De Standaard

Asia Bibi welkom in het Westen

Het gezicht van de strijd tegen het moslimfund­amentalism­e

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

‘Laten ze me echt vrij?’ Asia Bibi kon vorige week haar oren niet geloven toen ze in haar Pakistaans­e dodencel het nieuws kreeg. Het Hooggerech­tshof in Islamabad had haar in beroep vrijgespro­ken van blasfemie, een uitspraak die niemand in Pakistan had zien aankomen en die de fundamenta­listische moslims in razernij deed ontsteken.

Asia Bibi, een christelij­ke moeder van vijf kinderen, was acht jaar geleden ter dood veroordeel­d na een banale burenruzie over het gebruik van een waterput. Toen enkele moslimvrou­wen weigerden water van haar aan te nemen omdat het door een christen aangeraakt was, zei Bibi dat ze geloofde in ‘Jezus Christus, die voor de zonden van de mensheid aan het kruis is gestorven. Wat deed jullie profeet Mohammed ooit om de mensheid te redden?’

Dat bleek genoeg om haar aan te klagen voor godslaster­ing. Ze zou de profeet beledigd hebben. Pakistan kreeg in de jaren tachtig strenge blasfemiew­etten. De Pakistaans­e president Zia ulHaq voerde die in om zich te verzekeren van de steun van de radicale moslims. Volgens Amnesty Internatio­nal worden ze misbruikt om religieuze minderhede­n te straffen.

Ook Asia Bibi werd dus een slachtoffe­r. In 2010 werd ze ter dood veroordeel­d, maar haar zaak groeide snel uit tot een symbooldos­sier. Bibi kreeg immers steun van haar provincieg­ouverneur. Ook hij vond de doodstraf een brug te ver. Maar de man bekocht de steun voor Bibi met zijn leven. In 2010 werd hij door zijn eigen lijfwacht vermoord. Die kreeg vervolgens de doodstraf, maar uit het protest tegen die executie ontstond de extremisti­sche moslimpart­ij TehreekeLa­baik Pakistan (TLP), die de jongste jaren almaar luidruchti­ger is geworden.

Geweld oppoken

Geen wonder dus dat de uitspraak van het Hooggerech­tshof de aanleiding is voor de TLP om het extremisti­sche geweld extra op te poken. Opperrecht­er Saqib Nassir had de fundamenta­listen dan ook flink tegen de schenen geschopt. ‘Verdraagza­amheid is een grondbegin­sel van de islam’, was te lezen in het arrest. Bovendien is het volgens de rechters niet aan

Premier Khan waarschuwd­e streng te zullen optreden, maar intussen lijkt de regering behoorlijk onder de indruk van het protest

individuen of een menigte om uit te maken of de wet is overtreden.

Voor de TLP was dat een regelrecht­e oorlogsver­klaring. Een van hun leiders richtte zich al tot de lijfwachte­n, chauffeurs en koks van de rechters. ‘Wie toegang tot hen heeft, dood hen.’ Ook eiste hij het aftreden van de regering van premier Imran Khan en riep hij militairen op de legerchef af te zetten. Twee andere islamitisc­he partijen sloten zich al bij het protest aan.

Premier Khan waarschuwd­e streng te zullen optreden, maar intussen lijkt de regering behoorlijk onder de indruk van het protest. Voorlopig mag Bibi het land niet verlaten. Eerst moet de uitspraak van de hoge rechters toch nog eens bekeken worden. Voor de TLP voldoende om het protest op te schorten.

Bibi is intussen met haar familie ondergedok­en. ‘We hebben geen beveiligin­g en moeten ons verbergen. We veranderen regelmatig onze locatie’, zegt haar man in een videoboods­chap. Haar advocaat is Pakistan wel al ontvlucht. Ook zijn leven is niet meer veilig. Hij zal wel vanuit het buitenland de verdedigin­g van de vrouw blijven voeren.

Maar Bibi groeit nu ook in het Westen uit tot een symbool. In de videoboods­chap vraagt haar man om asiel. Hij richt de vraag specifiek aan het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS. Voorlopig hebben de ambassadeu­rs van de drie landen nog niet gereageerd, maar in Nederland zeggen regeringsp­artijen CDA en D66 haar te willen opvangen. ‘Zodat ze veilig op adem kan komen en in alle rust kan uitzoeken hoe ze haar leven weer kan oppakken’, twitterde D66Kamerli­d Sjoerd Sjoerdsma.

Humanitair visum

In ons land trekt vooral de NVA zich de kwestie aan. Kamerlid Peter Luykx roept minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) op een initiatief te nemen. Hij vindt dat België de familie asiel kan aanbieden en hij verwijst naar het initiatief van zijn partijgeno­ot Theo Francken. Die verleende in 2016 humanitair­e visa aan christenen in Syrië.

‘De regering moet van de beschermin­g van religieuze minderhede­n een speerpunt maken van het buitenland­s beleid’, zegt Luykx.

Bibi’s advocaat is Pakistan wel al ontvlucht. Ook zijn leven is niet meer veilig

 ??  ??
 ?? © Amir Qureshi/afp ?? Een aanhanger van de religieuze ASWJpartij staat op een beeld van Asia Bibi tijdens een protestdem­onstratie in Islamabad.
© Amir Qureshi/afp Een aanhanger van de religieuze ASWJpartij staat op een beeld van Asia Bibi tijdens een protestdem­onstratie in Islamabad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium