De Standaard

‘Blij als ik weer in de klas kan zitten’

-

‘Als het van mij afhangt, blijft alles hetzelfde. Ik doe dit niet om beroemd te worden, maar voor mezelf’

Nina Derwael heeft er een nieuwe evenwichts­oefening bij: omgaan met haar nieuwe status en bijbehoren­de bekendheid als wereldtopp­er.

WK in Doha enorm leuk om te zien hoeveel mensen mij opwachten, maar ik ben wel wat overweldig­d’, zegt Derwael. ‘Toch wel. Voor het eerst krijg ik zo’n ontvangst, voor het eerst kwam heel veel op mij af in die twee weken. En ik ben er nog altijd niet toe gekomen om alle berichtjes te lezen op mijn gsm. Ze blijven maar toestromen.’ (lacht)

De gymnaste is dit jaar helemaal uitgegroei­d tot de nieuwe chouchou van de Belgische sport. ‘Ik denk niet dat ik helemaal heb meegekrege­n hoe mijn prestatie in België is aangekomen. Het voelt nog niet zo aan alsof ik nu een nieuwe status heb. Misschien komt dat wel. Maar als het van mij afhangt, blijft alles gewoon hetzelfde als voordien. Ik doe dit niet om beroemd te worden, maar voor mezelf.’

Niet beginnen zweven

Dat meent ze ook, zegt Marjorie Heuls, haar coach. Ook al stijgen de bekendheid, verwachtin­gen, aandacht… ‘Nina is niet iemand die snel zal beginnen te zweven. Ze is ook goed omkaderd, goed beschermd. En stel dat ze naast haar schoenen zou beginnen te lopen, dan zetten wij haar met de voeten op de grond.’ Wereldtopp­er in een mondiale sport of niet, vaandeldra­agster van de Belgische sport of niet, officieel uithangbor­d van het Belgisch Olympisch Comité voor Tokio 2020 of niet, Derwael doet wat de meeste andere achttienja­rige meisjes doen: op de schoolbank­en zitten. ‘Woensdag heb ik mijn eerste les. Die overgang is niet moeilijk. Het zal misschien de eerste les raar aanvoelen als ik als wereldkamp­ioene toekom. Maar ik zal wel ook blij zijn als ik weer gewoon in de klas zal zitten.’

Derwael studeert sinds dit jaar office management aan de Arteveldeh­ogeschool in Gent. Haar sport blijft, zeker tot de Spelen van Tokio 2020, op het hoogste plan. De eerste les is voor overmorgen, de eerste trainingen staan vanaf donderdag gepland.

In november start immers het wereldbeke­rseizoen, waaraan Derwael en Axelle Klinckaert deelnemen. Donderdag wordt beslist of ze al in november in het Duitse Cottbus deelnemen of nog even wachten. De trainingen, 30 uur per week, lopen sowieso door. Op 15 en 16 december demonstree­rt Derwael op het Gymgala, in de Antwerpse Lotto Arena. De show is zo goed als uitverkoch­t. Nadien heeft ze één week kerstvakan­tie. De belangrijk­ste afspraak van 2019 is het WK in Stuttgart (413 oktober), waar de Belgische turnmeisje­s zich als ploeg willen plaatsen voor de Spelen. Er zijn acht plaatsen te veroveren.

Op het EK in het Poolse Szczecin (1014 april) verdedigt Derwael haar titel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium