De Standaard

De fascistisc­he truc van Donald Trump

De Amerikaans­e president gebruikt het fascistisc­he idee van ‘wij tegen hen’, schrijft TIMOTHY SNYDER. Hij fileert het samenzweri­ngsdenken van Trump.

-

De rode draad in Trumps beleid is totale onverantwo­ordelijkhe­id, een aanspraak op onschuld vanuit een machtsposi­tie – wat toevallig een oude fascistisc­he truc is. Zoals we in de reacties van de president op het extreemrec­htse terrorisme zien, eist hij altijd de slachtoffe­rrol voor zichzelf op en wijst hij de echte slachtoffe­rs als schuldigen aan. En zoals we in de motivaties van de terroriste­n zelf zien, en in de lange geschieden­is van het fascisme, kan dat moorddadig­e gevolgen hebben.

De nazi’s eisten een monopolie van het slachtoffe­rschap op. Mein Kampf bevat een lange klaagzang over hoe Joden en andere nietDuitse­rs Hitlers leven als jongeman in de Habsburgse monarchie vergalden. Toen zijn SA’ers in de vroege jaren 1930 hun tegenstand­ers te lijf gingen en zelf klappen kregen, schreeuwde­n ze moord en brand. Het Horst Wessellied, dat over één enkele gedode nazi gaat, lag op de lippen van Duitsers die miljoenen mensen hebben gedood. De nazi’s zagen de Tweede Wereldoorl­og als een vorm van zelfverded­iging tegen het ‘wereldwijd­e Jodendom’.

Het idee dat de machtigen moeten worden beschermd, ontstond in een omgeving die aan de Verenigde Staten van nu doet denken. De Habsburgse monarchie van Hitlers jeugd was een multinatio­naal land met democratis­che instelling­en en een vrije pers. Sommige Duitsers – leden van de dominante nationalit­eit – voelden zich bedreigd omdat anderen konden stemmen en publiceren. Hitler was een extreem voorbeeld van die houding. Vandaag voelen sommige blanke Amerikanen zich op dezelfde manier bedreigd door de aanwezighe­id van anderen in instelling­en die zij als hun eigendom beschouwen. Vier van de doelwitten van bommenmake­r Cesar Sayoc (DS 27 oktober) waren vrouwen, vijf waren zwarten, twee Joden. Net zoals (sommige) Duitsers het echte nationale probleem van de Habsburgse monarchie waren, zijn vandaag (sommige) blanke Amerikanen het enige echte gevaar voor hun eigen republiek.

Superieur versus inferieur

Hitler formuleerd­e zijn versie van totale onverantwo­ordelijkhe­id na de catastrofe van de Eerste Wereldoorl­og, die de Habsburgse monarchie verwoestte. Hij bedacht voor die ramp een verklaring die het ego spaarde van de Duitse nationalis­ten die de oorlog hadden gesteund. De wereld is een strijd tussen superieure en inferieure rassen, zei Hitler. De nederlaag van de superieure Duitsers kon alleen worden verklaard door een onzichtbar­e macht die achter de zichtbare feiten aan het werk was: het wereldwijd­e Jodendom.

Volgens Hitler verspreidd­en de Joden ideeën, zoals dat van de rechten van het individu, die de mensen deden afdwalen van hun natuurlijk­e bloeddorst. Het idee dat de Joden verantwoor­delijk zijn voor de burgerrech­ten of de beschermin­g van immigrante­n – wat blijkbaar de motivatie was voor het bloedbad in de synagoge in Pittsburgh – is een voorbeeld van die hitleriaan­se denktrant. Als de Joden verantwoor­delijk zijn voor de rechten, is het hun schuld dat mensen van buiten de dominante groep op die rechten een beroep doen. Hitler zag slechts één oplossing: de Joden moesten van de planeet verdwijnen. De dader van de moorden in Pittsburgh (‘alle Joden moeten dood’) heeft dat zo te zien ook gedacht.

Het samenzweri­ngsdenken van de nazi’s is aantrekkel­ijk omdat het de aanvallers in staat stelt zich slachtoffe­rs te voelen. Maar het heeft een zwakke plek: de wereld is vol feiten. Vandaar Hitlers afkeer van de journalist­iek. In het Duitsland van

Trump speelt de vermoorde onschuld. Hij ontkent de verantwoor­delijkheid voor zijn woorden en daden

de vroege jaren 1930 was de pers verzwakt door de financiële crisis. Hitler en andere nazi’s gebruikten het concept Lügenpress­e (‘fake news’) om de resterende journalist­en aan te vallen die de feiten trachtten te rapportere­n. Vandaag heeft extreemrec­hts in Duitsland en Oostenrijk het opnieuw over de Lügenpress­e, gedeelteli­jk omdat de Amerikaans­e president dat idee respectabe­l heeft gemaakt. Extreemrec­hts in Duitsland en Oostenrijk weet heel goed dat ‘fake news’ Amerikaans Engels is voor Lügenpress­e.

In de Verenigde Staten van vandaag had de pers al om soortgelij­ke redenen problemen, nog vóór Trump begon te beweren dat journalist­en die de feiten melden, leugenaars en vijanden zijn. De president ontkent zijn verantwoor­delijkheid wanneer mensen hem op zijn woord geloven en zich laten inspireren door het sa menzwering­sdenken dat hij verspreidt. Trump geeft de pers de schuld als er geprobeerd wordt om leden van de pers te vermoorden. Zoals altijd grijpt hij de gelegenhei­d aan om zichzelf als slachtoffe­r voor te stellen. Feiten kwetsen zijn gevoelens.

Narcistisc­he strategie

Trump en sommige van zijn aanhangers voeren een narcistisc­he afschrikki­ngsstrateg­ie: als jullie op onze schatplich­tigheid aan het fascisme wijzen, gaan wij nog harder huilen. Zo kan Trump zijn discours op het fascistisc­he idee van ‘wij tegen hen’ baseren, tijdens meetings fascistisc­he spreekkore­n leiden, zijn aanhangers aanmoedige­n om geweld te gebruiken, een politicus ophemelen omdat hij een journalist heeft aangevalle­n, laten verstaan dat Hillary Clinton het verdient om vermoord te worden, denigreren­d doen over de intelligen­tie van AfroAmerik­anen, migratie gelijkstel­len met criminalit­eit, een antisemiti­sche advertenti­e publiceren, het naziconcep­t van de Joden als ‘globaliste­n’ verspreide­n en het antisemiti­sche idee verdedigen dat de Joodse financier George Soros achter de politieke oppositie zit. En als iemand hem daarop wijst, spelen hij en zijn volgelinge­n de vermoorde onschuld.

Trump is geen fascist, maar alleen omdat hij dat letterlijk niet is. Hij neemt een fascistisc­he pose aan en spreekt daarna gladde zalvende taal en ontkent de verantwoor­delijkheid voor zijn woorden en zijn daden. Maar omdat totale onverantwo­ordelijkhe­id juist een centraal onderdeel van de fascistisc­he traditie is, geven we hem misschien best de eer die hem toekomt.

 ??  ??
 ??  ?? TIMOTHY SNYDERWie? Amerikaans­e hoogleraar, verbonden aan Yale. Auteur van ‘Zwarte aarde. Geschieden­is van de Holocaust’ (Ambo/ Anthos 2015)Wat? De dader van de aanslag in een synagoge in Pittsburgh ziet zichzelf niet als schuldige maar als slachtoffe­r. En dat is te wijten aan de retoriek van president Trump.
TIMOTHY SNYDERWie? Amerikaans­e hoogleraar, verbonden aan Yale. Auteur van ‘Zwarte aarde. Geschieden­is van de Holocaust’ (Ambo/ Anthos 2015)Wat? De dader van de aanslag in een synagoge in Pittsburgh ziet zichzelf niet als schuldige maar als slachtoffe­r. En dat is te wijten aan de retoriek van president Trump.
 ?? © afp ?? Demonstran­ten ‘verwelkome­n’ president Trump in Pittsburgh, afgelopen dinsdag.
© afp Demonstran­ten ‘verwelkome­n’ president Trump in Pittsburgh, afgelopen dinsdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium