De Standaard

Harde aanpak Catalaanse leiders speelt rechts in de kaart

-

VINCENT SCHELTIENS wijst op de verregaand­e politieke impact, in Madrid, van de zware gevangenis­straffen die zijn geëist tegen de Catalaanse exminister­s.

Het Spaanse Openbaar Ministerie is niet mals voor de onafhankel­ijkheidsge­zinde politici die op 1 oktober 2017 in Catalonië een referendum organiseer­den (DS 3 november). De beschuldig­ing luidt rebellie met geweld en verduister­ing van overheidsf­ondsen. Het Openbaar Ministerie eist 25 jaar gevangenis voor viceminist­erpresiden­t Oriol Junqueras, 17 jaar voor parlements­voorzitter Carme Forcadell en voor de twee Jordi’s (voorzitter­s van de sociale bewegingen Assemblea Nacional Catalana en Omnium Cultural) en ten slotte 16 jaar voor de andere exminister­s Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raul Romeva en Dolors Bassa.

Deze harde opstelling duidt aan dat de juridiseri­ng van wat in wezen een politiek conflict is, blijft doorgaan, ook al is er alleen een politieke oplossing voor dit vraagstuk mogelijk.

In Spanje gaan vanop links stemmen op om aan te klagen dat het gerecht met twee maten werkt. In een eerste reactie wees Pablo Iglesias, algemeen secretaris van het linkse Podemos, erop dat voormalig premier José Maria Aznar van de conservati­ef rechtse Partido Popular nooit door het gerecht aan de tand is gevoeld, ook al zijn er inmiddels elf ministers veroordeel­d voor corruptie, allemaal lid van de twee regeringen die Spanje leidden van 1996 tot 2004. Op de koop toe sleurde diezelfde Aznar zijn land in 2003 mee in een oorlog tegen Irak, waarvan hij toen wist dat de aanleiding vals was.

Dat daarentege­n effectieve gevangenis­straffen werden uitgesprok­en tegen poppenspel­ers, twitteraar­s en rappers zoals de twaalfkopp­ige groep La Insurgenci­a en de naar België gevluchte radicaal linkse Valtònyc, sterkt die indruk van partijdigh­eid.

In schril contrast met deze vervolging­en en veroordeli­ngen blijven rechtse personalit­eiten als Eduardo Inda en Federico Jiménez Losantos buiten schot. Nochtans dreigde deze laatste met geweld toen het Duitse gerecht besliste om de exminister­president van Catalonië, Carles Puigdemont, niet uit te leveren aan Spanje. ‘In Beieren zouden weleens bierkelder­s tot ontploffin­g gebracht kunnen worden’, meende Losantos.

De onvermurwb­are opstelling van het gerecht dreigt ook ingrijpend­e politieke gevolgen te hebben. De eis van het Openbaar Ministerie speelt de politieke rechterzij­de in de kaart en kan het minderheid­skabinet van de sociaaldem­ocraat Pedro Sánchez op de rand van de afgrond brengen. Deze heeft immers de stemmen nodig van Podemos en van de Baskische en Catalaanse nationalis­ten in het Spaanse parlement om zijn begroting goedgekeur­d te krijgen.

Onder meer dankzij de door Podemos geëiste en verkregen optrekking van het Spaanse minimumloo­n was de partij van Sánchez, de PSOE, in de peilingen naar de eerste plaats opgeschove­n. Maar de begroting die nu moet worden goedgekeur­d, is cruciaal om voort te regeren en de legislatuu­r uit te zitten. Om de rechtse partijen Partido Popular en Ciudadanos in de oppositie te houden, is Pablo Iglesias van Podemos zelfs naar de gevangenis gegaan om er Oriol Junqueras van te overtuigen dat een mislukking van het sociaaldem­ocratische minderheid­skabinet het voor de dialoog met Catalonië alleen nog erger zou maken.

Als de Catalaanse nationalis­ten weigeren de Spaanse begroting mee goed te keuren, valt het kabinet van sociaaldem­ocraat Sánchez

Zowel de Partido Popular als Ciudadanos maakte recentelij­k van het Spaanse nationalis­me hun centrale handelsmer­k. Ze profileren zich als uitgesprok­en antiCatala­nistisch, economisch neoliberaa­l en nemen gretig populistis­che recepten over. Gezien hun onderlinge concurrent­ie voor de Spaansnati­onalistisc­he stem – en het feit dat ze vanop radicaal rechts door het opkomende Vox opgezweept worden – leidt dit tot een opbod van rechts nationalis­me en voorstelle­n om regionalis­tische aanspraken hardhandig én juridisch de kop in te drukken. Beide partijen spreken over het Catalaanse onafhankel­ijkheidsre­ferendum als over een gewelddadi­ge staatsgree­p tegen de democratie. Met de eis van het Openbaar Ministerie krijgen ze wat ze eisten. Nu willen ze beletten dat de beschuldig­de Catalaanse exminister­s ooit van vrijspraak zouden genieten. Ciudadanos deed al wetgevende voorstelle­n in die zin.

Als de Catalaanse nationalis­ten weigeren de Spaanse begroting mee goed te keu ren en het kabinet van Sánchez valt, zullen Ciudadanos en de Partido Popular nog harder om vervroegde verkiezing­en roepen. Sánchez zal dan de tijd niet krijgen om nog een aantal sociale maatregele­n te treffen en zo met een flinke bonus de parlements­verkiezing­en van 2019 tegemoet te gaan.

Als op de koop toe de man die in Spanje een burgeroorl­og ontketende en een militaire dictatuur instelde, daardoor in zijn mausoleum blijft liggen, zal deze episode des te pijnlijker gevolgen hebben. Want wat de Partido Popular en Ciudadanos over Oriol Junqueras en de zijnen zeggen – dat het gewelddadi­ge couppleger­s zijn – krijgen ze over dictator Franco niet of nauwelijks over de lippen.

 ??  ?? VINCENT SCHELTIENS Gastlector Universite­it Antwerpen, lid van Power in History  Centre for Political History.
VINCENT SCHELTIENS Gastlector Universite­it Antwerpen, lid van Power in History Centre for Political History.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium