De Standaard

Droomdebuu­t als coach

Begin november hebben nog twee clubs in Europa het maximum van de punten. PSG – uiteraard –, maar ook PSV. Oudinterna­tional Mark van Bommel (41) is de architect van dit Nederlands succes. Hoe flikt hij dat?

- DAVID VAN DEN BROECK

Eredivisie

Met dominant voetbal

‘Ik wil dominant voetbal brengen’, zei Van Bommel, en hij houdt woord. Bij balverlies zet iedereen meteen druk, de talentvoll­e backs Angelino (links) en Dumfries (rechts) rukken om de haverklap op, het offensieve viertal (Rosario, Bergwijn en topschutte­rs Lozano en De Jong) mag zich uitleven en de twee controleur­s voor de defensie (Hendrix en Pereiro) houden de wacht. PSV heeft in de meeste matchen meer dan zestig procent balbezit en de dominantie resulteert in drieënhalv­e gemaakte goals per match. In de Champions League ondergaat PSV het spel nog, daar bedraagt het balbezit na drie matchen amper 32 procent. Barcelona, Inter en Tottenham zijn dan ook tegenstand­ers van topkwalite­it.

Met amper wissels

Zich aanpassen? Neen, daar heeft Van Bommel een broertje aan dood. Hij speelt nu al elf competitie­duels met dezelfde elf, alleen in geval van blessures heeft hij een zeldzame keer gewisseld. Zelfs in de Champions League, tegen die drie topclubs, veranderde hij nog niks aan zijn opstelling of systeem. Een 40 afstraffin­g in Barcelona? Het zal wel, denkt Van Bommel, die ook nadien voet bij stuk hield. Het gebrek aan wissels kwam hem wel al op kritiek te staan, maar daar trekt hij zich niks van aan. En de dure bankzitter­s, zoals de Mexicaanse middenveld­er Gutierrez (8 miljoen), kunnen gezien de resultaten voorlopig niet klagen.

Met raad van ‘papa’ Bert

Die standvasti­gheid heeft Van Bommel ongetwijfe­ld van Bert van Marwijk. Hij leerde de kneepjes van het vak dan ook van zijn intussen 66jarige schoonvade­r, als diens assistent bij de Saudische en Australisc­he nationale ploeg en voordien als diens aanvoerder bij Oranje. Het is op vraag van Van Bommel dat Van Marwijk in de zomer meekwam als fulltime adviseur. ‘Hij heeft een schat aan ervaring, hij heeft alles meegemaakt. Met zo iemand in de familie zou het dom zijn om er geen gebruik van te maken.’ De voormalige bondscoach is echter veel meer dan een souffleur. Hij staat soms wel mee op het veld, maar zit in het weekend niet mee op de bank.

Met jonge Belgen

Met Dumfries, Malen, Bergwijn en Rosario beschikt Van Bommel over grote Nederlands­e talenten, maar hij geeft ook kansen aan twee jonge Belgen. Dante Rigo (19) en Matthias Verreth (20), die in 2015 samen brons wonnen op het WK U17, maakten bij dit sterke PSV al minuten. Rigo, twee jaar geleden door Aad de Mos al een kruising tussen Guardiola en Van Bommel genoemd, begon de eerste drie speeldagen sterk. ‘Hij heeft kwaliteite­n die je niet vaak ziet’, zei zijn coach – helaas werd de middenveld­er nadien teruggesla­gen door een blessure. Verreth, een winger, mocht na goeie prestaties met Jong PSV vorige week debuteren in de Eredivisie. Basisspele­r worden lijkt voor beiden dit seizoen wel onbegonnen werk.

Met gericht gemekker

Toen Phillip Cocu in de zomer vertrok en Van Bommel kwam, ruilde PSV volgens het Algemeen Dagblad een gentleman voor een straatvech­ter. Begrijpeli­jk. Waar hij ook speelde (Fortuna Sittard, PSV, Barcelona, Bayern, AC Milan), hij werd altijd beschouwd als een ettertje vanwege zijn gemekker. Dat heeft hij nog steeds. Langs de lijn steekt hij nog te veel energie in discussies met het arbitrale kwartet. Tegelijk durft hij ook zeuren op zijn eigen spelers om hen bij de les te houden. Ondanks de zege tegen Groningen was hij voor het eerst ‘kwaad’ en de bekeruitsc­hakeling tegen tweedeklas­ser RKC – het enige negatieve tot dusver – noemde hij ‘een schande’.

Mark van Bommel startte bijna altijd met dezelfde elf. De dure bankzitter­s, zoals Gutierrez (8 miljoen), kunnen gezien de resultaten voorlopig niet klagen

UITSLAGEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium