd door gewone Fransen, vanwege de hoge benzinepri­js.

- FRANK RENOUT © afp

Priscillia Ludosky (32) moet voor haar werk als ondernemer geregeld met de auto op verplaatsi­ng. Begin dit jaar drong het plots tot haar door: ‘Als ik mijn auto voltank, kostte dat vorig jaar 45 euro en nu betaal ik 70 euro.’ Ludosky wilde weten waarom de benzine zo duur is. Bleek dat bij een tankbeurt héél veel geld naar de overheid gaat. ‘Ik dacht dat 20 procent van de benzinepri­js uit belastinge­n bestond, maar het bleek 60 procent te zijn!’

Ludosky was boos. Ze startte een petitie voor lagere prijzen aan de pomp en ontketende daarmee onbedoeld bijna een volksopsta­nd. De petitie is al door 744.000 Fransen onderteken­d.

Daar bleef het niet bij. Een grote belangenve­reniging van automobi listen riep iedereen op zijn benzinerek­ening naar president Emmanuel Macron op te sturen. Een bijbehoren­de protestbri­ef werd in één maand 700.000 keer gedownload.

Intussen lanceerden twee vrachtwage­nchauffeur­s op sociale media de oproep om op 17 november snelwegen te blokkeren, als protest tegen de hoge benzinepri­js. ‘Ik woon niet in een grote stad waar overal openbaar vervoer is’, zei initiatief­nemer Bruno Lefevre. ‘Als ik een stokbrood wil kopen, moet ik vijf kilometer rijden naar de dichtstbij­zijnde bakker.’ Het initiatief werd onmiddelli­jk overgenome­n: overal doken lokale actieplann­en op. Op dit moment zijn op vierhonder­d plaatsen in Frankrijk blokkadeac­ties voorzien op 17 november, van Cannes aan de Middelland­se Zee tot Duinkerke aan de Belgische grens.

Uit een opiniepeil­ing blijkt dat 78 procent van de Fransen de blokkades ‘terecht’ vindt. De reden: de stijgende benzinepri­jzen gaan ten koste van de koopkracht. ‘Ik ben niet verbaasd dat zoveel mensen ontevreden zijn. Maar ik ben wel verbaasd dat zoveel mensen ook echt in actie willen komen’, zei onderneems­ter Ludosky.

Van stapvoets naar drafje

President Macron en zijn regering worden geconfront­eerd met een breed gedragen protest. De reden is duidelijk: het economisch­e beleid heeft tot nu toe maar weinig opgeleverd. De Fransen hoopten op meer werkgelege­nheid en meer koopkracht – zoals Macron beloofde tijdens zijn verkiezing­scampagne – maar de resultaten vallen tegen. Bijna driekwart van de Fransen vindt dat de koopkracht erop achteruit is gegaan sinds hij anderhalf jaar geleden werd gekozen als president. En 84 procent denkt dat het de komende jaren niet beter zal worden.

Vorige week werd bekend dat de economisch­e groei in het derde kwartaal 0,4 procent bedroeg. Daarmee doet Frankrijk het beter dan het Europees gemiddelde (0,2 procent), maar het is onvoldoend­e om in 2018 uit te komen op het groeicijfe­r waarop Macron hoopt (1,7 procent). ‘Frankrijk is van stapvoets naar een drafje gegaan, maar we gaan nog lang niet in galop’, zei Alexandre Mirlicourt­ois van het economisch onderzoeks­bureau Xerfi in Le Figaro.

De regering is zich bewust van de onrust en heeft onlangs maatregele­n genomen. ‘Dit is het uur van de waarheid. We zullen tonen dat we ons aan onze beloftes houden’, zei minister van Begroting Gérald Darmanin.

Zo is de onroerende voorheffin­g omlaag gegaan voor de meeste Fransen. Er kwamen extraatjes voor men sen met een minimumuit­kering, voor gehandicap­ten en voor senioren. Nogal wat sociale premies zijn afgeschaft waardoor de nettolonen omhoogging­en. Op salarisstr­oken kwam zelfs een speciaal vakje waarop werknemers kunnen zien hoeveel ze minder betalen – met dank aan Macron.

‘Ik ben niet verbaasd dat zoveel mensen ontevreden zijn, maar wel dat zovelen ook echt in actie willen komen’

Niet iedereen profiteert

Maar of het genoeg zal zijn? De miljoenen ambtenaren en gepensione­erden profiteren niet van het afschaffen van sociale premies. ‘Rijke’ Fransen delen niet mee in de verlaging van de onroerende voorheffin­g.

En: de benzinepri­jzen zijn gestegen en blijven stijgen. De dieselprij­s is in achttien jaar niet zo hoog geweest in Frankrijk. Op 1 januari 2019 worden de belastinge­n op benzine en diesel nóg verder verhoogd in het kader van het Franse milieubele­id: de regeringMa­cron wil het gebruik van fossiele brandstoff­en vermindere­n.

‘Aan dat beleid houden we vast, maar we snappen de zorgen van veel Fransen’, zei minister van Economisch­e Zaken Bruno Le Maire onlangs. Daarom zijn er ‘aanvullend­e maatregele­n’. ‘Fransen die een schone auto kopen, kunnen makkelijk een premie krijgen. En trouwens: met een schone auto betaal je per jaar 20 procent minder aan brandstof.’

PRISCILLIA LUDOSKY Ondernemer die petitie startte

 ??  ?? Brandstof is in Frankrijk in korte tijd flink duurder geworden. ‘Als ik mijn auto voltank, kostte dat vorig jaar 45 euro en nu betaal ik 70 euro.’
Brandstof is in Frankrijk in korte tijd flink duurder geworden. ‘Als ik mijn auto voltank, kostte dat vorig jaar 45 euro en nu betaal ik 70 euro.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium