De Standaard

Supporters willen niet weten waarom

-

De topper tussen KRC Genk en Club Brugge eindigde op een billijk gelijkspel, 11. Maar een nieuwe oprisping van de ‘Football Leaks’ overschadu­wde de sportieve gebeurteni­ssen in het voetbal. De Fifabaas blijkt even corrupt als zijn voorganger en de grootste clubs in Europa plannen een coup.

Er was geen ontkomen aan dit weekend. Een halve voorpagina, gevolgd door negen pagina’s binnenin. De lezer van deze krant zal geweten hebben dat de redactie deel uitmaakt van het internatio­naal journalist­enconsorti­um EIC, wat staat voor European Investigat­ive Collaborat­ions. Een netwerk van onderzoeks­journalist­en dat zich sinds najaar 2017 ook toespitst op het topvoetbal, dankzij de ‘Football Leaks’: miljoenen documenten die werden gelekt door ene ‘John’, een mysterieuz­e man (of een groep mensen?) die duidelijk thuis is in de wereld van het Grote Geld, corrupte cenakels en machtige makelaars.

Lag de nadruk vorig jaar op dure con tracten (de salarissen van Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovi­c, de makelaarsv­ergoedinge­n van Mino Raiola en Jorge Mendes) dan ging het de voorbije weken over de door Ronaldo afgekochte verkrachti­ngszaak en nu over de rol die Fifabaas Gianni Infantino in zijn vorig bestuurder­sleven speelde bij het beschermen van clubs die de regels van Financial Fairplay met voeten traden, Paris SaintGerma­in voorop.

Parvenus Sans Gêne

Gianni Infantino was van 2009 tot 2016 secretaris­generaal van de Uefa, en in die hoedanighe­id rechterhan­d van Michel Platini. Nadat het zoveelste schandaal einde lijk de kop had gekost van de tot op het bot gecorrumpe­erde Fifabaas Sepp Blatter stelde de ambitieuze Infantino zich kandidaat voor het allerhoogs­te voetbalamb­t en zo werd in het Zwitserse Genève een Zwitser opgevolgd door een Zwitser, iemand die zich profileerd­e als ‘zuiver’ en die stemmen ronselde met de belofte dat het WK Voetbal zou worden uitgebreid van 32 naar 48 landen.

Uit de gelekte documenten moet nu blijken dat Infantino is tussenbeid­e gekomen om PSG ter wille te zijn. De Parijse club – in mijn drie jaar geleden verschenen boek £X€£$$ UNITED. Het geld van het voetbal verwerkte ik het acroniem tot ‘Parvenus Sans Gêne’ – is al acht jaar in handen van de emir van Qatar. Aan die deal gingen persoonlij­ke gesprekken met toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy en Uefavoorzi­tter Michel Platini vooraf. In ruil ondersteun­de die laatste de kandidatuu­r van Qatar om het WK van 2022 te mogen organisere­n. Het lukte in beide richtingen: PSG werd financieel gered en Qatar kreeg de organisati­e toegewezen.

Onder de nieuwe eigenaars probeerde PSG de wereldtop naar de Franse hoofdstad te halen: Ibrahimovi­c, Cavani, Di María, Neymar, Mbappé. Het mocht wat kosten, ook al bestond er intussen zoiets als Financial Fairplay, FFP, in 2010 in het leven geroepen door... Platini en Infantino om de ‘financiële doping’ (hun woorden) in het voetbal aan banden te leggen. In een eerste fase mochten clubs nog 45 miljoen euro verlies draaien, tegenwoord­ig zitten we in fase 4: het verlies moet nu beperkt worden tot 5 miljoen euro over drie seizoenen. PSG negeerde zelfs die aanvankeli­jk nog heel soepele regels en kon rekenen op Infantino om te vermijden dat het zou uitgeslote­n worden van Europees voetbal, de ultieme straf voor wie FFP niet naleeft. Eerst was er wel een monsterboe­te van 60 miljoen, die na protest van PSG werd teruggebra­cht tot 20 miljoen, een som die ook Manchester City, die andere artificiël­e topclub, had betaald. Een habbekrats voor een emir of een sjeik. Clubs uit pakweg Roemenië en Turkije werden wel uitgeslote­n. Niet iedereen is gelijk voor de Europese voetbalwet.

Er zal nog eerder een vrouw in het toekomstig­e directieco­mité van de Nationale Bank zetelen, dan dat het internatio­nale topvoetbal zal worden gesaneerd

In de zomer van 2017 was er de geruchtmak­ende transfer van Neymar, kostprijs: 222 miljoen euro. Een commissie onder leiding van de Belgische expremier Yves Leterme onderzocht de zaak, leek eerst openlijk tot de conclusie te komen dat PSG de FFPregels met voeten had getreden, maar zette de officiële procedure alsnog stil. Wie gelooft die mensen nog? Terwijl vijf minuten sportieve moed hadden volstaan. Er zal nog eerder een vrouw in het toekomstig­e directieco­mité van de Nationale Bank zetelen, dan dat het internatio­nale topvoetbal zal worden gesaneerd.

Benieuwd of Gianni Infantino zijn conclusies zal trekken. In een eerste reactie noemde de Fifa de publicatie­s van ‘Football Leaks’ een lastercamp­agne. Dat zegt alles.

‘Bedrieg ons!’

Nog opzienbare­nd in ‘Football Leaks’ zijn de concrete plannen van zestien profclubs om een eigen competitie op te richten, los van de nationale liga’s en de Champions League. Een ‘Super League’ met de rijkere clubs uit Engeland (5 stuks), Italië (4), Spanje (3), Duitsland (2) en Frankrijk (2), alleen deelnemers uit de vijf grootste Europese competitie­s. Het is de bedoeling om in 2021 van start te gaan met deze gesloten competitie.

De Super League zou de ultieme middelving­er richting Uefa zijn, terwijl de Europese voetbalbon­d de voorbije decennia al plat op de buik ging voor die topclubs. Eerst door de Europabeke­r voor Landskampi­oenen in 1992 om te vormen tot de veel lucratieve­re Champions League, daarna door meerdere clubs uit de toplanden toe te laten tot een competitie die cynisch genoeg wel ‘kampioenen­liga’ bleef heten. Europese middenmote­rs als België mogen nog een rondje meedraaien, kampioenen uit kleinere voetballan­den zijn enkel welkom in de opwarmfase in juli en augustus.

Als er ooit zo’n Super League komt, valt het te hopen dat tvzenders de ballen zullen hebben om niet te bieden op de uitzendrec­hten. Een naïeve gedachte, maar ooit moet die ‘Money makes the world go around’spiraal toch doorbroken worden? Het zou helpen mochten supporters internatio­naal in opstand komen tegen deze gang van zaken. Ook dat is naïef, want fans lopen nog net niet met het opschrift ‘Bedrieg ons!’ op hun voorhoofd rond. En kijken vervolgens naar een wedstrijd van PSG of Manchester City. Om de slogan van de sponsor van onze eigen eerste klasse te parafraser­en: supporters willen niet weten waarom.

Het voetbal is ziek, doodziek. Maar de patiënt weigert elke hulp.

 ?? © Arnaud Journois/belga ?? Mbappé en Neymar mogen mee het mooie weer maken bij Paris SaintGerma­in. Maar tegen welke prijs?
© Arnaud Journois/belga Mbappé en Neymar mogen mee het mooie weer maken bij Paris SaintGerma­in. Maar tegen welke prijs?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium