De Standaard

OVERWINNIN­G DEMOCRATEN MOET GEEN RAMP ZIJN VOOR DONALD

- NIALL FERGUSON Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

De uitslag van tussentijd­se verkiezing­en is meestal vrij gemakkelij­k te voorspelle­n, anders dan die van een presidents­verkiezing. Hoewel de lokale politiek en de kwaliteit van de kandidaten een rol spelen, zijn deze verkiezing­en in grote mate een referendum over de prestaties van de president – en dus een perfecte kans voor de Amerikanen om hun typische onbestendi­gheid te demonstrer­en. Eerst verkiezen ze iemand tot president, daarna zijn ze collectief bereid om hem na slechts 24 maanden een mep op zijn neus te geven.

Sinds 1946 heeft de partij van de president in bijna elke tussentijd­se verkiezing zetels verloren, met slechts twee uitzonderi­ngen: 1998 en 2002. De twee enige presidente­n die hun partij zetels zagen winnen – Bill Clinton in 1998 en George W. Bush in 2002 – waren op dat ogenblik uitzonderl­ijk populair.

Denkt u dat president Trump nu uitzonderl­ijk onpopulair is? Dan kijkt u te veel naar CNN. In werkelijkh­eid zit hij met zijn huidige score van 43 procent in de middenmoot. Hij is minder populair dan president Johnson in 1966, Carter in 1978, Clinton in 1994, en Obama in 2010 en 2014. Maar hij doet het beter dan Truman in 1946 en 1950, Reagan in 1982 – is dat niet verbazend? – en Bush in 2006.

De Democraten zullen dinsdag 23 zetels moeten winnen om het Huis van Afgevaardi­gden te heroveren. Als je uitsluiten­d naar Trumps popularite­itscijfers kijkt, zou je een winst van 41 zetels verwachten. Maar de Republikei­nen hebben in het recente verleden zo ijverig de grenzen van kiesdistri­cten in hun eigen voordeel aangepast, dat ze waarschijn­lijk een vijftal zetels zullen behouden die ze normaal kwijt waren geweest.

Een andere manier om in de kristallen bol te kijken, is door de popularite­it van de twee partijen in hun geheel te vergelijke­n. Sinds 1950 heeft een winnende partij in de week van een tussentijd­se verkiezing nooit meer dan 4,5 procentpun­ten achtergele­gen in de peilingen. Momenteel hebben de Republikei­nen een achterstan­d van 8,5 punten.

De Republikei­nse kandidaten hebben tot hun schrik vastgestel­d dat de belastingv­erlagingen van vorig jaar hen stemmen zullen kosten. Hun haastige overstap van economisch­e naar culturele argumenten, zoals de immigratie en de identiteit­spolitiek, een bocht van ‘Nog meer belastingv­erlagingen!’ naar ‘De karavaan is in aantocht!’, volstaat niet om de Democraten in hun vaart te stoppen.

De Democraten mogen dus een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden verwachten, maar niet in de Senaat. Waarom? Het antwoord is dat de Democraten 26 zetels moeten verdedigen, waarvan 10 in staten waar Trump in 2016 heeft gewonnen, terwijl voor de Republikei­nen slechts 9 zetels op het spel staan – het grootste onevenwich­t sinds 1938.

Nu is het wel zo dat zittende senatoren van de oppositiep­artij meestal worden herkozen. Maar in North Dakota, Missouri, Florida en Indiana hebben de Democraten problemen. Ook in Arizona, Nevada, Tennessee en Texas wordt het spannend. Om een meerderhei­d in de Senaat te krijgen, zullen de Democraten niet alleen al hun huidige zetels moeten behouden, maar er ook twee moeten winnen. Schrik dus niet als de Senaat na dinsdag in Republikei­nse handen blijft.

De Democraten in de Senaat dachten dat hun poging om de benoeming van Brett Kavanaugh in het Hooggerech­tshof te beletten hen in november een politiek dividend zou opleveren, maar het is anders uitgedraai­d. De hoorzittin­gen waarin Kavanaugh met zijn aanklaagst­er, Christine Blasey Ford, werd geconfront­eerd, hadden een averechtse uitwerking: overal in conservati­ef Amerika kozen mannen (en veel vrouwen) partij voor Kavanaugh.

Wat mogen we verwachten als de Democraten inderdaad een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden veroveren? De polariseri­ng zal niet stoppen. Zonder ingrijpend­e veranderin­gen van de manier waarop Facebook, Google en Twitter werken, zullen de Amerikanen bestookt blijven met fake news, extreme standpunte­n en gerichte advertenti­es. Het verschil is dat de Democraten hun les hebben geleerd en nu vrolijk meedoen. Als ze worden verkozen, zullen ‘woke’ progressie­ven zoals Alexandria OcasioCort­ez #Resistance en #MeToo naar Washington brengen. Trumps impeachmen­t zal bovenaan op hun agenda staan.

Maar er is ook een ander scenario mogelijk. Tenzij hij het veel beter doet dan verwacht, zal de linkervleu­gel van de partij niet kunnen voorkomen dat Nancy Pelosi, de Democratis­che senator uit Californië, tot voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden wordt verkozen. Ze heeft ongetwijfe­ld een afkeer van Trump. Maar hoe meer Trump over invoerheff­ingen op Chinese import of grote investerin­gen in infrastruc­tuur praat, hoe meer hij als een Democraat van de oude school klinkt. Pelosi draait bovendien al lang genoeg mee om zich te herinneren wat het impeachmen­t voor Bill Clinton deed: zijn toch al hoge popularite­itsscore steeg in de week van het impeachmen­t naar 73 procent.

Tussentijd­se verkiezing­en zijn beter voorspelba­ar dan de meeste dingen in de politiek. Voorspelle­n wat er zal gebeuren nadat de stemmen dinsdag geteld zijn, is een stuk lastiger.

Denkt u dat president Trump uitzonderl­ijk onpopulair is? Dan kijkt u te veel naar CNN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium